Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
I to mi się mocno nie spodobało, bo podała niby podstawę prawną prowadzenia teczki wychowawcy, a takiej podstawy prawnej nie ma. Mogło to więc wprowadzić kogoś w błąd. Nie każdy sprawdza źródło, więc powiela to, co usłyszy, zobaczy i potem jest ogólna psychoza. W sprawie „teczki wychowawcy” na różnych forach nauczyciele panikują. Wystarczy poczytać, np.karia pisze:Na podstawie Rozporządzenia MENiS z dnia 19 lutego 2002 r.w sprawie sposobu prowadzenia przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki dokumentacji przebiegu nauczania, działalności wychowawczej i opiekuńczej oraz rodzajów tej dokumentacji.
Dokumentację, za którą odpowiada nauczyciel i wychowawca klasy stanowią:
...
Ø teczka wychowawcy (dokumentacja wewnętrzna szkoły).
Ta dokumentacja to niby teczka wychowawcy?§ 19. Przedszkole, szkoła i placówka prowadzi dla każdego dziecka, ucznia lub wychowanka, objętego pomocą psychologiczno-pedagogiczną, dokumentację badań i czynności uzupełniających prowadzonych w szczególności przez pedagoga, psychologa, logopedę i lekarza.
I dobrze, wielu na pewno skorzysta. Zresztą podejrzewam, że i tak bardziej z Twoich rad skorzystają, niż z moich.karia pisze:W miarę swoich możliwości staram się jednak pomagać tym, którzy o to proszą. A prośba w tym wątku forum dotyczyła właśnie tego, co w takiej teczce się znajduje. Stąd moja odpowiedź.
aneta883 pisze:Witam teczka wychowawcy to nic tsrasznego każdy ją prowadzi , ankieta jak najbardziej
podaj maila to prześlę ci co powinna zawierać taka teczka i nawet ankietę mam
Czy w tym wątku jeszcze mało powiedziano o teczce wychowawcy?oliweczkaS pisze:Byłabym wdzięczna za maila o teczce wychowawcy.
Żaden przepis prawny nie nakazuje zakładania takich teczek. Jeśli jednak już to chcesz robić, to albo robisz na czyjeś polecenie (wtedy tego kogoś zapytaj, co tam ma być i w jakiej kolejności), albo dla własnych potrzeb, bo lubisz mieć wszystko np. w segregatorku. Zrób wtedy tak, żeby ci było wygodnie. To ma tobie służyć, a nie dyrektorowi, czy jakiemuś wizytatorowi.Monkawwa pisze:Ja jako wychowawca mam założyć indywidualną teczkę dla każdego ucznia i nie wiem jaki ma być skład i kolejność gromadzenia dokumentów.
Takie pytanie świadczy o twojej ogromnej panice i bezradności i o hołdowaniu papierozaurom, jak to ktoś trafnie nazwał kiedyś.Czy ktoś może zakładał takie teczki i wie co konkretnie ma się w nich mieścić i w jakiej kolejności?
Jola_26 pisze:Mam pytanie. Czy w tematyce godzin z wychowawcą muszą być umieszczone ścieżki edukacyjne?. Czy one nadal obowiązują?