Uprawnienia do nauczania w szkole policealnej

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

b9999

Uprawnienia do nauczania w szkole policealnej

Postautor: b9999 » 2009-09-11, 20:04

Witam.

Bardzo chciałbym uczyć grafiki komputerowej w szkole policealnej. Z tego co wyczytałem w Rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 10 września 2002 r. aby uczyć w szkole ponadgimnazjalnej muszę mieć tytuł magistra.

Posiadam tytuł licencjata filologii angielskiej oraz uprawnienia do nauczania w szkole podstawowej i gimnazjum. Jednak nie pracuję jako nauczyciel a jako grafik w agencji reklamowej. Przed rozpoczęciem tej pracy ukończyłem też szkołę policealną o kierunku grafika komputerowa, dwa razy na różnych specjalnościach. Teraz mam prawie 4 lata stażu pracy.

Jednak w tym samym rozporządzeniu w §10 mówi się że ...w szkołach policealnych ma prawo uczyć osoba która posiada świadectwo dojrzałości technikum lub szkoły równorzędnej odpowiedniego kierunku + minimum 2 lata stażu.

Czy w takim razie mój dyplom ze szkoły podyplomowej kwalifikuje się na ten punkt? (Pełna treść paragrafu poniżej).

Naprawdę bardzo zależy mi na tej pracy i mam nadzieję że zrobienie magistra nie jest jedyną opcją... A może dyrektor szkoły ma prawo zrobić wyjątek jeśli nie będzie mógł znaleźć kogoś z tytułem mgr?

§ 10. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela praktycznej nauki zawodu w szkołach zasadniczych i średnich zawodowych, a także w zasadniczych szkołach zawodowych, liceach profilowanych, technikach i szkołach policealnych, o których mowa w art. 9 ust. 1 pkt 3 lit. a, c, d, f i g ustawy, w tym również w szkołach w zakładach poprawczych i schroniskach dla nieletnich, posiada osoba, która:
1) ma kwalifikacje określone w § 2 lub
2) legitymuje się dyplomem ukończenia pedagogicznego studium technicznego, lub
3) posiada świadectwo dojrzałości technikum lub szkoły równorzędnej odpowiedniego kierunku - wraz z potwierdzeniem uzyskania tytułu zawodowego, zgodnego z rodzajem prowadzonych zajęć, i przygotowanie pedagogiczne, a ponadto:
a) ukończyła kurs z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy,
b) ma co najmniej dwuletni staż pracy w zawodzie, którego będzie nauczać, lub tytuł robotnika (pracownika) wykwalifikowanego albo
4) posiada tytuł mistrza w zawodzie, którego będzie nauczać, i przygotowanie pedagogiczne.

edzia

Re: Uprawnienia do nauczania w szkole policealnej

Postautor: edzia » 2009-09-11, 21:36

Po pierwsze, cytowany przez Ciebie zapis dotyczy nauczyciela praktycznej nauki zawodu, a Ty zdaje się masz zamiar uczyć grafiki komputerowej w szkole policealnej, a to jest przedmiot z gatunku "teoretyczne przedmioty zawodowe", a nauczycieli tpz dotyczą inne przepisy.

Po drugie, od 1 września obowiązuje już nowe rozporządzenie w sprawie kwalifikacji nauczycieli: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2009/0400.htm

Zgodnie z "papierami" nie możesz uczyć tego przedmiotu (chyba, bo niezbyt dokładnie przeanalizowałam Twoją sytuację). Twoje duże doświadczenie w branży i umiejętności tu nie wystarczą. Zgodnie z przepisami musiałbyś mieć chyba jakąś podyplomówkę choćby i ze zwykłej informatyki (ale dającej "papiór", czyli kwalifikacje). Co nie znaczy, ze dyrektor nie może już teraz uznać, iż jednak masz odpowiednie kwalifikacje. Niedawno chyba komuś w podobnej sytuacji o tym pisałam.

b9999

Postautor: b9999 » 2009-09-11, 22:30

hmmm...

Czyli jednak jest szansa :-)

Wielkie dzięki :-)

Awatar użytkownika
barhel
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Inne

Postautor: barhel » 2009-09-23, 15:58

Pracuję w kilku szkołach policealnych, które kształcą w trybie zaocznym i tam niekoniecznie są przestrzegane owe przepisy dot. wykształcenia wyższego kierunkowego. To zależy od tego, czy mają akurat nauczycieli spełniających te wymagania. Wszystko zależy od dyrekcji. To są szkoły niepubliczne w których pracuje się na umowy zlecenia lub o dzieło. Nie zapewniają etatów. Tak przepracowałam kilkanaście lat.
Obecnie pracuję również w szkole publicznej :D i tam koleżanka, będąca w podobnej jak Pan sytuacji w tym roku szkolnym nie dostała ani jednej godziny teorii, wyłącznie ćwiczenia i już zapisała się na studia podyplomowe.
Proszę próbować. W takich szkołach szczególnie powinni pracować nauczyciele którzy zawód uprawiają czynnie i potrafią dobrą teorię poprzeć jeszcze wspanialszą praktyką.
A tak na marginesie na uczelniach wyższych też bywają mgr np. filozofii a wykładają kosmetologię (po szkole policealnej). Ale to już inna działka.

Wróć do „Prawo oświatowe”