Pytanie o nurty poezji polskiej po 1945 roku

poloniści, historycy, nauczyciele WOK, to miejsce dla Was

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

natka85
Kto: student
Przedmiot: Język polski

Pytanie o nurty poezji polskiej po 1945 roku

Postautor: natka85 » 2009-06-17, 14:28

Witam serdecznie.
Zalogowałam się na tym forum po to, by zwrócić się do Was o pomoc:)
Zostałam bowiem zaskoczona pozornie prostym pytaniem dotyczącym nurtów poezji polskiej po 1945 roku. Temat zarówno prozy jak i poezji współczesnej wałkowałam już kilka razy, ale teraz pojawił się problem w samym rozumieniu pytania. Zastanawiam się czy w odpowiedzi należałoby ująć pokolenia( czyli pokolenie'56, nową falę, brulion, pryszczatych itd.) czy moze chodzi tu o szersze zagadnienia typu nurt lingwistyczny, turpizm, klasycyzm, neoklasycyzm...
Może ktoś z Was będzie w stanie wytłumaczyć mi co należałoby uwzględnić w odpowiedzi na takie pytanie . Posiadam wiedzę na ten temat jednak mam problem w samym pojmowaniu pytania, a chciałabym dobrze to zrozumieć i zbudować obszerną odpowiedź.
Będę wdzięczna za pomoc:)

Pozdrawiam

akinomka

Re: Pytanie o nurty poezji polskiej po 1945 roku

Postautor: akinomka » 2009-06-19, 13:48

natka85 pisze:=
Zostałam bowiem zaskoczona pozornie prostym pytaniem dotyczącym nurtów poezji polskiej po 1945 roku.

Gdzie zostałaś zaskoczona tym pytaniem? Po co jest ci to potrzebne?
Aby zacząć biegać, trzeba najpierw nauczyć się chodzić.

natka85

Postautor: natka85 » 2009-06-19, 16:45

Zostałam "zaskoczona" na uczelni (jestem studentką filologii polskiej). Pytanie podał wykładowca jako przykładowe i mogące paść na moim egzaminie magisterskim, a że pojawiły się wątpliwości to postanowiłam tu napisać. Wykładowcy nie mam okazji zapytać.
Nie oczekuję od nikogo gotowej odpowiedzi ani formułki, nie o to mi chodzi. Pytam się jedynie co należałoby tu uwzględnić. Posiadam wiedzę na ten temat, tylko nie wiem (jak już pisałam wyżej) czy ująć także pokolenia czy sam turpizm, klasycyzm itp. :oops:

akinomka

Postautor: akinomka » 2009-06-19, 18:23

Na Twoim miejscu nie na pokoleniach bym się skupiła, a na stylach. I zaczęłabym od klasycyzmu :)

natka85

Postautor: natka85 » 2009-06-19, 18:47

akinomka pisze:Na Twoim miejscu nie na pokoleniach bym się skupiła, a na stylach. I zaczęłabym od klasycyzmu :)

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czyli powinnam na pewno omówić klasycyzm (np. Herbert, MIłosz), ale i nurt awangardowy wiec tu: turpizm(Grochowiak, Bursa), lingwizm (Przyboś, Białoszewski), ale i np. tzw. nurt o 'harystyczny, który można wyróżnić wśród twórców brulionu (i tu Świetlicki, Podsiadło). To takie podstawy i ciągle mam wrażenie, że za mało i coś mi umyka. Można by w sumie powymyślać i dodać nurt poezji religijnej, kobiecej ale znowu nie wiem czy nie błądzę....
Czym to można jakoś rozsądnie uzupełnić/ dopełnić??
Boję się, że mogę polec na pytaniu, na które w sumie bym znała odpowiedź, gdybym je dobrze zrozumiała :roll:

To przytoczone pytanie wydaje mi się bardzo możliwe, a przynajmniej coś z tego zakresu, więc stad moja panika :roll:

akinomka

Postautor: akinomka » 2009-06-19, 19:49

Chyba powinnaś odwiedzić bibliotekę i sobie na ten temat troszkę poczytać :)

natka85

Postautor: natka85 » 2009-06-19, 23:05

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że już tam byłam :lol:
Zresztą miałam już dawno egzamin z lit. współczesnej, w domu też leżą dwa podręczniki i stare notatki i wiedza jakaś jest już, tyle że nigdzie nie ma jakiegoś konkretnego podziału na nurty, a ja chyba już naprawdę zgłupiałam :cry:
Może jesteś w stanie polecić jakąś pozycję, w której znajdę odpowiedź (lub podpowiedź) na pytanie? I czy moje myślenie idzie w ogóle w dobrym kierunku teraz? Im więcej myślę tym większy mam mętlik, a pytanie pewnie do trudnych nie należy;)

Wróć do „Przedmioty humanistyczne”