Nie mam podręczników. Ile można zwlekac zeby sie wyrobic??

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Naauczycielkaa
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Coś na okres pbezpodręcznikowy - język angielski

Postautor: Naauczycielkaa » 2009-08-30, 18:57

Angliści, co przerabiacie w trakcie tzw. "okresu bezpodręcznikowego"?
Zapewne powtórki lub informacje o krajach anglojęzycznych.
A może coś innego? Chętni są proszeni o podzielenie się informacjami z resztą :)

Awatar użytkownika
dushka

Re: Nie mam podręczników. Ile można zwlekac zeby sie wyrobic??

Postautor: dushka » 2009-08-30, 18:59

Eeee a co to jest? Nie spotkałam się z czymś takim...

anianiuszek
Przedmiot: Język niemiecki

Brak podrecznika z jezyka niemieckiego..

Postautor: anianiuszek » 2009-08-30, 19:22

Mam pytanie, czy macie moze scenariusze z alfabetem jezyka niemieckiego, moze podrecznik aha!neu 1a??
Zaczyna sie szkola, a w wydawnictwie brak podrecznika i nie mam pojecia od czego zaczac, jestem swiezym nauczycielem. Prosze o pomoc!

Awatar użytkownika
nadia

Postautor: nadia » 2009-08-30, 19:48

Wydawnictwo nie dysponuje tym podręcznikiem??? Można go kupić bez większych problemów u osób, które prowadzą sprzedaż używanych podręczników.

anianiuszek
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: anianiuszek » 2009-08-30, 20:22

Niestety nie jest to ksiazka, ktora dotychczas byla uzywana.. jest to w 100% nowa ksiazka, kurs podstawowy do gimnazjum, kolor zielony, do wydruku beda dodane dopiero 4 wrzesnia, 9 wrzesnia w sprzedazy..
Czy ma ktos z Was moze ksiazke aha!neu 1a, z tamtego roku, nie do gimnazjum?? Zalezy mi na pierwszych 3 lekcjach. A moze ksiazke poziom rozszerzony 1a do gimnazjum??

motylek8

Postautor: motylek8 » 2009-08-30, 20:36

U nas nie obowiązuje okres bezpodręcznikowy, bo uczniowie dostają spis podręczników wraz ze świadectwami, ale w tym czasie możesz z dziećmi robić powtórki albo znaleźć coś na stronach wydawnictw - coraz więcej wydawnictw oferuje dodatkowe zadania itd. :)

Awatar użytkownika
Andulencja

Postautor: Andulencja » 2009-08-30, 23:50

Ja zrezygnowałam z okresu bezpodręcznikowego - szkoda czasu. Na koniec roku dzieciaki dostają listę podręczników na nowy rok, ci z innych szkół też (przy składaniu papierów). Jeśli jeszcze ktoś nie ma książki, czy ćwiczeniówki, to może przyjść z ksero kilku stron ćwiczeń.

Kiedyś rozmawialiśmy o tym co wiedzą o krajach anglojęzycznych (zawsze okazywało sie, że niewiele :) ) i dlatego elementy kultury wplatam w różne lekcje, przy niektórych tekstach, ćwiczeniach.

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2009-08-31, 09:41

Okres bezpodręcznikowy to jakiś relikt.
kiermasz podręczników organizuję w czerwcu. We wrześniu już maja mieć wszyscy w garści. Przymykam oko na brak przez tydzień - dwa, ale nie ma czegoś takiego jak okres bezpodręcznikowy.
Pierwszaki już od czerwca mogą się zapoznać z obowiązującą listą podręczników. Takei zreszta stawia wymagania ministerstwo. Mają dużo czasu na zakupy.

Inna sprawa, że lekcje nie powinny się zaczynać od wyciągnijcie podręczniki. Jest wiele sposobów by radzić sobie bez podręcznika.
Rozgrzewka powakacyjna z mówienia. Taka quasi metoda Callana
Piosenka (uzupełnianie luk oraz nauka tekstu by zrobić karaoke)
Projekt (na plaży się uczeń smaży czyli co widziałem)
Pisanie (raport z ostatniego dnia wakacji)
Film (kultórówka na DVD - ćwiczenia do filmu)
Gramatyka (do powtórzenia materiału z ubiegłego roku nie potrzeba podręcznika)
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

pandonapandona

Nie mam podręczników. Ile można zwlekac zeby sie wyrobic??

Postautor: pandonapandona » 2009-09-01, 21:36

Nie mam podreczników, pracuje pierwszy rok. Starsi nauczyciele mowia zeby sie nie przejmowac, ze przez pierwsze tygodnie mozna bez podrecznikow uczyc. Tymczasem, znajoma kolezanka mowi ze nie wyrobie sie z realizjacja materialu jak tak dlugo bede uczyla bez podrecznika. Co zrobic w przypadku kiedy podrecznik ma przyjsc dopiero za dwa tygodnie?

Awatar użytkownika
lieblingin

Postautor: lieblingin » 2009-09-01, 22:22

isc do biblioteki jezykowej, np u mnie byla na wydziale, i zrobic ksero - przeciez przyszli nauczyciele jezykow obcych musza bazowac na podrecznikach- w mojej bibliotece byly wszystkie podreczniki do wszystkich typow szkol
poszukaj takiej u siebie
powodzenia

innym rozwiazaniem moze tez byc ksero od ucznia

tylko nie wim czy ty nie masz podrecznikow dla siebie, czy w ogole wszyscy twoi uczniowie i ty tez nie macie podrecznikow....

Awatar użytkownika
Andulencja

Postautor: Andulencja » 2009-09-01, 23:09

Ja też nie mam podręcznika, bo w ostatnią środę okazało się, że będę uczyć 2 klasy w SP (5 i 6). W sąsiedniej szkole uczą z tych samych podręczników, więc po prostu pożyczyłam, skserowałam 1 rozdział i oddałam.
Szkoda czasu na zabawę bez podręcznika.

mareko

Postautor: mareko » 2009-09-01, 23:16

Jolly Roger pisze:Okres bezpodręcznikowy to jakiś relikt.
kiermasz podręczników organizuję w czerwcu. We wrześniu już maja mieć wszyscy w garści.

A skad wiesz jaka młodzież Ci przyjdzie? Ja np. pracuje w LO i nie moge z góry założyć podręcznika do pierwszej klasy z tego prostego powodu, że nie wiem jaki poziom będą reprezentować uczniowie. Czasem w dobrej klasie jest to Intermediate a czasem w kiepskiej Elementary.
We wrzesniu u mnie lecą Placementy na całej lini :D i dopiero potem mogę wybierać podręczniki. Trwa to conajmniej 2 tygodnie bo jeszcze trzeba czekac aż sie młodzież zbierze z gotóweczką, no i wysylka tez kilka dni. Zakupy indywindualne trwaja duuuużo dłużej bo zawsze jakaś sierotka zapomni albo akurat nie moze znalezc.

mareko

Postautor: mareko » 2009-09-01, 23:50

miwues pisze:
mareko pisze:Zakupy indywindualne trwaja duuuużo dłużej bo zawsze jakaś sierotka zapomni albo akurat nie moze znalezc.

Jest jeszcze dziennik lekcyjny.

??? Masz na myśli że można ucznia ukarać za brak książki na czas ? No tak ale to nie zmieni faktu, że i tak niektóre sierotki nie kupią na wtedy kiedy trzeba.

mareko

Postautor: mareko » 2009-09-02, 18:47

miwues pisze:To poniosą konsekwencje. Wkurza mnie takie cackanie się z uczniami i zbyt łatwe godzenie się z ich nieobowiązkowością.

Zgadza sie . Karanie za brak sumiennosci jest uczniowi potrzebne. Jednak nadal twierdze, że mimo to niektórzy zapominają.

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2009-09-04, 19:39

a to nie mozna realizować materiału bez podręcznika? No dajcie spokój. Przecież nie macie zrealizować podręcznik tylko zaplanowany rozkład materiału. Przecież w okresie "bezpodręcznikowym" nie robi się lekcji z cyklu byle przesiedzieć 45 minut tylko zajęcia adekwatne do zaplanowanego rozkładu materiału. Nowe słownictwo, gramatykę i do tego ciwczenia można z powodzeniem zrealizować bez podręcznika.

Podręcznik jest jedną z wielu pomocy. Podręcznik wspiera nauczyciela, a nie nauczyciel wspiera podręcznik
We gonna ride the sea,

we pray to the wind and the glory

That's why we are raging wild and free

Wróć do „Języki obce”