Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
hanikaw pisze:Ponieważ bardzo źle się czuję chce poprosić lekarza ginekologa by wysłał mnie do końca ciąży na zwolnienie. Termin porodu mam 27 czerwca.
wiem jak źle to wpływa na dziecko!
Moim zdaniem nie ma takiej opcji, to każde dziecko wienadia pisze:niektóre panie księgowe nie są świadome tego,że L4 w ciąży jest pełnopłatne.
Bo tak jest i pewnie stąd wynika różnica. Od stycznia nauczyciele mieli podwyżkę, kolejną we wrześniu, więc to oczywiste, że ta średnia z 12 m-cy wyjdzie niższa, niż zarobki z września, czy października br. A dziewczyny często o tym nie wiedzą i myślą, że mają płace źle naliczane.motom11 pisze:Pani księgowa uzasadniła o tak że nalizają średnią z 12miesięcy, czy tak faktycznie jest?
marga211 pisze:Po zakończonym okresie urlopu macierzyńskiego chciałabym wziąć urlop dla poratowania zdrowia
Nie nadgodziny, tylko ponadwymiarowe. Zapłata za ponadwymiarowe należy się po ich faktycznym przepracowaniu. Ale na pewno wchodzą w podstawę zasiłku chorobowego (o której pisałam wyżej), więc wówczas otrzymasz je (ale tylko te przepracowane przed póściem na chorobowe, jeśli takie były) jakby w postaci zasiłku chorobowego.motom11 pisze:A co z nadgodzinami, wychowastwem, motywacyjnym czy nalęzy sie za dni byte na chorobowym będąc w ciąży.
Chyba tu księgowa nie ma racji, ale musiałabym to sprawdzić.a stażowe wogólne nie jest wypłacane.
koma pisze:hanikaw pisze:To drugi miesiąc! Skąd wiesz, że tak źle będziesz się czuła przez pozostałe 7?? Potem to mija...![]()
Wiem, ponieważ od 7 lat pracuję w gimnazjum - kto nie pracował nie wie jak tu jest. Tylko dziś w ciagu 4 godzin które miałam zdrnerwowałam sie 2 razy tak że aż kłóło mnie w podbrzuszu. No cóż, każdy jest inny. Ja ciężko przeżywam i przechodzę moją pracę.
Dlaczego źle??? Jak wpłynęło na Twoje dziecko??
hanikaw pisze:jak zwykle forum zawiodło.... kolejne juz.
fruzia pisze:Nie chcę Cię wprowadzic w błąd ale od tego chyba roku jest przepis, że ciężarne nie obejmuje okres 182 dni. Po staremu było tak, że po upływie tych dni należało złożyc wniosek o świadczenie rehabilitacyjne. Nic strasznego, tylko trochę formalności. Najlepiej dowiesz się w ZUSie jak to jest teraz.
Powodzenia i spokojności w ciąży!!!!
hanikaw pisze:Odpowiedź na pytanie, a nie "wymądrzanie" typu po co ja wogole chce iść na zwolnienie.
zdenerwowała mnie wypowiedź "koma", która pyta jakby była moim dyrektorem, zamiast odpowiedzieć na pytanie które zadałam.