Jednostka lekcyjna ;)

poloniści, historycy, nauczyciele WOK, to miejsce dla Was

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
chiczi

Jednostka lekcyjna ;)

Postautor: chiczi » 2006-10-17, 14:31

Obecnie jestem na praktyce pedagogicznej z języka polskiego w gimnazjum i mam pytanko :wink: . Jak to jest z tymi jednostkami lekcyjnymi...Omawiamy lekturę i zdarzyło się tak, że pewne informacje z lekcji trzeba "przerzucić" i zrealizować dnia następnego, bo zabrakło czasu. Taka sytuacja nie spodobała się za bardzo opiekunowi, bo "jednostka lekcyjna powinna być zrealizowana w ciągu 45 minut". Ja jednak uparcie będę stać na stanowisku, że chyba nie ma sensu "gnać" z lekcją, jeżeli da się zauważyć, że klasa wolno pracuje i pewne informacje muszą zostać wyjaśnione, bo za bardzo nie rozumieją jak i co :neutral: Czy moje rozumowanie jest błędne :roll: ??

akinomka

Re: Jednostka lekcyjna ;)

Postautor: akinomka » 2006-10-17, 14:39

Wg mnie Twoje stanowisko jest słuszne. Jeśli klasa czegoś nie rozumie, pojawiają się jakieś zaległości, trzeba zrobić STOP i wyjaśnić. Prędzej czy później bowiem, zaległości wyjdą na jaw... Uważaj jednak żeby lekcji nie rozwlekać i nie poświęcać czasu na coś, co i tak nie zostanie zapamiętane. Można zrobić zgrabną lekcję, opartą na jednym zagadnieniu (temacie), niż naszpikowaną wiadomościami, które i tak umkną.

Pozdrawiam i życzę powodzenia na praktykach :)
Aby zacząć biegać, trzeba najpierw nauczyć się chodzić.

Awatar użytkownika
chiczi

Postautor: chiczi » 2006-10-17, 14:47

Temat brzmiał: Świat przedstawiony w powieści "Syzyfowe prace". Był test do uzupełnienia na znajmość miejsc, które pojawiają się w utworze, odpowiednie cytaty, rozmowa na temat życia tych miasteczek, ludzi, nawiązanie do sytuacji po upadku powstania styczniowego-rusyfikacja, jej metody na podstawie tekstu i krótka notka. Wydaje mi się, że tyle na ten temat wystarczyło ;)Zgodnie z wolą opiekuna jeszcze powienien być wprowadzony podział postaci na I,II planowe plus plan wydarzeń :shock: ....Chyba ciutek za dużo :/. Przerzuciłam postacie na lekcje następną, bo będzie mowa o Marcinie Borowiczu,a plan mają na zadanie domowe. Hmmm....może być :wink: ???

akinomka

Postautor: akinomka » 2006-10-17, 16:06

chiczi pisze:Temat brzmiał: Świat przedstawiony w powieści "Syzyfowe prace". Był test do uzupełnienia na znajmość miejsc, które pojawiają się w utworze, odpowiednie cytaty, rozmowa na temat życia tych miasteczek, ludzi, nawiązanie do sytuacji po upadku powstania styczniowego-rusyfikacja, jej metody na podstawie tekstu i krótka notka. Wydaje mi się, że tyle na ten temat wystarczyło ;)Zgodnie z wolą opiekuna jeszcze powienien być wprowadzony podział postaci na I,II planowe plus plan wydarzeń :shock: ....Chyba ciutek za dużo :/. Przerzuciłam postacie na lekcje następną, bo będzie mowa o Marcinie Borowiczu,a plan mają na zadanie domowe. Hmmm....może być :wink: ???

:shock: :shock: :shock:

Przecież to materiał na kilka lekcji!

Awatar użytkownika
chiczi

Postautor: chiczi » 2006-10-17, 22:16

No właśnie...A zdaniem mojej opiekunki na jedną jednostkę lekcyjną :evil:
Akinomko i jeszcze jedno pytanko "z innej beczki": szukam w necie ćwiczeń na analizę zdań wielokrotnie złożonych tzw.skomplikowanych, rozerwanych-typu 1a, 1b :wink: .Szukam ciekawych zdań :).Znasz może jakąś stronkę??? Z góry dziękuję za odzew :grin:

akinomka

Postautor: akinomka » 2006-10-18, 13:30

Chiczi, poszukaj w serwisach edukacyjnych, takich jak profesor.pl , interklasa , czy literka . Tam powinny byc przykłady zdac, zawsze mozesz improwizować :wink:

Wróć do „Przedmioty humanistyczne”