Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
Katja pisze:Nie wiem czy rzeczywiście potrzebna jest Ci książka do konwersacji, bo jak wybierzesz jedną książkę, to będzie ona miała określony profil ćwiczeń, co z czasem stanie się nudne dla twojego rozmówcy [ucznia]. Nie lepiej korzystać z autentycznych źródeł lub wielu źródeł?
1. określasz poziom językowy rozmówcy.
2. przygotowujesz wcześniej materiały
- zakres słownictwa/potrzebne słownictwo (poziom podstawowy np. przy pomocy książki: Niemiecki dla zuchwałych )
B. jakiś wywiadzik albo piosenka z DeutscheWelle albo Youtube (jest masę niemieckich artystów poruszających rożne tematy od "ja Cię kocham - a ty mnie nie" do skomplikowanych społeczno-kulturowych (można wyjść od zadania HV np. luk albo szkolenia wymowy a później do dyskusji).
- artykuły z gazet ( spiegel.de [www.spiegel.de/zwiebelfisch] --> gazetka jak znalazł do konwersacji albo welt.de)
- zdjęcia z gazet;
- ostatecznie zadania maturalne na różnym etapie.
Wydaje mi się, że książka sensu stricte do konwersacji jest nudna- ale mogę nie jakiś pozycji książkowych. Ja pracuję głównie z nastolatkami, którzy jak ja lubię częste zmiany i tematy, które dzieją się teraz na świecie, a nie oklepane - "WAS TUST DU FÜR UNSERE UMWELT?" - tekst, zbieranie argumentów i wyrażanie swojej opinii [puszczasz trailer po niemiecku "Zmierzchu" albo jakiejś gry PC i masz bodziec do mówienia.
Jeśli szukasz książki, to w Empiku widziałam dwie propozycje, albo np:
http://wysylkowa.pl/ks454173.html
pozdrawiam i życzę inspiracji