Rozwiązanie umowy o prace

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

kmmknet
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Złożenie wypowiedzenia

Postautor: kmmknet » 2009-04-13, 15:50

Przebywam obecnie na zwolnieniu lekarskim, być może nie wrócę do pracy przez najbliższe miesiące. Czy to coś zmienia w procedurze składania wypowiedzenia?

Czy dyrektor szkoły może zażądać zwrotu dofinansowania na studia lub pieniędzy na zagospodarowanie gdy złożę wypowiedzenie? Jeśli tak, to w jaki sposób tego uniknąć?

edzia

Re: Rozwiązanie umowy o prace

Postautor: edzia » 2009-04-13, 16:52

kmmknet pisze:Przebywam obecnie na zwolnieniu lekarskim, być może nie wrócę do pracy przez najbliższe miesiące. Czy to coś zmienia w procedurze składania wypowiedzenia?
Nie, nic to nie zmienia. Wypowiedzenie jest skuteczne również wtedy, gdy składasz je przebywając na zwolnieniu lekarskim. Także wtedy, gdy pracodawca wypowiadałby Ci umowę o pracę w czasie Twojego zwolnienia lekarskiego.

kmmknet pisze:Czy dyrektor szkoły może zażądać zwrotu dofinansowania na studia lub pieniędzy na zagospodarowanie gdy złożę wypowiedzenie? Jeśli tak, to w jaki sposób tego uniknąć?
KN mówi:
3. Zasiłek na zagospodarowanie podlega zwrotowi, jeżeli nauczyciel nie przepracuje w szkole trzech lat, licząc od dnia uzyskania stopnia nauczyciela kontraktowego. W szczególnie uzasadnionych przypadkach organ prowadzący szkołę może zwolnić nauczyciela w całości lub w części z obowiązku zwrotu zasiłku.
Może więc zachodzą u Ciebie te szczególnie uzasadnione przypadki?

Co do zwrotu dofinansowania na studia chyba nie ma takich prawnych możliwości. Ale nie jestem pewna.

aleksandral
Przedmiot: Język polski

wypowiedzenie

Postautor: aleksandral » 2009-04-23, 16:36

witam.
Pomóżcie. Pracuję w szkole społecznej. Dwa lata. Do tej pory wszystko było ok. Kilka dni temu dyrekcja na piśmie poinformowała mnie, ze w związku z obniżającymi się wynikami sprawdzianów w ubiegłym roku i próbnego w tym roku planuje wypowiedzieć ze mną umowę o prace z dniem 31.08.2009. I tak chciałam odejść, bo mam kilka godzin w innej szkole, a tu jest coraz gorsza atmosfera, jednak nie zgadzam się odchodzić z opinią nauczyciela, przez którego pogorszyły się wyniki. Jako jedyna otrzymałam takie pismo, a sprawdzian szóstoklasisty jest miedzyprzedmiotowy. Co o tym myślicie??

koma

Postautor: koma » 2009-04-23, 17:23

aleksandral pisze:Co o tym myślicie??

...że chce się z Tobą rozstać i wymyśla, że to przez wyniki sprawdzianu.

Owszem, sprawdzian jest międzyprzedmiotowy, jednak to polonista i matematyk grają tu pierwszoplanową rolę - trudno ukryć.
Pamiętać jednak trzeba, że 50% 'zasług' leży po stronie nauczycieli I-III. Jeżeli tutaj nie nauczą podstaw (a z tym coraz gorzej, bo przecież karty pracy, karty pracy, karty pracy,......zamiast ćwiczeń redakcyjnych na przykład), to polonista może się zabić pracą i niewiele zrobi!!
Powiedz to dyrekcji - albo lepiej napisz w sprzeciwie wobec powodów zwolnienia.

aleksandral

Postautor: aleksandral » 2009-04-23, 18:01

dzięki. tak chyba zrobię

hanamat
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: hanamat » 2009-04-23, 18:25

Koniecznie odwołaj się na piśmie ( w ciągu bodajże 14 dni) i powiedz dyrektorce, ze sprawę zgłaszasz do sądu pracy (z reguły dyrektorzy bardzo boja się sądu pracy)..a jak nie poskutkuje to faktycznie pozostaje ci sąd pracy...nie daj się wrobić

Awatar użytkownika
MarDeb
Przedmiot: Religia, Inne

Postautor: MarDeb » 2009-04-23, 18:40

Popieram hanamat'a tylko to może poskutkować.
Moje pomysły na zajęcia naukowe z przedszkolami:
https://www.debinski.edu.pl/zajecia-naukowe/

aleksandral

Postautor: aleksandral » 2009-04-23, 19:31

trochę się boje, że jak tak powiem zacznie wyciągać co się da, np. ze po hospitacji zarzuciła mi jakieś niedociągnięcia...ja się dopiero uczę, pracuje 3 rok, więc nie obyło się bez wpadek. Nie mam sobie do zarzucenia łamania regulaminu czy jakichś tam poważnych błędów, ale ...to jest stresujące.

aleksandral

Postautor: aleksandral » 2009-04-23, 20:18

a co myślicie o zarzucie,że tematy lekcji nie zawierają czasownika operacyjnego? Czy są jakieś uregulowania prawne w tej sprawie?

koma

Postautor: koma » 2009-04-23, 21:08

aleksandral pisze:Czy są jakieś uregulowania prawne w tej sprawie?

Nie ma takich uregulowań, to tylko pomysł tej pani. Czasowniki takie występują w celach lekcji - temat formułujesz, jak chcesz - zwłaszcza na jezyku polskim wszelka inwencja mile widziana.

aleksandral

Postautor: aleksandral » 2009-04-23, 21:20

tak właśnie myślałam, ale to co dla jednych jest atutem - innym przeszkadza...

Awatar użytkownika
MarDeb
Przedmiot: Religia, Inne

Postautor: MarDeb » 2009-04-24, 17:33

Ogólnie rzecz biorąc ten, kto uważa, że naruszasz jakąś normę powinien ją wskaząć. W większości tzw. "życiowych" przypadków zapytanie o podstawę prawną takiego stwierdzenia skutecznie załatwia czepiania się.
Moje pomysły na zajęcia naukowe z przedszkolami:
https://www.debinski.edu.pl/zajecia-naukowe/

kmmknet

Złożenie wypowiedzenia

Postautor: kmmknet » 2009-05-04, 08:36

Cześć

Wypowiedzenie należy złożyć do końca maja. Czy można złożyć je wcześniej, np. w połowie maja? Czy dzień tygodnia ma znaczenie np. wypowiedzenie składa się w piątek tylko i wyłącznie?

edzia

Postautor: edzia » 2009-05-04, 09:11

Oczywiście, możesz złożyć wypowiedzenie wcześniej, np. w połowie maja. I tak zadziała ono ze skutkiem na dzień 31 sierpnia (wówczas rozwiąże się umowa). Nie jest istotny dzień składania wypowiedzenia, może to być dowolny dzień tygodnia. W tym roku 31 maja wypada w niedzielę, więc prawdopodobnie wypowiedzenie można złożyć najpóźniej w dniu 1 czerwca (poniedziałek), ale dla pewności zrobiłabym to najpóźniej w piątek 29 maja.

Dotyczy to oczywiście nauczycieli placówk feryjnych, w nieferyjnych jest inaczej.

kmmknet

Złożenie wypowiedzenia

Postautor: kmmknet » 2009-05-04, 11:10

jaka jest różnica między placówką feryjną a nieferyjną? ja pracuję w szkole podstawowej i gimnazjum.

Wróć do „Prawo oświatowe”