awans a kwalifikacje zawodowe

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: awans a kwalifikacje zawodowe

Postautor: malgala » 2009-02-02, 16:20

W przypadku mojej koleżanki było wyjście awaryjne. Na zaświadczeniu o wymiarze zatrudnienia miała napisane, że uczy języka polskiego w wymiarze 11/18 zgodnie z posiadanymi kwalifikacjami i uzupełnia etat w bibliotece szkolnej. Gdyby miała tylko to co w pierwszej części, byłaby rok wcześniej dyplomowana.

Moim zdaniem powinno to być tak interpretowane, jak napisała koma.

koma

Postautor: koma » 2009-02-02, 18:37

Malgala!! Nieprawdopodobnie, że tak to interpretują w Łodzi. Dlaczego ta Twoja koleżanka nie odwołała się??

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2009-02-02, 18:57

Bo jej pani w naszej delegaturze doradziła, żeby teczkę wycofała i złożyła za rok.
Jak się dowiedziałam, to już teczkę zabrała.
Ale podobno panie z delegatury z Łodzią się konsultowały w tej sprawie.

yoda79

Postautor: yoda79 » 2009-02-04, 15:58

A czy komisja na mianowanego wnika w jaki sposób nauczyciel uzyskał kontraktowego czy interesuje ich jedynie 3 lata stażu?

koma

Postautor: koma » 2009-02-04, 17:40

Znane są przypadki cofnięcia awansu nienależnie przyznanego - więc chyba wnika.

yoda79

Postautor: yoda79 » 2009-02-06, 14:25

Szok. I co wtedy? 7 lat pracy w oświacie i w dzień planowanego mianowania mogę się dowiedzieć,że jestem już stażystą? A co np.z dodatkiem na zagospodarowanie,który otrzymałem? I stratą było niebyło sporych pieniędzy? To jakaś masakra...

Awatar użytkownika
Andulencja
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Andulencja » 2009-02-06, 15:12

yoda79 pisze:7 lat pracy w oświacie i w dzień planowanego mianowania mogę się dowiedzieć,że jestem już stażystą?
No zaraz, a co z komisją, która nadała stopień awansu?
Mam przed sobą uzasadnienie do aktu nadania stopnia awansu: "Na podstawie art. .... pani....otrzymuje stopień nauczyciela kontraktowego, ponieważ zpełnia następujące warunki formalno-prawne: 1. posiada wymagane kwalifikacje do zajmowania stanowiska ... 2. uzyskała akceptację Komisji Kwalifikacyjnej..."

Jeśli ktoś cofnął by mi stopień awansu podałabym dyrekcję do sądu.

yoda79

Postautor: yoda79 » 2009-02-06, 15:14

Andulencja pisze:
yoda79 pisze:7 lat pracy w oświacie i w dzień planowanego mianowania mogę się dowiedzieć,że jestem już stażystą?
No zaraz, a co z komisją, która nadała stopień awansu?
Mam przed sobą uzasadnienie do aktu nadania stopnia awansu: "Na podstawie art. .... pani....otrzymuje stopień nauczyciela kontraktowego, ponieważ zpełnia następujące warunki formalno-prawne: 1. posiada wymagane kwalifikacje do zajmowania stanowiska ... 2. uzyskała akceptację Komisji Kwalifikacyjnej..."

Jeśli ktoś cofnął by mi stopień awansu podałabym dyrekcję do sądu.

I być może tak zrobię. Niestety...
Egzamin na mianowanego w przyszłym roku,ale coraz więcej osób mi mówi,że będę miał problemy=cofnięcie do stażysty.

Awatar użytkownika
Andulencja

Postautor: Andulencja » 2009-02-06, 17:49

Skoro egzamin masz dopiero w przyszłym roku, to nie czekaj do egzaminu, tylko jedź do kuratorium i wyjaśnij sprawę. Przedłóż dokumenty i niech ci odpowiedzą co możesz zrobić. Nie czekaj bezczynnie. Po co ci podwójne nerwy. Jeśli okaże się, że musisz jeszcze raz ubiegać się o awans na stażystę, to zaoszczędzisz rok. I nie narobisz na darmo sterty papierów.

grendel.
Przedmiot: Historia

kwalifikacje???

Postautor: grendel. » 2009-06-17, 17:35

Witam...
Mam taki mały problem. Otóż w tym roku kończę staż na nauczyciela mianowanego. Za parę tygodni egzamin. Jak składałem dokumenty w Gminie to mnie trochę nastraszyli. Otóż jest magistrem historii. Tego przedmiotu mam 8 godzin tygodniowo, plus 13 WOS-u. Do WOS-u nie mam żadnej podyplomówki, studiów czy nawet kursu. Po prostu dyrektor uważał że jako historyk mogę uczyć WOS-u i nigdy z tym nie było problemu. Powiedziano mi, że może być problem z uznaniem kwalifikacji, ale Pani nie była pewna. Czy Waszym zdaniem mam sie czego bać? Dodam jeszcze że mam podyplomówkę z wychowania do życia w rodzinie (WDŻ). Z WDŻ jest 14 lekcji w każdej klasie w ramach WOS-u. Klas jest 11, czy zatem w razie problemów można uważać, że WDŻ uzupełnia wymaganą ilość godzin do odbycia stażu zgodnie z kwalifikacjami (czyli 8 historii + jedna brakujaca godzina z WDŻ)?????

greta1978
Przedmiot: Ekonomia

greta

Postautor: greta1978 » 2009-07-20, 16:11

Proszę o radę
Kończę staż na nauczyciela mianowanego z wykształcenia jestem biologiem ale uczę technologi informacyjnej. pracuję 5 lat mam ukończone st.podyplomowe 2 semestralne coś około 260 godzin czym mogę miec problemy z uznaniem kwalifikacji. Oprócz tego mam sporo kursów inforatycznych?

wiolka
Przedmiot: Język polski

Postautor: wiolka » 2009-08-26, 22:41

Witam serdecznie
Powiedzcie mi proszę, czy mogę rozpocząć staż na dyplomowanego z języka polskiego, jeżeli nie mam tytułu magistra z tego przedmiotu? Mam tylko licencjat. Magistra mam z biologii, z tym, że od 7 lat uczę tylko polskiego.

karinkas
Przedmiot: Chemia, Biologia

Postautor: karinkas » 2010-01-06, 22:47

Witam,
mam pytanie dotyczące pracy w liceum. Ukończyłam studia licencjackie-chemia z biologią, otrzymalam po tym zaswiadczenie o posiadanych kwalifikacjach pedagogicznych. Następnie na tej samej uczelni kontynuowałam studia chemię dziennie i biologię zaocznie na magisterkach. Otrzymałam dwa odrębne dyplomy mgr chemii i mgr biologii, z tym że na suplemencie dyplomu biologii mam zaznaczone że absolwent posiada uprawnienia do nauczania przedmiotu a w suplemencie dyplomu chemii nie.. Czy mogę uczyć w liceum tych przedmiotów i robić awans zawodowy??

nixia

awans a wykształcenie nauczyciela-język angielski

Postautor: nixia » 2010-02-01, 00:57

Jeśli chodzi o awans zawodowy nauczyciela języka angielskiego ze stażysty na kontraktowego-mianowanego itp. wymagane jest ukończenie studiów magisterskich z j.angielskiego? Czy można posiadać licencjat z j.angielskiego a magistra z turystyki i awansować (chodzi o nauczycieli uczących j.angielskiego)? Uczę w szkole podstawowej, jestem po licencjacie z angielskiego niestety w tym roku nie udało mi się rozpocząć stażu ale zrobię to z nowym rokiem tak samo jak rozpocznę studia magisterskie tylko nie jestem właśnie pewna czy nie musi być to nadal filologia angielska

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2010-02-01, 13:50

Posiadasz wymagane kwalifikacje do nauczania języka angielskiego w szkole podstawowej. Staż możesz od września rozpocząć, jeżeli będziesz miała minimum 9 godzin angielskiego.

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”