poradnia psychologiczno-pedagogiczna

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

wieniu26
Przedmiot: Inne

Kwalifikacje, poradnia pp, rehabilitant

Postautor: wieniu26 » 2009-02-05, 15:27

Witam wszystkich serdecznie

Umowę o prace mam od 5 lat jako rehabilitant. Ukończyłem pedagogikę terapeutyczną z rehabilitacją. Nigdy wobec mojego stanowiska jak i kwalifikacji nikt nie miał zastrzeżeń. Co roku organ nadzoru pedagogicznego zatwierdzał arkusz organizacyjny z moim stanowiskiem rehabilitant. Były wizytacje itp. Ukończyłem dodatkowo podyplomowo usprawnianie dzieci ze sprzężeniami i rehabilitacje ruchową dzieci i młodzieży.
Z wrześniem 2008r nastąpiła zmiana dyrektora. Nowy dyrektor ma jakieś obiekcje co do mojego stanowiska pracy i kwalifikacji. Wcześniej nikt nie kwestionował tego. Zmieniono mi stanowisko pracy na pedagoga bez wypowiedzenie warunków pracy i nawet mnie o tym nie poinformowano. Na tablicy informacyjnej i pismach gdzie widnieje moje nazwisko i zajmowane stanowisko jest zmiana na pedagoga.
Dostałem pismo zakazujące usprawniania ruchowego (a organ nadzoru na to wyraził zgodę)
Poinformowałem dyrektora o tym iż nie prowadzę rehabilitacji typowo medycznej i fizjoterapii w pełnym słowa tego znaczeniu tylko usprawnianie ruchowe (min dzieci z wadami postawy).
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat w oparciu o ustawy czy rozporządzenia.
Czy dyrektor obecny może kwestionować to co było przez tyle lat zatwierdzone i czy może w ten sposób (bez wypowiedzenia warunków umowy) zmieniać stanowisko pracy?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
agadanuta
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Re: poradnia psychologiczno-pedagogiczna

Postautor: agadanuta » 2009-02-05, 16:06

Masz przecież chyba umowe o pracę na zajmownaie jakiegoś konkretnego stanowiska?

wieniu26

Postautor: wieniu26 » 2009-02-05, 16:23

Jeżeli to pytanie to
TAK mam umowę o pracę jako rehabilitant , tylko dyrektor wszędzie wpisuje mi pedagog i zmieniła mi zakres obowiązków na stanowisku pedagoga co jest nie zgodne z umową o pracę

Awatar użytkownika
agadanuta
Przedmiot: Język polski

Postautor: agadanuta » 2009-02-05, 16:28

No to do sądu pracy chyba, bo wszakże powinieneś pracowac zgodnie z umową. Przepraszam, ze zabieram głos, ale takie sytuacje zawsze mną wstrząsają. Poczekajmy na bardziej zorientowanych w takich sprawach.

wieniu26

Postautor: wieniu26 » 2009-02-06, 15:16

Może jednak ktoś się wypowie jak to prawnie wygląda??

wieniu26

Postautor: wieniu26 » 2009-04-01, 10:55

Dostałem odpowiedz z Kuratorium, że posiadam kwalifikacje do zajmowania stanowiska rehabilitanta w poradni. Taką informacje również dostał mój dyrektor. Dalej nic. Podobno sprawa w toku. Zaczyna mnie to powoli śmieszyć a zarazem przerażać.
Pozdrawiam

wieniu26

Postautor: wieniu26 » 2009-05-28, 13:57

Zostałem zwolniony bo zlikwidowano stanowisko rehabilitanta.
Pomoc dziecku niepełnosprawnemu wychodzi na to, że nie jest potrzebna.
Aby tak dalej.
Teraz nie dziwie się , że młodzi ludzi nie chcą pracować w oświacie i wyjeżdżają za pracą.
Polska będzie tracić dalej specjalistów.

Pozdrawiam wszystkich
Temat do zamknięcia

anizyk
Przedmiot: Geografia, Inne

Postautor: anizyk » 2016-06-05, 19:19

Czy będąc nauczycielem geografii (magister geografii + studia podyplomowe z przygotowania pedagogicznego) i mając dodatkowo studia podyplomowe z oligofrenopedagogiki oraz terapii pedagogicznej mogę pracować w poradni psychologiczno-pedagogicznej?

Wróć do „Prawo oświatowe”