szkolny koordynator projektu unijnego

jak sobie z nią radzić, jak uniknąć rutyny

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
dushka

Projekt unijny o... bezpieczeństwie?

Postautor: dushka » 2009-03-07, 09:48

Wczoraj dowiedziałam się, że w roku szkolnym 2009-2010 mam być koordynatorką projektu unijnego - tyle tylko, że nie wiem konkretnie, co to jest - dowiedziałam się, że ma to coś wspólnego być z bezpieczeństwem, zawierać 3 moduły i jest go projekt ogólnopolski, do którego są typowane szkoły. Czy ktoś coś wie na ten temat? Nic nie mogę w Internecie znaleźć, na informacje od dyrekcji też za bardzo liczyć nie mogę.

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Re: szkolny koordynator projektu unijnego

Postautor: Jolly Roger » 2009-03-07, 12:59

dushka nie martw się
moja kolezanka po feriach dowiedziała się, że jest koordynatorką projektu który zaczał się w październiku. Miała w ciągu 3 dni napisać raport z działań przez ostatnie 3 miesiące.

To nie prima aprilis ani nawet kiepski żart dyrektora. To inspektor oświaty tworzy fikcję w naszej gminie.

Popytaj w kuratorium. Powinni podrzucić namiary, a jeśli trafi się jakaś kompetentna osoba od projektów unijnych to może całkiem sporo pomóc.
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2009-03-07, 15:13

Nie martwię się, najpierw miałam fazę totalnej wściekłości, bo mam kupę roboty na rok następny, a dyr. dowaliła mnie, choć są u nas osoby nic nierobiące. Poza odbębnianiem lekcji rzecz jasna. A teraz mi to lotto, ale chciałabym wiedzieć coś, znać konkrety. W KO mogę pytać, ale ja nawet nazwy tego tworu nie znam.

dynka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Inne

projekt pokl 9.2

Postautor: dynka » 2009-10-17, 19:19

Witam

Poszperałam trochę na forum ale nic na ten temat nie znalazłam. :(
Pracuję nad wnioskiem o dofinansowanie zajęć dodatkowych w szkole ponadgimnazjalnej w ramach pokl 9.2. Niestety droga do złożenia wniosku jest długa, kręta i pod górkę. :cry: Czy ktoś z Was miał może okazję zmierzyć się z takim projektem? Szczególnie chodzi mi o sposób spełnienia standardu minimum, zakupy w drodze przetargu i plan finansowy. Jeśli ktoś może i chce mi pomóc to bardzo proszę o odpowiedź.
Z góry dziękuję :)

arti111555
Kto: nauczyciel

szkolny koordynator projektu unijnego

Postautor: arti111555 » 2010-05-09, 19:19

Zostałem przez dyrektora wybrany na stanowisko szkolnego koordynatora projektu unijnego. Szkoła w której uczę ma ok 800 uczniów. Projekt będzie realizowany w naszej szkole przez 4 lata i będzie obejmował szereg bezpłatnych szkoleń dla uczniów. Praca ta wiąże się z większym zakresem obowiązków (wiem na czym będzie polegała ta praca).
Czy w związku z tym będę otrzymywał jakieś dodatkowe wynagrodzenie?
Głupio pytać mi o to Dyrektora bo projekt dopiero ruszy od następnego semestru.

Z góry Dziękuję

Awatar użytkownika
renati23
Administrator

Postautor: renati23 » 2010-05-09, 19:41

W projekcie unijnym są pieniądze dla koordynatora całego projektu unijnego, a jak projekt duży to przewiduje jeszcze asystenta koordynatora.
Piszesz, że będziesz szkolnym koordynatorem - więc domyślam się, że projekt będzie realizowany w kilku (kilkunastu) szkołach - i tu zależy od projektu czy przewidział on takich szkolnych koordynatorów. Może być taka sytuacja że dyrektor wyznaczył Cię "społecznie" aby jedna osoba pilnowała działań w szkole i tylko najwyżej dostanie (lub Ci podwyższy) dodatek motywacyjny.
Radzę udać się do dyrektora i wyjaśnić wszystkie kwestie.

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2010-05-12, 23:57

Wyjaśnij z dyrektorem tą kwestię
w pisanych przeze mnie projektach zawsze był uwzględniony szkolny koordynator i miał w budżecie środki na wynagrodzenie (i to niemałe)
jest to bardzo odpowiedzialne, praco- i czasochłonne stanowisko, dlatego na pełnienie go społecznie nie zgodziłabym się
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Wróć do „Szkolna codzienność”