Wiara a szkoła (odstępstwo od tematu Dlaczego uczniowie nie

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

niebo77
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski, Zajęcia zintegrowane

Re: Wiara a szkoła (odstępstwo od tematu Dlaczego uczniowie nie

Postautor: niebo77 » 2009-08-01, 10:49

Jak to jest, że dyskusje o Bogu zwykle szybko się nie kończą :)
Cytryn - przyznaję, że chciałabym przekonać Cię do mojego myślenia wiedząc, że to się i tak nie uda... I wcale mi to nie przeszkadza... :)
Masz swoje zdanie, swoje przeżycia, swoją drogę... i bardzo dobrze.
Nie przepadam za ciągłym powoływaniem się na Pismo Św., bo mam wtedy wrażenie, że druga osoba nie umie powiedzieć nic od siebie... nie umie przekazać Bożych myśli tak po ludzku...
Co do wiary... nie pamiętam już skąd ani gdzie to usłyszałam... wiary nie ma się na stałe, to codzienne powiedzenie sobie, że "tak, dzisiaj nadal wierzę, pomimo wszystko". Człowiek ma prawo się załamać i nie rozumieć tego co go spotyka i być złym, że coś się nie udało... ale pomimo to nadal wierzyć, że Bóg go kocha i jest przy nim... "bo myśli moje nie są myślami waszymi" Iz55 (jeden z moich ulubionych cytatów)

koma

Postautor: koma » 2009-08-01, 17:28

Kto Ci dał prawo, Cytryn, powątpiewania w zbawienie innych ludzi, wierzacych troche inaczej???Daje Ci to Twoja i Twojego zboru i n t e r p r e t a c j a Pisma, ukierunkowana przez takiego, a nie innego tłumacza.

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2009-08-01, 21:43

......
Ostatnio zmieniony 2009-08-30, 17:03 przez Cytryn, łącznie zmieniany 1 raz.

koma

Postautor: koma » 2009-08-03, 16:18

Cytryn pisze:ludzi narodzonych, myślących jak ja jest cała masa z ró ż n y c h zborów i kościołów. Myślisz, że wszyscy oni mieli tego samego...hm.."tłumacza"? :roll:
Właśnie nie - i o tym mówię!
Przecież są rózne kanony, tłumaczenia, tłumaczenia z tłumaczeń, przeredagowywania, ukrywania, zafałszowywania, interpretacje, apokryfy, pisma nieuznawane...kilka polskich tłumaczeń...warszawska i tysiąclecia...i w związku z tym ja pytam:na podstawie czego twierdzisz, że tylko twoje wyznanie i twoje tłumaczenie jest słuszne??? Jakie pismo czytasz??
Cytryn pisze:Wiem, że jestem zbawiona.
Na podstawie czego ta wiedza???? Wg mnie to Ty bluźnisz! Jestes tu w opozycji do innych katolików - skąd Twoje przekonanie, że jesteś lepsza????

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2009-08-03, 16:34

Cytryn twierdzi, że X jest niebieskie
inni przychodza i mówią, ze coś jest turkusowe, a może błękitne. Jednak dla Cytryn X jest niebieskie. Nie ma watpliwości, bo to dla niej fundament egzystencji. I ja takiej postawie przyznaję rację i szanuję Cytryn, ze nie daje się zwieść w kierunku błękitnego.

Cytryn jest przekonana o swoim darze wyrazistego widzenia kolorów. Dlatego nie ma miejsca na spór czy coś jest niebieskie czy błękitne. I ja to rozumiem i szanuję, w końcu w sprawach wiary należy być goracym nie letnim, lekko ciepłym, ale właśnie gorącym.

Dlatego nie należy przekonywać Cytryn, że się myli, a jedynie opowiedzieć o swoim punkcie widzenia. Tyle, że pojawia się jeszcze jeden problem. Cytryn mówi innym językiem polskim niż np. ja. Ja jestem w komfortowej sytuacji, że trochę liznałem tego języka jakim mówi Cytryn i czasem wydaje mi się, ze znam treść komunikatu. Natomiast wiele osób nie rozumie tego i się unosi lub irytuje. Niepotrzebnie.

Cytryn to fajna dziewucha o wyrazistych poglądach. Ma absolutna rację twardo stojac przy swoich przekonaniach.
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

marianka
Przedmiot: Historia

Postautor: marianka » 2009-08-03, 17:36

Zgadza się, Cytryn ma prawo do przedstawienia swojego punktu widzenia, ale to samo prawo mają wszyscy Ci, którzy równie wyrażnie, aczkolwiek nie tak samo jak Cytryn postrzegają. Wystarczyłoby dodać: "moim zdaniem."
Jakkolwiek nazwać styl "cytrynianego" przekazu, to nie zgadzam się z taką formą wypowiedzi gdzie autorytatywnie osądza się innych w kwestiach niewymiernych, niemierzalnych. Jej przekonanie co do statusu zbawienia co najwyżej może mnie dziwić, ale na pewno nie irytować ani drażnić. Natomiast jest mi bardzo przykro i absolutnie nie mogę tego zrozumieć jak osoba wykształcona, rzekomo żyjąca w myśl chrześcijańskich zasad może obrażać innych zarzucając im brak Ducha, podważać poziom wiedzy teologicznej, wmawiać Księgi są natchnione, a które nie, odwoływać się do Biblii, a innym przypisywać posługiwanie się tekstem biblijnym tylko w kategorii "złotych myśli".
Przeczytałam wszystkie wypowiedzi Cytryn aby pełniej zrozumieć Jej postrzeganie otaczającej rzeczywistości. Smutny obrazek; tyle gorzkich słów nt. szkoły, rodziców i dzieci już dawno nie czytałam.Tak mało optymizmu i zwyczajnej ludzkiej życzliwości rozumianej jako miłość bliźniego. Oto moje zdanie do ktorego mam prawo, prawda?

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2009-08-03, 20:04

...
Ostatnio zmieniony 2009-08-30, 17:03 przez Cytryn, łącznie zmieniany 1 raz.

marianka

Postautor: marianka » 2009-08-03, 21:08

Cytryn, ponieważ jakiś czas temu napisałam, że nie bedę z Tobą dalej prowadziła dyskusji - konsekwentnie nie podejmuję tematu religii.
Zapewniam wszystkich czytających, że ABSOLUTNIE nie wynika to z braku merytorycznych argumentów - tym bardziej - z pewności co do prawdziwości i autentyczności MOJEGO wyznawania oraz przeżywania wiary!!!
Cytryn, bez problemu wykazałabym niekonsekwencje w wypowiedziach i fragmentaryczne traktowanie Biblii. Masz bardzo charakterystyczny sposób prowadzenia dyskusji (skąd my to znamy?): odnosisz się wybiórczo (czytaj: jak Ci wygodnie) do wypowiedzi adwersarzy (tak na marginesie: grzeczność wymaga aby podać kogo cytujesz).
Bardzo pochopnie, nieodpowiedzialnie wnioskujesz -przykre.
Pomyśl, a może lepiej byłoby abyś bardziej skoncentrowała się na dostrzeganiu w drugim człowieku obrazu Boga? Węcej życzliwości i pogody ducha - szczerze (naprawdę!) bardzo szczerze życzę i pozdrawiam. marianka.

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2009-08-03, 21:40

...
Ostatnio zmieniony 2009-08-30, 17:04 przez Cytryn, łącznie zmieniany 1 raz.

marianka

Postautor: marianka » 2009-08-04, 10:13

Jeśli chodzi o cytowanie; dotyczy wklejania wypowiedzi innych użytkowników forum.
Poza deklaracjami może warto byłoby zacząć czytać ze zrozumieniem i większą pokorą. Żaden człowiek nie ma ani takiej władzy, ani takiego prawa aby autorytatywnie roztrzygać kto działa pod natchnieniem Ducha!
Dostrzegamy i staramy się zwalczać wielorakie patologie. Ale świat jest kolorowy. Uśmiechnij się, zechciej wreszcie dostrzec coś pozytywnego.
Wczoraj byłam na cudownym spotkaniu liturgicznym. Wielu młodych ludzi z różnych wyznań chrześcijańskich. Ileż tam było radości, życzliwości i wzajemnego szacunku, budujących zachowań! "Z wielkości i piękna stworzeń poznasz...

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2009-08-04, 12:32

,,,
Ostatnio zmieniony 2009-08-30, 17:04 przez Cytryn, łącznie zmieniany 1 raz.

koma

Postautor: koma » 2009-08-04, 14:36

Cytryn pisze:Ech...dopóki nie narodzicie się na nowo w Chrystusie, to mogę sobie gadać i gadać...Lepiej pójdę się pomodlić.

Tak...aby Bóg dał Ci więcej pokory.

marianka

Postautor: marianka » 2009-08-04, 14:48

Amen.

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2009-08-04, 14:54

...
Ostatnio zmieniony 2009-08-30, 17:05 przez Cytryn, łącznie zmieniany 1 raz.

koma

Postautor: koma » 2009-08-04, 14:58

...no to pomódl sie jeszcze o rozum, zadufana kobieto.
No i oczywiście o tych wstrętnych swoich uczniów. Skoro masz takie chody u Boga, że już jesteś pewna Swojego zbawienia, to może w końcu Cię wysłucha.

Wróć do „Pogaduszki”