Jak oceniać kartkówki ze słowek?

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

karmiska
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: Jak oceniać kartkówki ze słowek?

Postautor: karmiska » 2009-09-19, 20:02

ps. a dlaczego wlasciwie chcesz mu wstawic jedynke, przeciez napisal poprawnie wyrazy w jezyku angielskim, wiec polowe zadan ma dobrze, no to powinno mu wyjsc pewnie trojka a nie jedynka

upieczona anglistka, sama napisałaś ze wstawiłabyś jedynkę ;D:

ja bym postawila normalnie jedynke dlugopisem do dziennika powiedziala mu ze oczywiscie moze ja poprawic i najwyzej nie bralabym jej poduwage wystawiajac ocenę sródroczną

dlatego ja zaczęłam myśleć ze może powinnam ją wstawić, nie wiem nie mam doświadczenia w ocenianiu. ale bylam troche zdziwiona sama ze napisałas ze wstawiłabyś za to jedynke ;D

a gwar jest w klasie bo to własnie taka klasa, i nie tylko ja mam poblemy z dyscyplina w niej ale praktycznie wszyscy nauczyciele. Grochem o ścianę u nich, był bunt że w ogole kartkówka, olali mnie i zajęli się swoimi sprawami zeby nie dopuscic do kartkowki, a mnie po prostu nie zauważali.

Pewnie powiecie zaraz że to ja jako nauczyciel robię coś nie tak, ze tak a nie inaczej dzieje się w klasie. To jesli tak to w takim razie wszyscy nauczyciele musieliby robic cos nie tak. A moze by zmienić tok myślenia i zaryzykować stwierdzenie, że to rodzice robia coś nie tak?
Ostatnio zmieniony 2009-09-19, 20:06 przez karmiska, łącznie zmieniany 1 raz.

synapsa
Przedmiot: Przyroda

Postautor: synapsa » 2009-09-19, 20:04

Ja bym dała ocenę tylko za poprawny zapis. Dostanie połowę punktów, a więc ocenę dostateczną.
karmiska pisze:To pilny uczeń, zawsze przygotowany, zawsze aktywny, zawsze wiedzący co jest grane na lekcji, taki kujonek.
Może sam tak naprawdę nie uważał, co mówisz :)
miki2305 pisze:"pokrzywdzony uczeń" z całą pewnością otrzymałby lepszą ocenę.
Może nie jest pokrzywdzony, bo przecież istnieje typ kujonków, którzy wiedzą lepiej niż pani :)

synapsa

Postautor: synapsa » 2009-09-19, 20:09

karmiska pisze:Grochem o ścianę u nich, był bunt że w ogole kartkówka, olali mnie i zajęli się swoimi sprawami zeby nie dopuscic do kartkowki, a mnie po prostu nie zauważali.
oj tego wcześniej nie doczytałam :) Trzeba im pokazać, że Ty rządzisz w klasie i ustalasz reguły. To bardzo dziwne, ze tak małe dzieciaki w ten sposób reagują. Staraj się być konsekwentna i stanowcza. Twoje słowo ma być szanowane i już.

edzia

Postautor: edzia » 2009-09-19, 20:20

karmiska pisze:A moze by zmienić tok myślenia i zaryzykować stwierdzenie, że to rodzice robia coś nie tak?
Rodzice mają naprawdę niewielki wpływ na to, jak dziecko zachowuje się w szkole, w grupie.

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-09-19, 20:29

karmiska pisze:a gwar jest w klasie bo to własnie taka klasa, i nie tylko ja mam poblemy z dyscyplina w niej ale praktycznie wszyscy nauczyciele

Jak im na to pozwalacie, to tak macie.
karmiska pisze:Pewnie powiecie zaraz że to ja jako nauczyciel robię coś nie tak, ze tak a nie inaczej dzieje się w klasie. To jesli tak to w takim razie wszyscy nauczyciele musieliby robic cos nie tak.

Powiem więcej - nie tylko nauczyciele ale również dyrektor.

karmiska, czy nazywasz się wszyscy?
Niech innym na głowy kosze zakładają, skoro wychodzą z założenia, że ta klasa już taka jest. Na swoich lekcjach TY ustalasz zasady, a klasa ma się im podporządkować.

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2009-09-20, 09:32

Kartkówkę jak każdą formę pracy na lekcji trzeba przygotować z pytaniem po co? Dlatego karmiska następnym razem zanim zrobisz kartkówkę to zapytaj się sama siebie czemu ona ma służyć., a następnie z góry zaplanuj jak będziesz oceniać zadania.
Jeśli podzieliłaś kartkówkę na dwie części to oceniasz obie części. 1p za literowanie i 1p. z tłumaczenie.
Jeśli klasa nie uważa lub się buntuje to tym im nie dajesz za to porcji lodfów czy batonika, a raczej batożka w postaci odpowiedniej dla ich pracy oceny. Oczywiście można sie zapytać czy zrobiłaś wszystko by zapewnić odpowiednie warunki pracy dla wszystkich uczniów, bo rozrabia 5, a cierpi 15.
Jeśli w klasie 4 sobie nie radzicie to co będzie w klasie 6. Wywiozą was na taczkach? Poczytaj watek dyscyplina w klasie i nie oglądaj się zbytnio na innych. Są nauczyciele i belfry i jeszcze kompletne łamagi przyspawane do szkolnego krzesełka. Ucz się od najlepszych i najgorszych. Od pierwszych jak robić, a od drugich jak nie robić.
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

karmiska

Postautor: karmiska » 2009-09-20, 12:18

problem w tym, że nie przeszkadza 5 osób a 15 cierpi, ale przeszkadz prawie cała klasa. Jedni mniej drudzy więcej, ale cała klasa robi hałas a przez to ciężej ją ujarzmić.

Mam taką wielka prośbę. Max ilość pkt z kartkówki wynosi 23. W jaki sposób powinnam rozpisać punktację na poszczególne oceny? Czy coś takiego będzie w porządku:

20p - 23p bdb
15p - 19p db
10p - 14p dst
5p - 9p dop
0p - 4p ndst
?
Nie stawiam ocen cel bo to kartkówka i za prosty materiał, ale stawiam bdb+ za 23p bez żadnego błędu. Ale czy w takim razie nie powinnam zrobić + i - ? Wtedy jak powinnam rozpisać punktację? Nie mam pojęcia bo nigdy tego nie robiłam, byłabym bardzo wdzięczna za podpowiedź!

miki2305
Kto: student
Przedmiot: Matematyka, Chemia, Fizyka

Postautor: miki2305 » 2009-09-20, 12:32

Znajoma anglistka ma następujące kryteria:
96% - 100% - cel
81% - 95% - bdb
66% - 80% - db
51% - 65% - dst
35% - 50% - dop
0% - 34% - ndst

Te kryteria stosuje do testów i kartkówek. Jeżeli uczniowi brakuje 1 punktu do wyższej oceny, to dodaje do oceny plus. Jeżeli kartkówka źle wyjdzie, to obniża próg o 1 lub 2 punkty i wtedy daje ocenę z minusem, jeżeli jest ona wystawiona według zaniżonych kryteriów.
Za kartkówki daje maksymalnie + bdb, chociaż w czwartej klasie (I sem) nagradzała ocenami celującymi, aby zmotywować uczniów, którzy napisali na 100%.
Nie należy sztywno trzymać się powyższych kryteriów, można je obniżyć, jeżeli praca była trudniejsza. Natomiast nie powinno się podwyższać - działając na niekorzyść uczniów.
Przedziały procentowe powinny być przedstawione na pierwszych zajęciach - do wglądu dla rodziców.

karmiska

Postautor: karmiska » 2009-09-20, 13:20

a jeśli nie stawiam celujących to jak powinnam w takim razie ropisać procenty?
I czy muszą to być procenty, nie mogą być punkty? Czy fakt, że w PSO jest skala procentowa oznacza, że nauczyciel nie może sobie oceniać wg punktów tylko musi za każdym razem zamieniać je na procenty? Nawet jeśli wg nich nie wychodzi sprawiedliwa ocena?

Czy zawsze trzeba stosować tą samą skalę? Przecież są różne kartkówki i sprawdziany, o roznej punktacji, więc powinny być oceniane wg różnych kryteriów
Ostatnio zmieniony 2009-09-20, 14:03 przez karmiska, łącznie zmieniany 2 razy.

miki2305

Postautor: miki2305 » 2009-09-20, 13:33

Moja znajoma stosuje ten sam przedział procentowy do kartkówek, tylko zamiast ostatniego wiersza zamiast cel ma +bdb. Następnie przelicza procenty na punkty i w klasie wypisuje przedziały punktowe. Należy zwrócić uwagę, że procenty nie są już obowiązkowe w SP i część szkół ich nie realizuje. Dlatego taki zapis w przedziałach procentowych niczego nie mówi większości uczniów. Niestety. :)

P.S. Zgadzam się z miweus, że nie jest to wymóg prawny, choć uczniowie i rodzice powinni zostać zapoznani ze skalą ocen. Wtedy uniknie się nieporozumień.

miki2305

Postautor: miki2305 » 2009-09-20, 13:42

miwues pisze:Bezrozumne trzymanie się procentów może powodować, że ocena nie będzie trafna i rzetelna.

W pełni się zgadzam, dlatego napisałem, że niektórzy nauczyciele obniżają przedziały punktowe. Natomiast uważam, że wymagań nie powinno się podwyższać, jeżeli uczeń wcześniej nie będzie o tym wiedział. Będzie przekonany, że zdobył 3/4 punktów - dostanie dobry, a tu nagle dost. ze sprawdzianu.

karmiska

Postautor: karmiska » 2009-09-20, 13:43

Pytam, bo pamiętam, że kiedy ja chodziłam do szkoły to czesto było tak, że nauczyciele podawali różną punktację do różnych sprawdzianów czy kartkówek. Nie było tak, że co sprawdzian to ta sama ogólnie przyjęta punktacja. Zresztą to by było chore, delikatnie mówiąc.

Czyli mam prawo ocenić daną kartkówkę wg własnego uznania? Stworzyć odpowiednią punktację do niej i nie zważać na PSO?

Postanowiłam (i uczniów o tym poinformowałam przed kartkówką), że wstawię tylko oceny bdb (ponieważ była to niezapowiedziana kartkówka, i bardziej służąca mnie abym mogła zorientować się w aktualnym poziomie wiedzy uczniów), a w klasach, w których dzieci tego chciały - również oceny dobre. I teraz mam pytanie - czy powinnam napisać na kartkówkach dzieci, które otrzymały oceny poniżej dobrej, te złe oceny? Skoro i tak ich nie wpiszę do dziennika? Czy wystarczy że napisze im tylko ilość punktów którą zdobyły? Może lepiej ich nie zniechęcać pokazując że dostały dop czy ndst? Czy może mimo wszystko powinnam każdemu napisać ocenę?
Ostatnio zmieniony 2009-09-20, 14:04 przez karmiska, łącznie zmieniany 1 raz.

synapsa

Postautor: synapsa » 2009-09-20, 14:23

W szkołach, w których pracuję skala procentowa wpisana jest do statutu.

karmiska

Postautor: karmiska » 2009-09-20, 15:36

miwues pisze:A pso przecież twoje jest, prawda? Nie możesz zmienić?

Nie do końca jest moje, jest wspólne. pso jest ustalane przez nauczycieli danego zespołu przedmiotowego, więc nie wiem czy mogę sobie coś w nim zmieniać bez porozumienia z innymi nauczycielami. Raczej na pewno nie mogę.

Doszłam do wniosku, że nauczyciel dzisiaj nie ma żadnej swobody w ocenianiu. I w ogole w swojej pracy. Wszędzie tylko ograniczające zasady, przepisy. Mogłabym ocenić kartkówkę w ciagu 10min, a tak muszę się bawić w sprawdzanie czy oceniam wg odpowiednich kryteriów, które nie zawsze są adekwatne do materiału i poziomu uczniów.

karmiska

Postautor: karmiska » 2009-09-20, 15:43

miwues pisze:Bezprawnie.

jest ustalane na podstawie wewnątrzszkolnego systemu oceniania, a to jest już "prawnie".

Wróć do „Języki obce”