Rozwiązanie umowy o prace

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

edzia

Re: Rozwiązanie umowy o prace

Postautor: edzia » 2009-05-04, 17:53

kmmknet pisze:ja pracuję w szkole podstawowej i gimnazjum.
A więc pracujesz w feryjnej, czyli masz urlop wypoczynkowy w okresie ferii zimowych i wakacji, a nie wtedy, gdy chcesz. To podstawowa różnica. Placówkami nieferyjnymi są np. przedszkola.

sunrise
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

wypowiedzenie umowy

Postautor: sunrise » 2009-05-16, 12:11

Mam pytanie co do zasadności decyzji mojej dyrekcji.
Po zakonczeniu organizacji okazało się, że nie ma etatu dla wszystkich. Z tego to właśnie powodu dyrekcja wręczyła mnie i mojej koleżance wypowiedzenie umowy - likwidacja etatu. Moje pytanie - na jakiej podstawie dyrekcja wybiera tych do zwolnienia. Ja jestem nauczycielem mianowanym, w tym roku rozpoczęłam staż na n. dyplomowanego. Moja koleżanka w tym roku kończy staż na nauczyciela dyplomowanego. Mamy wykształcenie wyższe. Zostałyśmy zwolnione, a osoba, która jest nauczycielem kontraktowym, wykształcenie - licencjat zachowała pracę. Proszę o odpowiedź. Czy złożenie przeze mnie skargi do wydziału edukacji będzie zasadne?
Ostatnio zmieniony 2010-03-04, 12:58 przez sunrise, łącznie zmieniany 1 raz.

marakuja
Przedmiot: Przyroda

Postautor: marakuja » 2009-05-16, 13:25

Rada Pedagogiczna powinna być poinformowana przez dyrektora jakimi kryteriami kierowała się zwalniając nauczycieli.

sunrise

Postautor: sunrise » 2009-05-16, 13:35

Czyli nie ma żadnych uregulowań prawnych, wyłącznie decyzja dyrektora.

marakuja

Postautor: marakuja » 2009-05-16, 13:59

sunrise pisze:Czyli nie ma żadnych uregulowań prawnych, wyłącznie decyzja dyrektora.

Wręcz przeciwnie- dyrektor ma obowiązek poinformować Was jakimi kryteriami się kierował - powinien uwzględnić dorobek pracy nauczyciela, to znaczy m.in. staż pracy, stopień awansu zawodowego, ocena pracy itp. Według mnie powinnaś odwołać się od tej decyzji (masz na to 14 dni).

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-05-16, 14:27

A jeżeli odwołanie nic nie da, to niech sprawę rozstrzygnie sąd pracy.

marakuja

Postautor: marakuja » 2009-05-16, 16:38

miwues pisze:A nie siedem?

Masz rację, jednak siedem. Zasugerowałam się innym odwołaniem.

sunrise

Postautor: sunrise » 2009-05-18, 08:39

Patrząc na to co się stało to mam ochotę tak zrobić, ale fakt, że poszukuję obecnie pracy i świadomość kontaktów dyrekcji powoduje, że się mocno nad tym zastanawiam. Wiem, że spotkała mnie niesprawiedliwość i czuję się oszukana ale chyba nie warto ryzykować. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam

Yoka
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Yoka » 2009-05-18, 13:25

świetnie Cię rozumiem, ja też rok temu dałam sobie spokój z walką przez sąd i nie żałuję. Inny nauczyciel poszedł do sądu i do dzisiejszego dnia sprawa jest nieskończona, a nauczyciel siedzi w domu bez pracy - dyrekcja opowiedziała jaka to ją niesprawiedliwość spotkała ze strony nauczyciela, bo poszedł do sądu i nie ma nigdzie pracy dla tego nauczyciela - nikt nie chce takiego co wojuje w sądzie.
Przykre, ale jakże polskie.

sunrise

Postautor: sunrise » 2009-05-19, 07:59

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące odprawy. Jeśli dyrekcja po rozwiązaniu ze mną umowy zaproponuje mi roczne zastępstwo, odprawa będzie mi się w dalszym ciągu należeć? To samo pytanie - jeśli znajdę prace w innej szkole na czas nieokreślony od września tego roku.

annek

Postautor: annek » 2009-05-19, 19:03

Bardzo prosiłabym o poradę w może banalnej sprawie, ale wolałabym się upewnić, że nie popełniam błędu. Korzystałam już z szukajki, jednak koleżanka wzbudziła dzisiaj moje duże wątpliwości. Jestem nauczycielem kontraktowym, mam umowę na czas nieokreślony. Chcę zmienić miejsce pracy, nie mam żadnych trudności ze strony dyrekcji. Żegnamy się w miłej atmosferze, do pracy mam po prostu daleko i trudno mi dalej dojeżdżać. Chodzi mi o formułkę wypowiedzenia. Na podstawie wielu różnych przykładów, znalezionych w internecie, skleciłam następujące:

Z dniem 19.05.2009 r. wypowiadam umowę o pracę, zawartą na czas nieokreślony w dniu 31.08.2007 r. w ..............., z zachowaniem 3-miesięcznego okresu wypowiedzenia, który upłynie w dniu 31.08.2009 r.

Zwrócono mi dzisiaj uwagę, że sformułowanie wypowiadam jest nieładne (źle odbierane) i lepiej by było gdybym zwróciła się z prośbą o rozwiązanie umowy. Ponadto powinien być tutaj zwrot, że dzieje się to na zasadzie porozumienia stron.

Wydaje mi się, że taka forma, którą opracowałam jest odpowiednia i nie powoduje żadnych późniejszych finansowych konsekwencji, jak mi to zasugerowano (koleżanka nie była pewna, mocno mnie tym stwierdzeniem zdziwiła, ale wolę się upewnić).
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

edzia

Postautor: edzia » 2009-05-19, 20:32

annek pisze:Zwrócono mi dzisiaj uwagę, że sformułowanie wypowiadam jest nieładne (źle odbierane) i lepiej by było gdybym zwróciła się z prośbą o rozwiązanie umowy.
Ja też radziłabym napisać coś w rodzaju "Proszę o rozwiązanie z dniem 31 sierpnia 2009 r. umowy o pracę na czas nieokreślony zawartej w dniu..." Można dodać "z zachowaniem trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia". Z tym, że formułka, którą Ty zastosowałaś też jest poprawna. Konsekwencje finansowe w obu są jednakowe.
annek pisze:Ponadto powinien być tutaj zwrot, że dzieje się to na zasadzie porozumienia stron.
Nieprawda. Rozwiązanie stosunku pracy na zasadzie porozumienia stron to zupełnie inna sprawa. Na zasadzie porozumienia stron można rozwiązać stosunek pracy w dowolnym dniu, niekoniecznie z końcem roku szk. i niepotrzebny jest okres wypowiedzenia. Zdaje się, że nie o to Ci chodzi przecież.

annek

Postautor: annek » 2009-05-19, 21:09

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
edzia pisze: Konsekwencje finansowe w obu są jednakowe.

Miałabym pytanie: o jakie finansowe konsekwencje chodzi?

edzia pisze: Nieprawda. Rozwiązanie stosunku pracy na zasadzie porozumienia stron to zupełnie inna sprawa. Na zasadzie porozumienia stron można rozwiązać stosunek pracy w dowolnym dniu, niekoniecznie z końcem roku szk. i niepotrzebny jest okres wypowiedzenia. Zdaje się, że nie o to Ci chodzi przecież.

Dokładnie tak myślałam, dziękuję za to doprecyzowanie.

edzia

Postautor: edzia » 2009-05-19, 21:58

Z tymi konsekwencjami finansowymi to Ty zaczęłaś :wink: , a ja zastanawiałam się, o co Ci chodzi. :) Konsekwencje finansowe są takie same, czyli właściwie... żadne. :) Do końca trwania stosunku pracy dostaniesz normalnie wynagrodzenie, niezależnie od tego, w jaki sposób rozwiązuje się umowa, a tym bardziej niezależnie od tegoo, jakiej formułki użyto w wypowiedzeniu. A odprawy i tak nie będzie.

Pozdrawiam :)

annek

Postautor: annek » 2009-05-19, 22:05

edzia pisze:Z tymi konsekwencjami finansowymi to Ty zaczęłaś :wink: , a ja zastanawiałam się, o co Ci chodzi. :) Konsekwencje finansowe są takie same, czyli właściwie... żadne. :) Do końca trwania stosunku pracy dostaniesz normalnie wynagrodzenie, niezależnie od tego, w jaki sposób rozwiązuje się umowa, a tym bardziej niezależnie od tego, jakiej formułki użyto w wypowiedzeniu. A odprawy i tak nie będzie.

Pozdrawiam :)

Teraz jestem już całkowicie spokojna. Sama żadnych konsekwencji się nie spodziewałam. Chodzi o to, żeby dopracować do 31 sierpnia a od 1 września - nowa umowa.
Edzia - bardzo dziękuję i również pozdrawiam :)

Wróć do „Prawo oświatowe”