przepisy dotyczące wf

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

mikka

Pieniadze na "dres" dla nauczyciela WF

Postautor: mikka » 2007-09-17, 23:22

Witam!
Czy wiece moze gdzie znajde jakis informacje na temat stroju dla nauczyciela wf tz. co ile naleza sie pieniazki na zakup-dresu,butow,kurtki zimowej?
Bo u mnie bardzo sie bronia przed dodatkowymi wydatkami... i mowia ze nie ma zadnego zapisu... achyba gdzies powinien byc-tylko gdzie????
pozdrawiam

Jethro Tull

Re: Pieniadze na "dres" dla nauczyciela WF

Postautor: Jethro Tull » 2007-09-17, 23:31

to powinno być określone w Waszym regulaminie pracy bowiem zgodnie z art. 1041 § 1 pkt 1 Kodeksu pracy, sprawy dotyczące wyposażania pracowników w środki ochrony indywidualnej i higieny osobistej, powinny zostać ustalone w regulaminie pracy obowiązującym u danego pracodawcy. Ponadto na podstawie art. 2376 - art. 23710 Kodeksu pracy pracodawca zobowiązany został do zapewnienia (nieodpłatnie) pracownikowi środków ochrony indywidualnej o ile taka potrzeba występuje. I pracodawca winien zapewnić pracownikowi nieodpłatnie odzież i obuwie robocze w następujących przypadkach:

1) jeżeli odzież własna pracownika może ulec zniszczeniu lub znacznemu zabrudzeniu,

2) ze względu na wymagania technologiczne, sanitarne lub bezpieczeństwa i higieny pracy.

Dlatego też specyfika pracy nauczyciela wf sprawia, że winien on mieć zapewnioną nieodpłatnie odzież i obuwie robocze a szczegóły winny znaleźć się w regulaminie pracy, który jest uzgadniany ze związkami

Awatar użytkownika
daughter

Re: przepisy dotyczące wf

Postautor: daughter » 2007-09-18, 14:41

A jak nauczyciel innego przedmiotu pisze pół dnia na tablicy, wdycha pyłki z kredy, która osadza się na całej odzieży, to nikt się nie interesuje ;) Może nam- tym, co piszą też powinni odzież fundować?...

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2007-09-18, 15:21

daughter pisze:A jak nauczyciel innego przedmiotu pisze pół dnia na tablicy, wdycha pyłki z kredy, która osadza się na całej odzieży, to nikt się nie interesuje ;) Może nam- tym, co piszą też powinni odzież fundować?...

nie.. wystarczy kupic kredę bezpyłową :-)

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2007-09-18, 15:31

Jethro Tull pisze:nie.. wystarczy kupic kredę bezpyłową

albo niech więcej piszą uczniowie :D
Ja tam swoich w pisaniu nie wyręczam, a sama piszę tylko to co koniecznie muszę.

Awatar użytkownika
daughter

Postautor: daughter » 2007-09-19, 14:57

Jak się uprzeć to też się nie da- sama mam kupić? Moja szkoła zapewnia tylko zwykłą kredę, która pyli. I na fakturę też nie mogę kupić. A jeśli chodzi o pisanie na tablicy przez uczniów- na angielskim i na dodatek w podstawówce nie da się nimi 'wyręczać'.

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2007-09-19, 16:16

daughter pisze:Jak się uprzeć to też się nie da- sama mam kupić? .

To się nie upieraj... W każdym razie nie przysługuje Ci odzież ochronna, chyba że dyrektor taki zapis w prowadzi w regulaminie pracy i dostaniesz fartuch. Wtedy już tylko fartuch się będzie pylił od tej kredy. A pylica raczej Ci nie grozi :-)

mikka

Postautor: mikka » 2007-09-19, 16:28

Jakos nie moga w mojej szkole znalesc tych przepisów! 3 lata temu dali nam marne 300zł i mysla ze beda mieli spokoj na nastepne 10 lat...
ale skoro wymagaja sportowego ubrania to niech nam na to daja!
U mojej koleżanki jest tak ze co 5 lat daja im kase na kurtke zimowa, co 3 na dres i co 2 lata na adidasy -i nie musza sie tam o to prosic!
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

przepisy dotyczące wf

Postautor: Basiek70 » 2007-10-24, 23:17

konkretnie: klasa 6, wf mają wspólnie chłopcy i dziewczynki
nikomu to nie odpowiada
dyrektor mówi, ze zgodnie z przepisami klasy do 25 uczniów nie dzieli się na wf
nauczyciele wymyślili inną opcję: dziewczynki z dwóch klas 6 będą mialy wf razem, a chłopcy razem
dyrektor mówi, ze to niemożliwe, niezgodne z przepisami i w razie jakiejkolwiek kontroli ma potężne klopoty

czy to wszystko prawda?
Poproszę o konkrety.
Jethro, nie ukrywam, że liczę na Twą mądrość i biegłość w przepisach.
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2007-10-25, 00:52

Tak też mi się zdaje, ale co mu powiedzieć konkretnie? Czy jest jakaś wykładnia, wg której moze to zrobić, czy tylko nie ma takiej, że nie może?

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2007-10-25, 21:11

Co nie jest zabronione to jest dozwolone. Przepis § 6 ust. 5 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 12 lutego 2002 r. w sprawie ramowych planów nauczania w szkołach publicznych (Dz. U. Nr 15, poz. 142, z późn. zm.) mówi tak:
§ 6 ust. 5. Zajęcia wychowania fizycznego są prowadzone w grupach liczących od 12 do 26 uczniów, z tym że w zasadniczej szkole zawodowej, trzyletnim liceum ogólnokształcącym, trzyletnim liceum profilowanym, czteroletnim technikum, dwuletnim uzupełniającym liceum ogólnokształcącym dla absolwentów zasadniczej szkoły zawodowej, trzyletnim technikum uzupełniającym dla absolwentów zasadniczej szkoły zawodowej, szkole policealnej o okresie nauczania nie dłuższym niż 2,5 roku i szkole ponadpodstawowej - oddzielnie dla dziewcząt i chłopców; dopuszcza się tworzenie grup międzyoddziałowych lub, w wyjątkowych przypadkach, grup międzyklasowych.

Zatem grupa ćwiczebna jesli przekracza 26 osób trzeba ją dzielić no i w SP jak i gimnazjum grupy nie muszą być dzielone płciowo. Przepis ten dopuszcza ponadto tworzenie gfrup międzyoddziałowych (czyli tak jak chcą nauczyciele). Zatem do tej pory jest wszystko zgodne z prawem i tu dyrektor nie ma racji zarzucając, że będą kłopoty z prawem.

Problem może być gdzie indziej... otóż OP zatwierdzając arkusz organizacji patrzy ile grup będzie na wf jeśli bedą ćwiczyły np. całe klasy razem. Natomiast jak się podzieli tak jak chcą nauczyciele może się okazać, że godzin jest wiecej (wiecej grup) i może nie chcieć płacić za więcej.. Ale tu nie ma niezgodności jesli chodzi o przepisy prawa a może jedynie chodzić o większa kasę, której OP płacic nie chce..

Tu jeszcze są kwestie układania planu lekcji bo o wiele łatwiej ułozyc plan gdy klasa ćwiczy sama a trudniej gdy jest łączenie miedzyklasowe ale to są wszystko kwestie techniczne bo niezgodności w przepisach nie ma tu żadnej..

Wystarczy zapytać dyrka jakież to przepisy złamie, które by mu tak potężne kłopoty na głowę sprowadziły.. Skoro się boi.. to chyba winien wiedzieć czego :-)

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2007-10-25, 22:47

Ja dziś usłyszałam, że powodem może być problem z zapisem w dziennikach... jeden nauczyciel nie moze ponoć się wpisać w dwa dzienniki na jednej lekcji... Jethro, jak to jest?
Godziny w tym wypadku te same, bo dwie klasy, więc zamiast 4 wfy dla 6b i 4 dla 6c, byłyby 4 dla dziewcząt i 4 dla chłopców.
I plissss, podaj mi jeszcze źródło tego paragrafu, który zacytowałeś, z jakiego to rozporządzenia jest...
I dzięki!

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2007-10-26, 09:03

Basiek70 pisze:Ja dziś usłyszałam, że powodem może być problem z zapisem w dziennikach... jeden nauczyciel nie moze ponoć się wpisać w dwa dzienniki na jednej lekcji... Jethro, jak to jest?
Godziny w tym wypadku te same, bo dwie klasy, więc zamiast 4 wfy dla 6b i 4 dla 6c, byłyby 4 dla dziewcząt i 4 dla chłopców.
I plissss, podaj mi jeszcze źródło tego paragrafu, który zacytowałeś, z jakiego to rozporządzenia jest...
I dzięki!

Bzdura z tym podpisem, przeciez nauczyciel podpisuje odbycie lekcji i realizację tematu , a że grupa jest łączona więc musi podpisać w obu dziennikach. A rozporządzenie to przecież podałem ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ I SPORTU z dnia 12 lutego 2002 r. w sprawie ramowych planów nauczania w szkołach publicznych. (Dz. U. Nr 15, poz. 142 ze zm.) tekst choć nie jest jednolity znajdziesz tu:http://www.men.gov.pl/wrapper.php/prawo/rozp_140/rozp_140.php
ale akurat przepis ten nie został zmieniony w jego sensie.
Nie ma żadnych przeszkód prawnych by robić to jak proponują nauczyciele

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2007-10-26, 15:25

Bardzo Ci dziękuję, Jethro!

monica

Postautor: monica » 2007-10-27, 22:01

Ja pracuję w klasach łączonych II- III, więc na jednej lekcji muszę podpisywać się w dwóch dziennikach, nie da się inaczej.

Wróć do „Prawo oświatowe”