karmiska pisze::wink: nie dziękujemy!! ehh swoje trzeba przezyc...
ale naprawde jest tyle spraw ktore stazysta bez doswiadczenia musi oswoic ze to sie w glowie nie miesci... Mnie codziennie boli glowa od nadmiaru informacji, stresu, odebrano mi radosc zycia![]()
chcialabym juz miec to wszystko za soba...
Powiedzcie Ci co nalezy do moich zadan przez najblizsze miesiace? Bo wiem ze teraz we wrzesniu musze napisac projekt planu rozwoju zawodowego, ale czy cos jeszcze musze zrobic we wrzesniu? Czy moj opiekun o wszystkim co musze zrobic mnie poinformuje czy moze powinnam sama wiedziec o pewnych sprawach i tylko szukac pomocy jesli czegos nie rozumiem?
To, co masz do zrobienia zalezy np. od tego czy masz wychowawstwo?
Jeśli nie, to pewnie musisz napisać plan nauczania - u nas musi być np. wynikowy.
Nie wiem jak jest z angielskim, ale u nas (j. niemiecki ) sa gotowe do ściągnięcia na stronie wydawnictwa danego podręcznika. Tam można tez znaleźć też gotowe scenariusze do poszczególnych lekcji.
Jak ja zaczynałam to tak lekko nie było - wszystko musiałam sama pisać i wymyślać

Z tego, co wiem moje koleżanki anglistki maja znacznie bogatsze i ciekawsze opracowania metodyczne do swoich podręczników- i wszystko gotowe. Wystarczy popytać koleżanki lub poszperać w internecie

Moja rada - pytaj, pytaj i jeszcze raz pytaj - to nic nie kosztuje

Opiekun stażu, jeśli jest w porządku powinien Ci we wszystkim pomóc. Zapytaj po prostu, co jest do zrobienia i jak należy to zrobić.
karmiska pisze:czy juz od pierwszych lekcji powinnam przygotowywac konspekty? Gdzie je gromadzic? Skad je wziac, czy mam je pisac sama czy moze sa gdzies gotowe szablony ktore trzeba tylko uzupelnic?
A co to sa scenariusze lekcji?
Konspekt lekcji to taki plan, gdzie masz dokładnie zaplanowane cele, czynności nauczyciela i ucznia, czas trwania poszczególnych aktywności, metody, formy pracy (np. praca zbiorowa, indywidualna, praca w grupach ), środki - np. podręcznik, kaseta, plansza, obrazek, karta pracy itp.
To tak w olbrzymim skrócie, ale na pewno wiesz o co chodzi, bo na studiach musiałaś przecież pisać konspekty?
Scenariusz to dokładny przebieg lekcji, taki jakby opis tego, co sie będzie na lekcji działo.