Kariera nauczycielska

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

olciatg
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski, Język angielski

Re: Kariera nauczycielska

Postautor: olciatg » 2010-03-04, 20:17

Witam! :)
Mam takie pytanie odnośnie pracy w szkole. Tzn. - jestem studentką 3 roku filologii polskiej (ostatni rok licencjatu, kończę w czerwcu). Chciałabym magisterkę zrobić zaocznie, a w tym czasie pójść do pracy - podstawówka lub gimnazjum,bo takie mam uprawnienia. Ale mam wątpliwości, czy przyjmuje się teraz do szkół w ogóle absolwentów licencjata?.. Czy ma jakiś sens szukanie pracy teraz?..

GosiaU25
Kto: student
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: GosiaU25 » 2010-05-02, 22:20

Witam!
W 2007 roku ukończyłam dzienne studia licencjackie na UAM o kierunku Edukacja Wczesnoszkolna i Arteterapia. Zaraz po studiach wyjechałam do Wielkiej Brytanii. W sierpniu miną trzy lata. Tutaj uczęszczałam na kursy angielskiego- certyfikat SQA- acces 3 i intermediate 1. W sierpniu wracam do Polski i chciałabym odbyc staż w SP- klasy 1-3- nauczanie zintegrowane. Oczywiście zamierzam podjąc studia zaoczne magisterskie. Tutaj właśnie mam dylemat. Chciałabym studiowac Edukację wczesnoszkolną z językiem angielskim również na UAMie. Jednak nie wiem czy to da mi uprawnienia do uczenia tego języka w klasach początkowych i czy w ogóle dostanę się na nie skoro na licencjacie miałam język niemiecki. Byc może ktoś był w podobnej sytuacji lub orientuje sie w temacie i doradzi mi bo jestem niestety dośc zielona w tym temacie, a w PL będe za tydzien i dopiero wtedy byc moze się czegoś dokładniej dowiem.

pasikonikjestzielony
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: pasikonikjestzielony » 2010-05-03, 16:09

Nastaw się raczej na chwile depresji w Polsce- bo tutaj ciezko znalezc prace.. Zwlaszcza w edukacji wczesnoszkolnej.. gdzie zatrudnia sie ludzi abo po znajomosci, albo swoich nauczycieli, ktorym brakuje do etatu..

GosiaU25
Kto: student
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: GosiaU25 » 2010-05-03, 19:53

pasikonikjestzielony wiem, że niestety w PL jest ciężko z pracą, ale jednak mam nadzieję chociaz na te miesięce stażu, może Pani Dyrektor z mojej podstawówki gdzie z resztą miałam też praktyki się nade mną zlituje. Jak nie to będę szukac dalej.
Ciekawa jestem jak to jest z samym stażem, czy ciężko się dostac i od czego to zależy.

Wróć do „Języki obce”