Urlop dla poratowania zdrowia

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: Urlop dla poratowania zdrowia

Postautor: malgala » 2009-07-06, 23:00

A po co masz rezygnować?
Przechodzisz w stan nieczynny i możesz podjąć pracę. Zyskujesz na tym finansowo, ale umowa musi być na czas określony.
Przeczytaj post 307.

timon
Przedmiot: Inne

Postautor: timon » 2009-08-14, 11:38

Witam. Jestem na urlopie zdrowotnym,który kończy mi się 31 sierpnia. Czytałam,że na 2 tygodnie przed zakończeniem urlopu dyrektor wysyła nauczyciela korzystającego z urlopu do lekarza w celu potwierdzenia zdolności do podjęcia pracy. Jak to wygląda w rzeczywistości? I jeszcze jedno: czy w związku z tym,że urlop przypadał na ferie, wakacje itp nauczycielowi przysługują dodatkowe dni wolne za ten okres?

krg54
Przedmiot: Przyroda

Postautor: krg54 » 2009-08-15, 14:20

"Zgodnie z art. 229 Kodeksu pracy oraz rozporządzeniem Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 30 maja 1996 r. w sprawie przeprowadzenia badań lekarskich pracowników, zakresu profilaktycznej opieki zdrowotnej nad pracownikami oraz orzeczeń lekarskich wydawanych dla celów przewidzianych w Kodeksie pracy ( Dz. U. Nr 69 poz. 332 ze zmianami) przeprowadzenie kontrolnego badania lekarskiego ma na celu stwierdzenia przez lekarza uprawnionego do badań profilaktycznych braku przeciwwskazań do wykonywania pracy na określonym stanowisku. " Tyle przepisy. Po prostu od dyrektora dostajesz skierowanie do lekarza medycyny pracy, który wystawia Ci zaświadczenie o tzw. potocznie zdolności do pracy. Oddajesz dyrektorowi przed rozpoczęciem roku szk. i na tej podstawie z dniem 1.09. rozpoczynasz pracę. Natomiast jeśli chodzi o urlop uzupełniający, to niestety w takim przypadku / placówka feryjna i urlop dla poratowania zdrowia / żaden dodatkowy urlop Ci się nie należy.

timon

Postautor: timon » 2009-08-17, 08:48

krg54 bardzo dziękuję za odpowiedź. Miałam wątpliwości jak to wygląda w praktyce ponieważ słyszałam różne opinie, zarówno w sprawie mojego pierwszego jak i drugiego pytania. Czyli mogę spokojnie czekać na skierowanie do medycyny pracy od dyrektora. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-08-17, 09:08

timon pisze:Czyli mogę spokojnie czekać na skierowanie do medycyny pracy od dyrektora.

Myślę, że takie spokojne oczekiwanie może przedłużyć się do rady sierpniowej i wtedy możesz się do 1 września z badaniem nie wyrobić.
Radzę skontaktować się z dyrektorem wcześniej, poprosić o skierowanie, zgłosić się na badanie i przed 1 września oddajesz dyrektorowi zaświadczenie o zdolności do pracy.
Bez tego zaświadczenia dyrektor nie ma prawa dopuścić Cię do pracy.

timon

Postautor: timon » 2009-08-18, 09:12

Dziękuję za radę malgala Tak też zrobię,żeby nie było żadnych nieporozumień. Pozdrawiam serdecznie.

Trufla
Przedmiot: Muzyka

Postautor: Trufla » 2009-08-23, 14:14

Jestem na urlopie zdrowotnym i na tym urlopie urodze dziecko.Czy ktos mi moze podpowiedziec jak sie zalatwia wszystkie sprawy papierkowe - bo z tego co wiem,to urlop zdrowotny automatycznie wygasnie i przejde na macierzynski... ale nigdzie nie moge sie doczytac jak to zalatwic,a nie chcialabym czegos przegapic.

edzia

Postautor: edzia » 2009-08-23, 22:22

Macierzyński rozpoczniesz z dniem porodu. Sprawy papierkowe: ze szpitala dostaniesz papierki, które trzeba będzie zanieść do pracodawcy i właściwie to wszystko. Niczego nie przegapisz, bo w razie czego kadrowa, czy księgowa Ci podpowiedzą.

Nie wiem tylko, co z realizacją tego zapisu:
6. Dyrektor szkoły, nie później niż w terminie 2 tygodni przed zakończeniem urlopu dla poratowania zdrowia, wydaje nauczycielowi skierowanie na badanie kontrolne w celu stwierdzenia braku przeciwwskazań do pracy na określonym stanowisku.

timon

Postautor: timon » 2009-08-24, 07:28

Bardzo dziękuję wszystkim za cenne informacje. Malgala- zrobiłam jak mi radziłaś i już jestem szczęśliwą posiadaczką "zdolności do pracy". Serdecznie pozdrawiam

dosky
Przedmiot: Język polski

Postautor: dosky » 2009-08-28, 11:09

Pomocy! Zdania są podzielone dlatego prosze o odpowiedź. Pracuję od 2000r. na pełny etat, umowa na czas nieokreslony, nauczyciel dyplomowany. W 2004 roku byłam na zwolnieniu i macierzyńskim co w sumie daje ponad rok zwolnień. Czy mogę iść od 1.09.2009 na urlop dla poratowania zdrowia zgodnie z paragrafem o 7-letnim okresie pracy?
Błagam o odpowiedź!

timon

Postautor: timon » 2009-08-28, 11:29

Dosky, z tego co wiem to możesz spokojnie iść na urlop. Pracujesz na czas nieokreślony, masz cały etat no i 7 lat pracy. Wg mnie wszystko jest zgodne z prawem. Pozdrawiam
Nauczycielowi zatrudnionemu w pełnym wymiarze zajęć na czas nieokreślony, po przepracowaniu w szkole co najmniej 7 lat, dyrektor udziela urlopu dla poratowania zdrowia w celu przeprowadzenia zalecanego leczenia , w wymiarze nieprzekraczającym jednorazowo roku. Do owego siedmioletniego okresu pracy wlicza się okresy czasowej niezdolności na skutek choroby oraz urlopu innego niż wypoczynkowy, trwające łącznie nie dłużej niż 6 miesięcy. Jeśli trwały dłużej - wymagany okres pracy o ten czas się przedłuża.
Nauczyciel nie ponosi kosztów związanych z orzekaniem o jego zdrowiu. W czasie przebywania na urlopie dla poratowania zdrowia zachowuje prawo do comiesięcznego wynagrodzenia zasadniczego i dodatku za wysługę lat oraz prawo do świadczeń pracowniczych. W okresie tego urlopu nie może podjąć dodatkowej pracy lub innej działalności zarobkowej. Nie później niż na dwa tygodnie przed końcem urlopu dyrektor kieruje nauczyciela na badania kontrolne w celu stwierdzenia braku przeciwwskazań do pracy na określonym stanowisku.
Kolejnego urlopu dla poratowania zdrowia można nauczycielowi udzielić nie wcześniej niż po upływie roku od dnia zakończenia poprzedniego. Łączny wymiar tychże urlopów w okresie całego zatrudnienia nauczyciela nie może przekraczać 3 lat .
Poczytaj jeszcze może to :

Akty prawne :

Artykuł 64, ust. 1,2,4,5 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r.-Kart Nauczyciela ( Dz. U. Z 2006 r. Nr 97, poz 674 z późniejszymi zmianami
Artykuł 64, ust 3,5a Karty Nauczyciela
Artykuł 154, paragraf 1, 2 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r.- Kodeks Pracy ( tekst jednolity: Dz.U. z 1998 Nr 29, poz. 94)
Artykuł 66 Karty Nauczyciela
Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 19 grudnia 2000 r. w sprawie szczegółowych zasad udzielania nauczycielom urlopów dla dalszego kształcenia się , dla celów naukowych, artystycznych, oświatowych i z innych ważnych przyczyn oraz ulg i świadczeń związanych z tym kształceniem, a także organów uprawnionych do ich udzielania. ( Dz.U.z 2001 r., Nr 1, poz. 5)
Paragraf 1 w.w. rozporządzenia
Artykuł 70 Karty Nauczyciela
Artykuł 73 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r.- Karta Nauczyciela (Dz.U. Dz 2006 r. Nr 97, poz. 674)

pozdrawiam

dosky
Przedmiot: Język polski

Dyrektor uważa niestety inaczej.

Postautor: dosky » 2009-08-28, 11:55

Dyr twierdzi, że BEZPOŚREDNI okres 7-lat poprzedzający wniosek o urlop, zawiera ponad rok nieobecności więc musze odpracować wszystko co wziąłam powyżej 6 miesięcy. Choć ja pracuję już 9 lat i po odliczeniu tych wszystkich nieobecności zostaje mi te wymagane 7 lat.
Kto ma rację?

Trufla

Urlop zdrowotny a jubileuszowka

Postautor: Trufla » 2009-09-26, 16:37

Mam 20 lat pracy i powinnam wziac "jubileuszowke",jednakze jestem na urlopie zdrowotnym i nie wiem,czy mi sie nalezy czy nie? Jesli tak,to co powinnam zrobic,zeby ja otrzmac.

Awatar użytkownika
elizabethj
Przedmiot: Język angielski

Postautor: elizabethj » 2009-09-26, 18:16

Ja byłam dokładnie w takiej samej sytuacji w ubiegłym roku. Moja "jubileuszówka" została przelana na moje konto wraz z poborami a w tym roku po powrocie dano mi tylko podpisać stosowne pisma. :)

Trufla

Postautor: Trufla » 2009-09-26, 20:42

Dzieki na odpowiedz elizabethj .Czy mozesz mi powiedziec,jesli pamietasz,kiedy otrzymalas pieniadze - czy to byl np. wrzesien czy pazdziernik,czy pozniej i kto powinien tego dopilnowac (oprocz mnie oczywiscie)?.

Wróć do „Prawo oświatowe”