nauczyciel stażysta ...pensja

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

kowal09
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: nauczyciel stażysta ...pensja

Postautor: kowal09 » 2009-04-10, 13:15

Zauważam żze w tym zawodzie jakoś nadmiernie stoi się na pozycji samozadowolenia z tego co jest. Nie tylko co do zarobków, ale co do wszelkich możliwych ambicji które sprawnie i skutecznie wyeliminowane są przez miłość do tgo co jest.
Nie spotkałem poza nauczycielami nikogo kto zarabiałby takie kieszonkowe. Nie spotkałem też nikogo poza nauczycielkami kto tak upajałby się zachwytem nad 1000 zł pensją. Szczególnie gdy chłop ma firmę i się przychodzi do szkoły dla towarzystwa.

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2009-04-10, 13:20

zapytaj jak zarabiają pielęgniarki i policjanci
zapytaj jak zarabiają pracownicy sklepow
zapytaj jak zarabia mnostwo innych osob
idz pracowac gdzie chcesz za jak najwieksza kase daj Ci Panie
bo nikt Ci nie kaze w szkole uczyc
tak, jestem zadowolona, tak, nie uwazam, ze zarabiam malo
i wara Ci od tego, bo mam prawo tak uwazac
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-04-10, 13:38

kowal09 pisze:Nie spotkałem poza nauczycielami nikogo kto zarabiałby takie kieszonkowe. Nie spotkałem też nikogo poza nauczycielkami kto tak upajałby się zachwytem nad 1000 zł pensją. Szczególnie gdy chłop ma firmę i się przychodzi do szkoły dla towarzystwa.

Widocznie jeszcze mało w życiu widziałeś.
Zarabiam znacznie więcej, biorąc pod uwagę staż, stopień awansu zawodowego i fakt, że mam sporo godzin ponadwymiarowych, niż owe 1000 zł. Ale też kiedyś pracę zaczynałam, na pomoc rodziny liczyć nie mogłam i jakoś musiałam sobie poradzić.
A chłop firmy nie ma, od 12 lat nie pracuje i ma najniższą rentę, syn studiuje.
Mimo to nie narzekam, jak to jest mi źle i do szkoły dla towarzystwa nie przychodzę, tylko do pracy. Luksusów nie mam, ale w biedzie też nie żyję.
Może zamiast pracować za te marne grosze, bierz dalej kieszonkowe od tatusia, skoro na takie go stać.
Nie napracujesz się, a finansowo wyjdziesz na to samo :D

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2009-04-10, 13:55

Malgala, piąteczka!

W drugim roku mojej pracy wymyślili sobie zakładanie kont na wypłaty. Wtedy takowe założyć można było przy deklarowanym miesięcznym wpływie nie mniejszym niż x złotych. Okazało się, że nie możemy pozakładać kont, bo brakuje nam pensji...
Na czynsz i media szło 70% mojej pensji, mieszkałam sama. Dałam radę, głodna, brudna i bosa nie chodziłam. Relatywnie patrząc, wtedy nauczyciel na początku zawodu zarabiał jeszcze gorzej, niż teraz. Tak, powinniśmy zarabiać więcej, tak samo jak i inne grupy zawodowe. Ale z pustego to i Salomon nalać nie umiał. A ja mam wewnętrzne przekonanie, że zanim sie chce brać, trzeba coś dać; zamiast krytykować i narzekać, wysnuwać konstruktywne wnioski i szukać drogi ich realizacji. Wielka szkoda, że ludzie niezadowoleni, roszczeniowo nastawieni i robiący łaskę, kształtują kolejne pokolenie - bo to się odbije na nich za iks lat. Tak jak słyszymy teraz w mediach: ja chodziłem do czterdziestoosobowej klasy i wyszedłem na ludzi - pan polityk na wysokim stanowisku. Nie ma w nim refleksji, że jak nie było komputerów, telewizji, telefonów, radia, a wcześniej prądu, samochodów i wielu innych rzeczy, ludzie też żyli i na ludzi wychodzili. Właśnie dlatego może, że w tej czterdziestoosobowej klasie był i był elementem tłumu, a nie jednostką.
I jeszcze coś: nauczyciel w naszym kraju to zawsze był biedny człowiek, staroportfelowiec, mało zarabiający. Ale kiedyś miał szacunek w społeczeństwie. A dlaczego? Bo swoją postawą na ten szacunek zapracowywał i zasługiwał.

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2009-04-10, 18:57

Basiek70 pisze:zapytaj jak zarabiają pielęgniarki

Pielęgniarka na internie, po 3 miesięcznym bezpłatnym stażu, z licencjatem - 2000 na rękę - 6 dyżurów dziennych i 6 nocnych, średnie miasto w Polsce. Mało?

Basiek70 pisze:zapytaj jak zarabiają pracownicy sklepow

Saturn, Katowice, 1500-1600zł na rękę. Bez nadgodzin, średnie wykształcenie. Po 3 latach pracy w tym miejscu.

Basiek70 pisze:i wara Ci od tego, bo mam prawo tak uwazac

Szczyt kultury, Basiek.

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2009-04-10, 19:34

ciekawe
znam sporo pielęgniarek, pracują w warszawskich i podwarszawskich przychodniach i szpitalach i jedynie jedna, ale o specjalizacji pielęgniarka anestezjologiczna, pracująca na OIOMIe, ma taka pensję, wszystkie inne zarabiają od 1000 do 1500 zl na rękę
sprzedawczynie w znanych mi sklepach, od sieciówek (Biedronka, Polomarket, Tesco, Carrfoeur) do sklepów osiedlowych oraz firmowych sklepów, zarabiają od 1000 do 1400 zł na rękę
i jedni i drudzy pracują w soboty i niedziele
a co do kultury...nie życzę sobie, żeby ktoś drwił z mojego zadowolenia z zawodu i z pracy, wara każdemu do tego, że mi dobrze z pracą i płacą, będę o tym głośno mówiła i nie pozwolę się z tego powodu negatywnie i lekceważąco oceniać

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2009-04-10, 19:44

Ależ jasne, tylko wyrażenie "wara ci od tego" jest chamskie 8) Jakkolwiek byś tego nie tłumaczyła.

A kwoty które podałam - pielęgniarką jest moja koleżanka z grupy na studiach, a w Saturnie pracuje mój przyszły małż. Nie jest tak, że wszędzie zarabiają gorzej od nauczycieli, więc powinniśmy siedzieć cicho, bo i tak mamy lepiej.

kowal09

Postautor: kowal09 » 2009-04-10, 21:40

Może trzeba się jakoś zorganizować, robić coś żeby było bardziej normalnie i żeby coś jednak zarabiać mimo wszystko.
Moje przykłady. Norwegia. Betoniarz-zbrojarz wykszt podstawowe - 8000zł na rękę, cieśla konstrukcyjny- wykszt podastawowe - 13000 na miesiąc. Do tego brak znajomości języków.
A czy my nie zasługujemy na 8000 na miesiąc?

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2009-04-10, 22:10

dushka, chamskie to jest stwierdzenie że coś jest chamskie, a nie że komuś wara od czegoś
popatrz do słownika, co jest wulgaryzmem
kowal, nie należy przeliczać pensji wg kursu walut, tylko według kosztów utrzymania

kowal09

Postautor: kowal09 » 2009-04-10, 22:13

Koszta utrzymania w Norwegii są takie same jak w Polsce

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2009-04-10, 22:21

znaczy w innej Norwegii jest moja rodzina niż ci o ktorych piszesz
ale kowalu, naprawde nikt nikomu nie kaze ani w Polsce mieszkać, ani w polskiej szkole uczyc

kowal09

Postautor: kowal09 » 2009-04-10, 22:25

Z rodziną się najlepiej na zdjęciu wychodzi. Nie każe mi w Polsce robić ale każe mi robić za 1000 zł. A przecież wcale tak bycć nie powinno ani nie musi.

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2009-04-10, 22:29

ale kto Ci kaze za 1000 zł robić? nie ma u nas przymusu pracy!

kowal09

Postautor: kowal09 » 2009-04-10, 22:35

Jak już robię i tyle jest to każą. Jakby nie kazali to by 4500 można zarabiać. A oni każą za 1000 bo zbyt wielki entuzjazm jest niektórych żeby robić za 1000. Jakby wszyscy chcie;i 4500 to by było 4500

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2009-04-10, 22:40

na pewno... wszyscy Polacy nagle chcą tyle i tyle i wszyscy dostają, ciekawe skąd
znam takich co mają w sobie więcej entuzjazmu i pracują za free w różnych dziedzinach
i nie u nas,a w takiej Skandynawii, zeby nabrać doświadczenia, zeby mieć szansę na pracę
bo tam z pracą wcale nie tak łatwo

Wróć do „Nauczyciel stażysta”