Przydział godzin i czasu dyżurowania podczas przerw ???!!!

jak sobie z nią radzić, jak uniknąć rutyny

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

adner
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Re: Przydział godzin i czasu dyżurowania podczas przerw ???!!!

Postautor: adner » 2009-02-14, 19:51

elizabethj pisze:
adner pisze:Uczniowie też przesiadują w tym huku, zamieszaniu i krzyku i to codziennie.

I do kogo to pretensje? Pewnie my nauczyciele każemy uczniom się wydzierać, krzyczeć i ogólnie robić hałas??????!!!!!!!

Oczywiście, że nie, ale ja też im nie każę. Tylko chciałem zauważyć, że nie jest to nic niezwykłego, chociaż z drugiej strony z tematem nic to nie ma wspólnego.

Swoją drogą, szkoda, że nic się nie da z tym zrobić, bo czasami bardziej się odpoczywa na lekcjach, niż na przerwach :oops: Kiedyś były takie badania, chyba nawet w Faktach o tym mówili, że taki hałas, jaki jest na przerwach wymusza odpoczywanie przez kilka godzin.
As I kissed her goodbye I said, all beauty must die
And lent down and planted a rose between her teeth

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2009-02-15, 08:13

elizabethj pisze:I do kogo to pretensje? Pewnie my nauczyciele każemy uczniom się wydzierać, krzyczeć i ogólnie robić hałas??????!!!!!!!

Elizabethj, nie uniosłaś się za bardzo?

Chciałam tylko zauważyć, że przy liczbie osób kilkaset - nawet, gdyby każdy tylko normalnie mówił, i tak byłby hałas ponadstandardowy.

Awatar użytkownika
elizabethj
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: elizabethj » 2009-02-15, 10:48

W każdym bądź razie nie uważam abym kogoś obraziła, ale fakt drażnią mnie takie teksty uczniów a w tym temacie zabrzmiało to jak jakaś wymówka (np. słysze w szkole czest teksty - a nauczyciele to nie muszą zmieniać obuwia, a nauczyciele to nie muszą nosić mundurków itp), gdyby to był inny wątek to na pewno bym inaczej zarwagowała. Jeżeli jednak kogoś obraziłam to przepraszam oczywiście.

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2009-02-19, 15:29

No, w fabrykach czy przy taśmach nosi się jakieś nauszniki...któe mają hałas tłumić. Praca przy taśmie nie wymaga ponadto takiego wysiłku umysłowego, takiej uwagi, kreatywności itd.., jak praca w szkole. Moim zdaniem- nieporównywalne.
I ma związek z tematem. Uważam, że przydział dyżurów powinien uwzględniać natężenie hałasu na przerwach. Nie powinno być tych dyżurów zbyt dużo i za długo. Koń by tego nie wytrzymał. Po przerwie( gdzie łapiesz, biegających, drzesz się do bijących się na drugim końcu sali, wysłuchujesz niekończących się skarg do mniejszych dzieci "proszę pani, a on mnie kopnął..", "proszę pani, co będzie na polskim":..., "proszę pani , co dostałem z klasówki") idziesz na lekcję wykończony.
Znam nauczyciela, któy zrezygnował z pracy w szkole i pracuje fizycznie...przy taśmie właśnie. Pensja mniejsza, ale twierdzi, że nie jest tak zmęczony i znerwicony, jak był po pracy w szkole...Inna moja koleżanka (polonistka)uciekła do pracy w jakimś czasopiśmie. Bardzo sobie chwali, szkołę wspomina jak koszmar.
Dzisiaj moja koleżanka popłakała się w pokoju nauczycielskim. Uczniowie dali jej w kość, dry, poprawił. Cóż.
Ale nie narzekajmy. NA pewno ktoś tam ma gorzej.

1K8

dyzury

Postautor: 1K8 » 2009-10-28, 19:32

Witajcie, chcialam zapytac czy jest jakas ustawa, ktora ustnawia ile nauczyciel powinien/moze dyzurowac podczas przerw. Mam 14godzin, a 90minut dyzurow.Czy to jest normalne?glowa peka od tego halasu.... :cry:

koma

Postautor: koma » 2009-10-28, 21:39

1K8 pisze:czy jest jakas ustawa, ktora ustnawia ile nauczyciel powinien/moze dyzurowac podczas przerw.

ustawy to nie ma!! Sejm taką sprawą chyba się nie zajmie:))

Natomiast: dyżurów w czasie przerw jest tyle, ile trzeba. Problem w tym, aby były przydzielone sprawiedliwie - najlepiej proporcjonalnie do ilości godzin.
Byc może w Twojej szkole na 14 godzin przypada 90 minut?? trudno nam powiedzieć.

nnn
Przedmiot: Język polski

Postautor: nnn » 2009-11-03, 22:04

Nie ma żadnej podstawy prawnej, ile nauczyciel ma dyżurować. Mamy zapewnić bezpieczeństwo uczniom. To podstawa. Wszystko zależy od tego, w ilu miejscach szkoły należy zorganizować dyżur.

Zlicza się wszystkie minuty przerw (także przed 1 lekcją i po ostatniej) do obstawienia. Wychodzi naprawdę sporo. A potem należy wyliczyć, jak długo każdy z nauczycieli ma dyżurować. To proste, bo ma to być liczba wprost proporcjonalna do zatrudnienia. Masz mało godzin, mało dyżurujesz.

Ja to robię tak: dodaję wszystkie godziny, jakie mają nauczyciele (tylko te płatne, stałe) i dzielę je przez ogólną liczbę wyliczonych wcześniej minut dyżurów. Np. wszystkich dyżurów należy zapewnić 1800 minut. Nauczyciele w sumie (wszyscy) pracują w szkole 480 godzin, co znaczy, że 1 godzina odpowiada 4-em minutom dyżuru. Jeśli masz 20 godzin w etacie, dyżurujesz 80 minut. Sprawiedliwie, proporcjonalnie. ja tak układam i jest dobrze.

edzia

Postautor: edzia » 2009-11-03, 22:11

nnn, ale widocznie w szkole 1K8 nikt nie wpadł na pomysł, by rozdzielić dyżury proporcjonalnie do ilości godzin.

nnn pisze:Ja to robię tak: dodaję wszystkie godziny, jakie mają nauczyciele (tylko te płatne, stałe) i dzielę je przez ogólną liczbę wyliczonych wcześniej minut dyżurów. Np. wszystkich dyżurów należy zapewnić 1800 minut. Nauczyciele w sumie (wszyscy) pracują w szkole 480 godzin, co znaczy, że 1 godzina odpowiada 4-em minutom dyżuru.
Aż zerknęłam, jakiego przedmiotu uczysz :) Trudno mi było zawsze humanistom wytłumaczyć, jak to się liczy (a też tak robiłam). :)

nnn
Przedmiot: Język polski

Postautor: nnn » 2009-11-03, 22:34

Dodam jeszcze, że bardzo łatwo sprawdzić, czy mamy dyżury wprost proporcjonalne do zatrudnienia: trzeba porównać, czy osobom, które mają tyle samo godzin w etacie, przypada ta sama liczba minut dyżuru...
Pozdrawiam.

rower01

Ilość dyżurów w czasie przerw

Postautor: rower01 » 2009-11-09, 21:50

Czy ktoś może wie, czy jest jakaś regulacja prawna odnośnie dyżurów na przerwie. Czy może być tak , że jeden nauczyciel zatrudniony na cały etat ma od 14-18 dyżurów. Wiem, ze wg kodeksu pracy osoba zatrudniona na pełny etat ma prawo do przerwy (chyba 0,5h). Jak to wygląda w przypadku nauczycieli?

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-11-09, 22:18

rower01 pisze:Czy ktoś może wie, czy jest jakaś regulacja prawna odnośnie dyżurów na przerwie.

Regulacji prawnej nie ma.
zachęcam do lektury wcześniejszych postów w tym temacie.

nixia

Postautor: nixia » 2009-12-01, 00:20

Monita83 pisze:W mojej szkole liczba dyżurów na przerwie(w ciągu tyg.) uzależniona jest od ilości godzin pracy, jakie ma nauczyciel w ciągu tyg. Ja np. mam 10 godzin , w związku z czym mi przydzielono pełnienie 3 dyżurów w ciągu tygodnia na przerwach... Nie wiem niestety (nie dopytałam się :( ) czy jest to jakiś ogólny wymóg czy po prostu dana szkoła to sobie ustala...

Też pracuję 10 godzin a mam 7 dyżurów :/ W ciągu wszystkich dni pracy mam tylko jedną przerwę bez dyżuru :/

upieczona.anglistk

Postautor: upieczona.anglistk » 2010-01-09, 18:48

kajko45 pisze:
Boguś pisze:Post nie był skierowany do ciebie, więc sobie odpuść , nie życzę sobie dyskusji z tobą

Boguś odpuśc sobie i daj spokój z tym forum, to nie jest forum ogólne gdzie mozna porozmawiać czy wymienić opinie. To jest forum towarzystwa wzajemnej adoracji. Dawno tutaj nie byłem i z ciekowości zajrzalem. Nic sie nie zmieniło.
GURU forumowe o nazwie Jethro Tull chodzi po wszystkich wątkach i uznaje jedynie słuszną rację - swoją. To nie sa normalne dyskusje. Masz do wyboru albo zakceptować to co napisze guru albo nie. W momencie jezeli chcesz powiedzieć coś więcej dopadaja cie strażnicy ( -czki) jedynie słusznego i nieomylnego w swojej doskonałości GURU także zawsze jesteś przegrany. W tym momencie jest juz kilkoro na jednego. To go dodatkowo nakręca i utwierdza w przekonaniu ze jest gwiazdą. Więc ocenia ludzi, wydaje o nich opinie zarówno umiejętności zawodowych jak i cech osobistych a klakierzy klaszczą i między zdaniami można doczytać jedno " jaki on wspaniały ". Facet nie ma co robić, siedzi tutaj o o 7 rano i o 1 w nocy. Udziela sie także w godz. południowych ( hmm..w czasie pracy... ) - jezeli jest faktycznie dyrektorem to współczuje jego pracownikom. On myśli ze jest doskonały i szanowany a jego powładni się po prostu boją. Prawo interpretuje w sposób najbardziej wygodny dla siebie. Udziela rad na zasadzie kopiuj wklej. Tyle ile mu pasuje w danym momencie... jak to mówią do przecinka. Pewnie na stołku ma dostęp do płatnego serwisu :) sądząc po czasie reakcji na zapytania.
Zwróć uwagę, ze każdy młody n-l lub każdy nowy uczestnik tego forum po pewnym czasie znika chyba ze ma ochote na wirtualne przepychanki z jedynie słusznym guru. albo przystępuje do paczki. Szkoda czasu i nerwów na polemikę z nim. Pozdr.

zgadzam sie wiele razy bylam besztana przez regularnych uczestnikow za forum kiedy nie zgadzalam sie z ich opiniami. lubie teraz czasem cos sobie poprzegladac ale bardzo rzadko sie wypowiadam, aby nie zaryzykowac kolejnego besztania od ktoregos z forumowych guru

smv

dyżur

Postautor: smv » 2011-02-09, 20:06

Kochani mam takie pytanie dotyczące dyzurów. A mianowicie: od poniedzialku zmienia mi sie plan lekcji i w poniedziałek mam tylko 2 godziny na 8,00. Poniewaz Pani Dyr przewidziala dla mnie dyzur ranny czyli ten do 10,50, a koncze o 9.50( będąc jeszcze na dyzurze) więc nie bede musiala siedziec do 10.35 zeby isc na dyzur do 10.50. Dlatego tez Pani Dyr powiedziala ze bede przychodzic na dyzur na swietlice na 7,10 wlasnie w ramach tego dyzuru do 10.50. Czy to jest zgodne z prawem? czy tak mozna? Rozumiem ze mam przyjsc na 7,30 bo tak mamy dyzury raz w tyg kazdy n-el ale zeby na 7,10 na swietlice i pilnowac dzieci, ktore dojezdzaja?
Powiedzcie mi prosze ...

Awatar użytkownika
Andulencja

Postautor: Andulencja » 2011-02-09, 21:20

Nieco chaotyczny twój post i nie wiem, czy dobrze rozumiem. W szkole, w której uczysz macie rozpisane dyżury (ilość minut zależy od ilości godzin). Jeśli tak, to chyba dyrekcja postąpiła właściwie przy zmianie planu, że nie każe ci zostawać po lekcjach, tylko daje ci te minuty przed lekcjami.

Ja układam dyżury w mojej szkole i też staram się nie wydłużać nikomu dnia pracy. Rozdaje się dyżury przed, a nie po lekcjach (ja np. mam 150minut w tygodniu). No, chyba, że komuś nie pasuje, to szuka się kogoś na wymianę.

A jeśli chodzi o świetlicę, to przecież ktoś musi zaopiekować się dzieciakami przyjeżdżającymi rano do szkoły. U nas świetlica jest otwarta od 6.50. I od tej godziny są dyżury.

Wróć do „Szkolna codzienność”