Słuchajcie, podpowiedzcie coś bo już się pogubiłam. Jak to jest z nową podstawą programową? Kogo obejmuje? Dotychczas myślałam, że klasy I szkoły podstawowej i I gimnazjum. Teraz dochodzą mnie słuchy, że klasy IV szkoły podstawowej też mają nową podstawę programową, ale nie wszyscy są co do tego zgodni. To w końcu jak to jest z czwartakami? Obowiązuje ich nowa podstawa programowa, czy stara?
EDIT:
Na stronie MEN-u dotyczącej reformy programowej znalazłam następujące pytanie i odpowiedź:
"Bardzo proszę o informację, czy podręczniki do przyrody kl. IV - VI „Mój świat” wyd. Nowa Era będą podręcznikami, z których będzie można korzystać od nowego roku szkolnego 2009/2010 zgodnie z nową podstawą programową?
W roku szkolnym 2009/2010 nowa podstawa programowa będzie obowiązywała wyłącznie w klasach I szkoły podstawowej i klasach I gimnazjum. W pozostałych klasach tych szkół (II-VI) obowiązuje, do czasu zakończenia cyklu kształcenia w tych szkołach, dotychczasowa podstawa programowa. "
Zakładam zatem, że ta sama zasada dotyczy pozostałych przedmiotów. Mam nadzieję, że komuś się jeszcze przyda ta informacja w walce z ogólnym zamętem i zamieszaniem.