tucji pisze:Otóż urodziłam 24 lutego br. Od 5 stycznia byłam na zwolnieniu lekarskim, zwolnienie objęło również ferie zimowe. Zgodnie z wyliczeniami księgowej macierzyński mam do 13 lipca a urlopu uzupełniającego do wykorzystania pozostaje mi 7 dni. Czy te wyliczenia są prawidłowe.
Wg mnie tak, sprawdzałam z kalendarzem.
Jak to wyliczyć?
Otóż od 2009 r. urlop macierzyński wynosi zawsze
20 tygodni (przy pojedynczej ciąży). Liczy się
od dnia porodu (chyba, że na własne życzenie chcesz rozpocząć urlop macierzyński na co najmniej 2 tygodnie przed przewidywaną datą porodu). Sprawdź zatem sobie w kalendarzu, wyjdzie Ci do 13 lipca.
Urlop uzupełniający:
W razie niewykorzystania urlopu wypoczynkowego (...) - nauczycielowi przysługuje urlop w ciągu roku szkolnego, w wymiarze uzupełniającym
do 8 tygodni (Art. 66. 1. KN).
8 tygodni to 56 dni. Od tych 56 dni odejmuje się tyle dni, ile nauczyciel wykorzystał lub wykorzysta podczas ferii zimowych i wakacji, bo wtedy nauczyciel ma prawo do urlopu wypoczynkowego (ferie trwają zawsze 2 tygodnie, a wakacje od pierwszego dnia po zakończeniu zajęć w roku szk. do 31 sierpnia, tj. około 10 tygodni). Niestety, soboty i niedziele też wliczają się do dni urlopu.
Zatem w Twoim przypadku:
Podczas wakacji wykorzystasz 49 dni urlopu wypoczynkowego, od 14 lipca do 31 sierpnia, sprawdź sobie w kalendarzu. 56 - 49 = 7. A więc do wykorzystania pozostaje właśnie 7 dni.
tucji pisze:urlop uzupełniający mam do odebrania właśnie we wrześniu. Na forum są sprzeczne informacje. Czasami ktoś pisze, że właśnie we wrześniu trzeba go odebrać, inni że w ciągu roku szkolnego. Gdzie leży prawda?
M.in. ja pisałam, że trzeba go odebrać we wrześniu, ale nie miałam racji. Możesz go odebrać w ciągu roku szk.
Z tym, że gdybyś ten urlop uzupełniający wybierała od 1 września, to nie przeszkadza Ci on w rozpoczęciu kolejnego stopnia awansu. Nawet wówczas, gdyby ten urlop trwał dłużej, np. 8 tygodni i wracałabyś do pracy dopiero w październiku.