Ktoś wypelnial wniosek o dopuszczenie programu nauczania?

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Ewryl
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: Ktoś wypelnial wniosek o dopuszczenie programu nauczania?

Postautor: Ewryl » 2009-09-09, 20:20

ala.forum pisze:no to wejdz sobie na strone macmillana, otworz zakladne nr dopuszczenia i sobie zobacz!!!

A może mówisz o numerach dopuszczenia podręczników, bo to już jest coś innego...
Desde que sinta a brisa fresca no meu cabelo
E ver o sol brilhar forte nas folhas
Nao irei pedir por mais.

Ricardo Reis

koma

Postautor: koma » 2009-09-09, 20:22

motylek8 pisze:A czy przypadkiem nie jest tak, że programy nowej podstawy nie mają już nr dopuszczenia,

Owszem, ale odpowiedzmy sobie, do których klas wchodzi nowa podstawa!!
Elizabethmorgan na pewno w swoich klasach nie wprowadza nowego, niedopuszczonego programu, tylko robi kontynuację poprzedniego. Czyli jest numer ministerstwa! Już napisałyśmy, co ma zrobić:)

koma

Postautor: koma » 2009-09-09, 20:24

Ewryl pisze:
ala.forum pisze:no to wejdz sobie na strone macmillana, otworz zakladne nr dopuszczenia i sobie zobacz!!!

A może mówisz o numerach dopuszczenia podręczników, bo to już jest coś innego...

Ewryl, zostaw numery podręczników, bo juz zupełnie początkujące nauczycielki zgłupieją:)

Myślę, że należałoby jeszcze raz te wiadomości o podstawie i numerach usystematyzować, bo zrobił sie groch z kapustą.
Ostatnio zmieniony 2009-09-09, 20:27 przez koma, łącznie zmieniany 1 raz.

ala.forum

Postautor: ala.forum » 2009-09-09, 20:27

no ja juz zglupialam...

Awatar użytkownika
Ewryl

Postautor: Ewryl » 2009-09-09, 20:27

koma pisze:
Ewryl pisze:

Ewryl, zostaw numery podręczników, bo juz zupełnie początkujące nauczycielki zgłupieją:)

Tak, chciałam tylko troszkę rozjaśnić sytuację, ale może masz rację :wink:
A tak na marginesie... sprawdzałam przed chwilą stronę Macmillan'a i rzeczywiście podane numery to numery dopuszczenia podręczników.
Desde que sinta a brisa fresca no meu cabelo
E ver o sol brilhar forte nas folhas
Nao irei pedir por mais.

Ricardo Reis

ala.forum

Postautor: ala.forum » 2009-09-09, 20:31

przepraszam to nie nr programow tylko podrecznikow ... moj blad

motylek8

Postautor: motylek8 » 2009-09-09, 20:33

Rozumiem że mówimy o tej stronie:
http://www.macmillan.pl/index.php?optio ... &Itemid=54
Zauważ, że w programach dostosowanych do nowej podstawy nie ma żadnych numerów. Masz tylko numery przy starych programach i przy podręcznikach:)

Oj, już mnie zdązyliście wyprzedzić i nie zauważyłam późniejszych postów :oops:

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-09-09, 20:38

koma pisze:Myślę, że należałoby jeszcze raz te wiadomości o podstawie i numerach usystematyzować, bo zrobił sie groch z kapustą.

W takim razie napiszę jeszcze raz:
1. Nowa podstawa programowa wchodzi do klasy I szkoły podstawowej i klasy I gimnazjum.
2. W tych klasach program, który wybierze (lub napisze sam) nauczyciel musi być zgodny z nową podstawą programową.
3. Dostępne do tych klas programy nauczania nie mają numeru dopuszczenia, bo nie dopuszcza ich do użytku MEN, tylko dyrektor szkoły.
4. W pozostałych klasach obowiązuje dotychczasowa podstaw programowa.
5.W klasach II i III oraz V i VI jest kontynuacja dotychczas realizowanego programu. Tak samo w II i III gimnazjum.
6. Informacje o tych programach znajdują się w szkolnym zestawie programów nauczania z ubiegłego roku.
7. Programy te mają numer dopuszczenia nadany im wcześniej przez MEN.

Awatar użytkownika
Andulencja

Postautor: Andulencja » 2009-09-09, 21:08

elizabethmorgan pisze:Czyli co kurcze mam wydrukowac ten program nauczania który ma 30 stron i przyniesc na rade do zatwierdzenia???
Mój nowy program (dla klasy 1) ma 61 stron :lol: Dla oszczędności drukuję 2 strony na jednej.
Do tego 6 rozkładów dla klas (po 14-18 stron), PSO (4 strony), 2 rozkłady dla upośledzonych w st. lekkim i 1 dla up. w st umiarkowanym :lol:
Nauczyciel jest zawalony papierologią :ass:

elizabethmorgan

Postautor: elizabethmorgan » 2009-09-09, 21:11

A PSO to skąd wziąc...?? Samemu stworzyc? Czy musze najpierw zaznajomic sie z WSO zeby przygotowac WSO??? Ejj ja nie zdarze do piatku z tym wszystkimmm a jutro dopiero zaczne o 14 to przygotowywac bo nie znam na razie programu nauczania jakim ida klasy:-(

Słuchajcie a kiedy zatwierdza dyrektor programy nauczania? Czy w czerwcu czy wrzesniu? Bo nie wiem czy poprzedni nauczyciel juz wybral program nauczania dla obecnej klasy 1 czy to moj obowiazek??

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-09-09, 22:09

elizabethmorgan pisze:Słuchajcie a kiedy zatwierdza dyrektor programy nauczania? Czy w czerwcu czy wrzesniu? Bo nie wiem czy poprzedni nauczyciel juz wybral program nauczania dla obecnej klasy 1 czy to moj obowiazek??

skoro teraz macie złożyć, to znaczy, że teraz będzie zatwierdzał, a rada pedagogiczna będzie je opiniowała.
W czerwcu Twój poprzednik powinien dokonać wyboru podręcznika. Być może wskazał również program do klasy I, bo do pozostałych jest ten sam co był. Zapytaj o to dyrekcję.

elizabethmorgan

Postautor: elizabethmorgan » 2009-09-09, 22:23

Aleja nie rozumiem po co skladac te programy skoro idziemy starymi programami prawie dla wszystkich klas (oprocz pierwszej). Po co drukowac niepotrzebnie programy z internetu ktore maja po 60 stron???

koma

Postautor: koma » 2009-09-09, 22:27

elizabethmorgan pisze:Aleja nie rozumiem po co skladac te programy skoro idziemy starymi programami prawie dla wszystkich klas (oprocz pierwszej). Po co drukowac niepotrzebnie programy z internetu ktore maja po 60 stron???

Dyrektor kazał Wam złożyć programy nauczania??? Wydrukować i oddać mu???

antie
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: antie » 2009-09-09, 22:44

elizabethmorgan pisze:A PSO to skąd wziąc...?? Samemu stworzyc? Czy musze najpierw zaznajomic sie z WSO zeby przygotowac WSO???

PSO powinien być zgodny z WSO, więc powinnas sie z nim wcześniej zapoznać.
PSO możesz stworzyć sama lub - jesli nie masz jeszcze doświadczenia - ściągnąć ze strony wydawnictwa.
Możesz popytać też innych językowców. Może stworzycie wspólnie taki PSO dla języków obcych?

Awatar użytkownika
Andulencja

Postautor: Andulencja » 2009-09-09, 23:32

Ciągle nie rozumiem o co chodzi z tym programem.
Jeśli uczysz w klasach 4-6 to nie musisz składać programu, bo ciągle jest ten sam. (No chyba że zmieniłaś wydawnictwo - ale rozumiem, ze nie). Rano sprawdź nr programu w starym dzienniku (na początku każdego dziennika jest tabelka, w którą wpisuje się nazwę i nr programu) i prostu zapytaj dyrektora, że skoro program zostaje ten sam, to czy trzeba go dodatkowo opiniować/przedstawiać. Zapytaj też innych nauczycieli uczących w tych klasach (nie koniecznie językowców), czy przedstawiają program. Ale to polecenie dot programów prawdopodobnie dotyczy tylko n-li uczących w klasach pierwszych szkoły podstawowej i gimnazjum.
Jako młody n-l zaczynasz pewnie staż i musisz zapoznać się z dokumentacją szkoły: Statut, WSO (u nas jest to rozdział Statutu, plany wychowawczy, itp). Twoje PSO powinno współgrać z WSO. Jeśli chcesz przyślij mi swój email, to wyślę ci swoje PSO - może będzie ci łatwiej.

Wróć do „Języki obce”