A więc pracujesz w feryjnej, czyli masz urlop wypoczynkowy w okresie ferii zimowych i wakacji, a nie wtedy, gdy chcesz. To podstawowa różnica. Placówkami nieferyjnymi są np. przedszkola.kmmknet pisze:ja pracuję w szkole podstawowej i gimnazjum.
Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
A więc pracujesz w feryjnej, czyli masz urlop wypoczynkowy w okresie ferii zimowych i wakacji, a nie wtedy, gdy chcesz. To podstawowa różnica. Placówkami nieferyjnymi są np. przedszkola.kmmknet pisze:ja pracuję w szkole podstawowej i gimnazjum.
sunrise pisze:Czyli nie ma żadnych uregulowań prawnych, wyłącznie decyzja dyrektora.
miwues pisze:A nie siedem?
Ja też radziłabym napisać coś w rodzaju "Proszę o rozwiązanie z dniem 31 sierpnia 2009 r. umowy o pracę na czas nieokreślony zawartej w dniu..." Można dodać "z zachowaniem trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia". Z tym, że formułka, którą Ty zastosowałaś też jest poprawna. Konsekwencje finansowe w obu są jednakowe.annek pisze:Zwrócono mi dzisiaj uwagę, że sformułowanie wypowiadam jest nieładne (źle odbierane) i lepiej by było gdybym zwróciła się z prośbą o rozwiązanie umowy.
Nieprawda. Rozwiązanie stosunku pracy na zasadzie porozumienia stron to zupełnie inna sprawa. Na zasadzie porozumienia stron można rozwiązać stosunek pracy w dowolnym dniu, niekoniecznie z końcem roku szk. i niepotrzebny jest okres wypowiedzenia. Zdaje się, że nie o to Ci chodzi przecież.annek pisze:Ponadto powinien być tutaj zwrot, że dzieje się to na zasadzie porozumienia stron.
edzia pisze: Konsekwencje finansowe w obu są jednakowe.
edzia pisze: Nieprawda. Rozwiązanie stosunku pracy na zasadzie porozumienia stron to zupełnie inna sprawa. Na zasadzie porozumienia stron można rozwiązać stosunek pracy w dowolnym dniu, niekoniecznie z końcem roku szk. i niepotrzebny jest okres wypowiedzenia. Zdaje się, że nie o to Ci chodzi przecież.
edzia pisze:Z tymi konsekwencjami finansowymi to Ty zaczęłaś, a ja zastanawiałam się, o co Ci chodzi.
Konsekwencje finansowe są takie same, czyli właściwie... żadne.
Do końca trwania stosunku pracy dostaniesz normalnie wynagrodzenie, niezależnie od tego, w jaki sposób rozwiązuje się umowa, a tym bardziej niezależnie od tego, jakiej formułki użyto w wypowiedzeniu. A odprawy i tak nie będzie.
Pozdrawiam