Rozkład nauczania, plan wynikowy - j.polski

poloniści, historycy, nauczyciele WOK, to miejsce dla Was

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
chiczi

Rozkład materiału

Postautor: chiczi » 2007-09-05, 17:19

Witam serdecznie :)
W związku z tym, że znalazłam pracę 30.08(polonistka, I i II klasy gimnajzum), mam pewne zaległości papierkowe ;D ...
Kryteria oceniania już sobie przygotowałam, teraz, do 30.09 muszę zrobić rozkład materiału...i... za bardzo nie wiem, jak się za to zabrać :|....
Możecie mi udzielić cennych wskazówek itp.?
Będę pracować na podręcznikach do programu "Rozwinąć skrzydła"
Będę wdzięczna za każdą poradę :* i ukierunkowanie pracy :)

Awatar użytkownika
Monita83

Re: Rozkład nauczania, plan wynikowy - j.polski

Postautor: Monita83 » 2007-09-06, 16:08

Rozkład materiału, czyli jak dobrze rozumiem- plan wynikowy :mrgreen: ?Koleżanka radziła mi, bym przeliczyła sobie mniej więcej ile lekcji będę miała w roku szk. 2007/2008 z daną klasą, np. kl.1, potem policzyła ile tych lekcji jest rozpisanych w planie wynikowym, który znajduje się w podręczniku dla nauczyciela, zapewne okaże się, że jest ich znacznie więcej niż Ty masz godzin z tą klasą... (u mnie właśnie tak jest...), no i potem trzeba dokonać wyboru spośród tych lekcji w planie wynikowym (bo wiadomo, że wszystkich, które są tam rozpisane się nie zrealizuje), a więc usuwasz te, których z różnych przyczyn zrealizować nie będziesz mogła, no i plan masz gotowy! Z kolei opiekunka powiedziała mi, żebym po prostu skserowała sobie to, co jest w tym podręczniku dla n-la, czyli cały ten plan wynikowy i potem tylko sobie "odhaczała", co już przerobiłam...

Awatar użytkownika
chiczi

Postautor: chiczi » 2007-09-10, 13:53

Dziękuję Monita za podpowiedzi :*
Muszę zakupić odpowiedni poradnik dla nauczyciela :D

Awatar użytkownika
agadanuta
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

rozkład materiału "Świat w słowach i obrazach".

Postautor: agadanuta » 2008-08-26, 20:19

CZy ktoś korzysta z podręcznika do gmanzjum do języka polskiego "Świat w slowach i obrazach" do klasy I. Zginął mi z kompa rozkład do tego podręcznika. Pewnie jakims cudem wykasowałam. Pisałam go an podstawie podręcznika, ale teraz zadowolę się jakimś gotwoym "dopodręcznikowym" jeśli ktoś ma taki w formie elektronicznej. PRzerobię sobie na tej podstawie. TEraz już nie zdąże napisac swojego w całości (tabelki, etc.). Ani nie przyjdzie mi z wydawnictwa w tak krótkim czasie. Do poniedziłaku muszę oddać. Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
eoine

Postautor: eoine » 2008-08-27, 19:00

Na stronie WSiP jest do ściągnięcia. Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
agadanuta

Postautor: agadanuta » 2008-08-27, 20:08

No właśnie nie ma :) Chyba,z ę pokażesz mi miejsce gdzie moze nie zauważyłam

Awatar użytkownika
eoine

Postautor: eoine » 2008-08-27, 22:11

Oj, pomyliłam się :( Na stronie są, ale plany wynikowe, a Ty pytałaś o rozkład materiału. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
I pozdrawiam :) życząc owocnych poszukiwań :)

p.s. zgapiłam się, bo też potrzebuję rozkładów, a nimi nie dysponuję, więc jakbyś coś znalazła, to byłabym wdzięczna za podzielenie się nimi

Awatar użytkownika
agadanuta

Postautor: agadanuta » 2008-08-27, 22:18

Narazie nic :)

Awatar użytkownika
eoine

Postautor: eoine » 2008-08-28, 12:56

chyba trzeba będzie napisać, bo też nic znaleźć nie mogę :roll:

sokalanna

plan dydaktyczno - wychowawczy z języka polskiego

Postautor: sokalanna » 2009-02-20, 20:42

Na ostatnim posiedzeniu RP pani dyrektor poleciła wszystkim nauczycielom napisać nowe plany dydaktyczno - wychowawcze ze swoich przedmiotów (na II semestr). Podała wzór. Problem w tym, że zgodnie z wzorem muszę wypisać treści nauczania zawarte w podstawie programowej oraz te, które poza nią wykraczają. Czytałam ową podstawę wielokrotnie i wychodzi mi, że właściwie nic nie robię poza podstawą!!! Czy ja źle interpretuję te treści???? Są tak ogólne, że Wszystko da się pod nie podciągnąć np. prace są poprawne ortograficznie. Czyli uczeń zna wszystkie zasady, wyjątki i bezbłędnie je stosuje...

fajnyprofesor
Przedmiot: Inne

Rozkład materiału i system oceniania

Postautor: fajnyprofesor » 2009-05-23, 19:55

Jestem początkującym nauczycielem j. polskiego w szkole podstawowej. We wrześniu otrzymam klasę IV.Dyrekcja powiadomiła mnie, że powinnam w wakacje napisać rozkład materiału na rok i stworzyć własną koncepcję, system oceniania z j. polskiego. Proszę powiedzieć mi na czym się opierać, co brać pod uwagę i jak to ma praktycznie wyglądać.

koma

Postautor: koma » 2009-05-23, 20:17

Jeżeli to ma być zrobione metodycznie, to w czasie wakacji, nie znając klasy, nie możesz zrobić rozkładu :wink:
Weź podstawę programową, realizowany program i podręcznik. I do roboty:))
A tak na poważnie: zorientuj się, jaki program jest realizowany w Twojej szkole i na jakim podręczniku będziesz pracować. Wiele wydawnictw (np. WSiP) ma swoje propozycje planów pracy - na początek powinnaś skorzystać z takiego "gotowca", bo dla początkującego nauczyciela zrobienie rozkładu do języka polskiego jest rzeczą niewykonalną!

jeżeli zaś chodzi o przedmiotowy system oceniania, to nauczycielki w Twojej szkole na pewno już taki mają. Powinny Ci go dać, bo ocenianie nie jest sprawą indywidualną - wszystkie polonistki powinny pracować na tych samych kryteriach.

koma

Postautor: koma » 2009-05-23, 21:35

miwues pisze:Moim zdaniem jest dokładnie odwrotnie.

Twoim zdaniem. Miło będzie, jeśli je wyjaśnisz.

koma

Postautor: koma » 2009-05-23, 22:09

miwues pisze:Nauczyciel to zawód twórczy, autorski.

Owszem, ale to nie znaczy, że może oceniać wg własnego "widzimisię".
PSO oparty jest na WSO, musi respektować jego założenia.
Po drugie: teraz mamy ocenianie kryterialne, obiektywne - własna twórczość nauczyciela nie jest tu dozwolona. Jest też jasno określone, gdzie w systemie oceniania znajduje sie opanowanie podstawy programowej, gdzie programu, a gdzie wykraczanie poza program.
Po trzecie: szkoły mają czasem system "ważony" - ten obowiązuje wtedy wszystkich w takim samym stopniu.
Po czwarte: ocena pełni funkcję informacyjną - uczeń zawsze powinien za to samo otrzymywać taką samą ocenę.
Można jeszcze wspomnieć o ocenach ważnych i mniej ważnych (np.klasówka a praca domowa), o procentach w pomiarach, które zawsze powinny być u wszystkich takie same, o standardach i wymaganiach i o wielu innych sprawach, które nie pozwalają nauczycielowi na swobodę oceniania.

Wróć do „Przedmioty humanistyczne”