Program nauczania dla I.T.N.

prośby o namiary na plany wynikowe, konspekty i inne materiały

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Witold Telus

Program nauczania dla I.T.N.

Postautor: Witold Telus » 2009-03-31, 22:01

Witajcie!

Mam następującą sytuację: jest super-zdolna, 15-letnia uczennica klasy 1 liceum z rozszerzonym programem nauczania z chemii. W TRZY miesiące opanowała cały materiał do końca szkoły. Potwierdziła swoją wiedzę na egzaminie i ogólnopolskim konkursie. Zaznaczam, że w gimnazjum przeszła od razu z klasy I do III.

Po rozmowie z nią i z dyrekcją podjęliśmy decyzję o wdrożeniu indywidualnego trybu nauczania (I.T.N.).

Potrzebujemy teraz wsparcia merytorycznego w postaci propozycji programowych do realizacji, taki program nauczania dla poziomu nad-rozszerzonego z chemii.

Myślałem o programie dla I roku studiów, ale tam chemia zasadniczo wykładana jest wielowątkowo - osobno ogólna, fizyczna, kwantowa, organiczna itp.

Pomóżcie proszę i wskażcie jakiś kierunek, bo to wykracza poza moją wiedzę i umiejętności...

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Re: Program nauczania dla I.T.N.

Postautor: Jolly Roger » 2009-04-02, 09:47

Nie wiem czy przez forum znajdziesz kogoś z podobnym doświadczeniem. Popytaj metodyka, skonsultuj sie z metodykiem na Uniwersytecie. Zahacz o kuratorium.

W oparciu o geniusza napisz projekt o dofinansowanie szkoły. Pracownię sobie "wypasioną" zrobisz, bo teraz jest trend na technicznych geniuszy i kasa do wyrwania. Szukaj informacji w urzędzie marszałkowskim lub innych miejscach zajmujących się funduszami unijnymi. Parę urzędów trzeba zwiedzić, bo każdy z nich ma tylko cząstkę informacji i czasami chowają je dla "swojaków."
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

Wróć do „Poszukuję ...”