PODRĘCZNIKI - język angielski

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

looonger
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: PODRĘCZNIKI - język angielski

Postautor: looonger » 2009-02-21, 19:07

To mój pierwszy post na tym forum, więc witam serdecznie :)
Stoję przed tym samym dylematem. Poszukuję kursu z ciekawym oprogramowaniem do tablicy interaktywnej, która jest w naszej szkole od września. Zastanawiam się nad "Fairyland", ale podzielam opinię, że może się bardziej spodobać dziewczynkom niż chłopcom. Poza tym nie ma jeszcze części 5 i 6 a ja nie mam w zwyczaju kupować kota w worku. Ostatecznie mógłby być w 1-3. Podobno Oxford ma w ofercie podręczniki z softem do tablic interaktywnych. Dobrze, że w tym roku jest więcej czasu na podjęcie decyzji :)
Pozdrawiam.

monica0

Postautor: monica0 » 2009-02-21, 19:36

Do New Happy House są pomoce cyfrowe do wykorzystania na tablicy interaktywnej. To chyba nowa seria, ostatnio konsultantka Oxfordu mi ją właśnie polecała. Niestety nie miałam możliwości z nią się dokładnie zapoznać. Trudno mi o niej więcej powiedzieć, wiem że dają dużo materiałów dodatkowych a to jest ważne. Już sama nie wiem, może wyolbrzymiam ale to jest duży problem wybrać fajny, ciekawy podręcznik; w końcu nie wybieramy go na rok...
pozdrawiam

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2009-02-22, 08:30

Loonger, ostatnio na szkoleniu usłyszałam, że do tablicy interaktywnej sporo rzeczy mają przy podr. Footprints :)

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2009-02-22, 16:11

Sorry, ale Stardust nie jest dla mnie podręcznikiem tylko książeczka z obrazkami. szkoda kasy.

SKY jest dobrym rozwiązaniem dla zróżnicowanych poziomem klas. Zaawansowani maja co robić, a podstawowi też znajdą cos dla siebie. Dla klas jednolicie słabszych lepsze sa podręczniki Oxfordu. np New English Zone czy Challenge, ale wtedy dla zaawansowanych trzeba samodzielnie przygotowywać dodatkowe zadania.

Warto zapytać jak długo dany podręcznik się ukazuje na rynku. Przewaznie po 6-7 latach podręcznik wypada i wtedy nici z ciągłości. Dlatego warto by patrzeć na nowsze propozycje wydawnicze, choć przy zamieszaniu z reformami to kazdy bedzie podejrzany.

Macmillan nie odbiega od czołówki. Ambitnie goni Oxford i Longmana.
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

monica0

Postautor: monica0 » 2009-02-27, 19:46

A co myślicie o Footprints ? wyd.Longman

Awatar użytkownika
Naauczycielkaa

Postautor: Naauczycielkaa » 2009-03-10, 20:19

Od 1 do 3 uczę ze Sparksów (jeszcze stare), ale myślę nad zmianą na Bugsy Macmillana. Co o tym myslicie?

A od 4 do 6 Winners. Jestem zadowolona. Nie zmienię tej pozycji.

monica0

Postautor: monica0 » 2009-04-29, 18:58

A czy ktoś z Was korzysta z Project ? wyd. Oxford. Ostatnio przeglądałam i wydaje się ciekawy, muszę wybrać coś dla IV kl. Chciałabym wybrać podręcznik już z nową podstawą, żeby później nie kombinować z podręcznikami.

Uczę w 2 podstawówkach, jedna z nich to szkoła wiejska i nikogo nie dyskryminując są to uczniowie słabsi. Myślałam dla nich o Sky High, ale po zastanowieniu myślę, że może być za trudny:/, natomiast Project wydaje się dla nich odpowiedni. ehhh i mam problem

doradźcie coś :)

1K8

Postautor: 1K8 » 2009-04-30, 14:42

doskonale znam project, pracowalam na nim 2 lata. Jest okropny. Oxford wgole ma nieciekawe podreczniki. Jedynie new english zone jest ok. Polecam mcmillana, maja swietne podreczniki!

Awatar użytkownika
elizabethj

Postautor: elizabethj » 2009-04-30, 16:29

Popieram, ja również jestem za wydawnictwem Macmillan. Oczywiście nie twierdze,że wszystko jest bez skazy, ale obecne na rynku mają najciekawszą propozycję a Oxford według mnie ostatnio słabo sie stara.

1K8

Postautor: 1K8 » 2009-04-30, 17:33

bazują na starych podręcznikach, dają nowe okladki i tyle. Sparksy też są aktualnie biedne, dla maluchow proponuję BUGS macmillana :mrgreen: Dodatkowo oxford przestal dbać o klientów, jeśli mają jechac z 10 podrecznikami do klienta, to maja go gdzies i jeszcze kaza placic za kuriera!

1K8

Postautor: 1K8 » 2009-04-30, 17:34

Naauczycielkaa pisze:Od 1 do 3 uczę ze Sparksów (jeszcze stare), ale myślę nad zmianą na Bugsy Macmillana. Co o tym myslicie?

A od 4 do 6 Winners. Jestem zadowolona. Nie zmienię tej pozycji.

Popieram zmianę :lol:

agasyp

Postautor: agasyp » 2009-05-02, 17:58

Winners???? Osobiście uważam ten podręcznik za wielką pomyłkę!!! Mam na myśli m.in.: historyjkę z Poly - porażka!!! A gdzie są czasowniki nieregularne, powinne byc, ale ich nie ma (no, bynajmniej do 3 części...).
Ja od 6 lat uczę z SuperKids (Macmillan) i byłam bardzo zadowolona, ale wydawnictwo to "zrobiło" ostatnio coś jeszcze lepszego - :D "Hot spot" - REWELACJA!!! Od września rozpoczynam pracę z tym podręcznikiem i myślę, że i ja i dzieciaki będą zadowolone. :lol:
W gimnazjum również tylko wydawnictwo Macmillan spełnia moje wymagania - wcześniej był Live, teraz Inspiration - to są konkretne podręczniki dla wszystkich poziomów. A w III kl. gimnazjum oczywiście Repetytorium (oczywiście Macmillan).
Do nauczania w klasach 1 - 3 polecam serię Bugs!!! Również będziecie zadowoleni.
Pozdrawiam :rotfl:

chusteczka

Postautor: chusteczka » 2009-05-06, 13:46

Ja już nie wiem co wybrać. Mam odziedziczone Inspiration po byłej anglistce, ale ta książka ma skopane testy.

W podstawówce uczyłam z Bugs i myślę, że to jedna z najlepszych serii dla maluchów. A do gimnazjum chyba wezmę English Explorer. Trochę experyment, bo to nowość, ale ćwiczenia mnie powaliły na kolana. Zobaczę po roku jakie będą efekty. No i obiecują z wydawnictwe dużo gratisów, a ja jestem typ zbieracza :D

teacher123

Postautor: teacher123 » 2009-05-10, 20:21

agasyp: Czy pracujesz w Macmillanie?

dzikibak

Postautor: dzikibak » 2009-05-11, 21:37

Ja pracuje właśnie na winnersie. Z jednej strony strony historyjki nawiązują do tematów. Ale denerwuje mnie to że gramatyka jest nie jasna..np. you jest przedstawione tylko w liczbie mnogiej i dzieci zapominają że występuje też w l.p. Niestety czasy też nie są odpowiednio przedstawione i robię dodatkowe lekcje o nich. Dopiero w tym roku zaczęłam pracę, ale dostaliśmy propozycję z Macmillana i jesteśmy zainteresowane(anglistki). Niestety początki w obydwu książkach nie są łatwe. Narzucają dość duże tempo... Na pierwszej lekcji są odrazu kolory, alfabet i liczby od 1-12. A w Macmillanie widziałam od razu dodawanie i odejmowanie. Jeśli chodzi o Bugs to chętnie bym na nie przeszła bo idealnie pasują pod korelację przedmiotów. Niestety od przyszłego roku mam klasy które będą kontynuować stare podręczniki więc nie poprowadzę lekcji na nowych.. do tego czasu może się jeszcze wiele podręczników pojawić.... :roll:

Wróć do „Języki obce”