NIE DOKSZTAŁCANIE SIĘ n-la stażysty!

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

kuuupiec
Przedmiot: Język niemiecki

NIE DOKSZTAŁCANIE SIĘ n-la stażysty!

Postautor: kuuupiec » 2010-03-15, 17:55

Witam
Jestem nauczycielem stażystą, odbywam staż na n-la kontraktowego. Nie długo kończy mi się staż a ja do tej pory nie uczestniczyłem w żadnym doskonaleniu zawodowym. Z moją opiekunką stażu mam bardzo mały kontakt bo ona jest małomówna i ciężko ją "złpać". Do dyrektora głupio mi było iść ale z tego co się zorientowałem dla "językowców" u mnie w szkole nie było żadnej formy doskonalenia zawodowego. Zapisałem się na kurs w Ośrodku Doskonalenia Nauczycieli pt. "Jak pracować z uczniem z ADHD na lekcjach j. angielskiego?" w obawie przez konsekwencjami niedokształcania się. Ten kurs średnio mi się przyda mi się w pracy w tym roku bo nie uczę klas integracyjnych ale miałem w Planie Rozwoju Zawodowego punkt: "aktywne uczestnictwo w różnych formach doskonalenia zawodowego".

Mam do Was pytanie jakie mogą być konsekwencje niedokształcania się n-la stażysty?
Niezaliczenie stażu? Nieprzedłużenie mu umowy na kolejny rok szkolny? :o

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dushka

Re: NIE DOKSZTAŁCANIE SIĘ n-la stażysty!

Postautor: dushka » 2010-03-16, 16:33

Obie rzeczy, które wymieniłeś.
Nie możesz zakładać: tego nie zrobię, bo w tym roku nie pracuję z taką i taką klasą.

To, że w twojej szkole nie ma szkoleń - również nic nie znaczy. Są ODNy, są RODNy i inne takie, są spotkania metodyczne.

Awatar użytkownika
nadia

Postautor: nadia » 2010-03-16, 17:08

Ja również odbywam staż, z tą tylko różnicą,że na stopień nauczyciela dyplomowanego i niestety sama przeglądam różne oferty szkoleń.Nie czekam na to aż dyrekcja zorganizuje szkolenie w mojej placówce. Doskonalenie zawodowe nie wiąże się tylko ze szkoleniami z zakresu nauczania języka obcego, lecz również różnego typu inne szkolenia np. agresja, dyscyplina w klasie, uczeń trudny, uczeń zdolny itp. Widzę,że jesteś z województwa lubelskiego.Polecam Kursor w Lublinie,ciekawa oferta i przystępna cena.

koma

Postautor: koma » 2010-03-16, 17:34

Jednak to co innego - stażysta a mianowany.
Młody nauczyciel często nie potrafi poruszać się w problemach, więc po to ma opiekuna stażu. Niestety, z tymi opiekunami to bywa rożnie...
Nie rozumiem, jak nauczyciel może zdecydować się na stażystę, bierze za to jakąś kasę (dobra, dobra - wiemy, ze małą, ale jednak) i nic człowiekowi nie powie.

Poszuka w ofercie lubelskiej, może coś znajdziesz...A u Was w szkole nie ma zadnych szkoleń w ramach WDN?? Powinny byc - a stażyście powinno ty wystarczyc. Bez przesady! Dopiero zaczyna...I tak ma się czego uczyć przez ten rok.

Awatar użytkownika
nadia

Postautor: nadia » 2010-03-16, 18:21

Wiem,że stażysta a mianowany to co innego, jednak ja też kiedyś byłam stażystką i kilka szkoleń w ciągu jednego roku zaliczyłam.Myślę,że przynajmniej te dwa,trzy szkolenia powinieneś mieć.

Yoka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Yoka » 2010-03-16, 19:32

przecież wydawnictwa oferują mnóstwo darmowych szkoleń, konferencji metodycznych na których dostaje się certyfikat.

magdak3
Kto: nauczyciel

Postautor: magdak3 » 2010-03-21, 15:48

Polecam Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 1 grudnia 2004 r. w sprawie uzyskiwania stopni awansu zawodowego przez nauczycieli (Dz.U. 2004 nr 260 poz. 2593). Tam są m. in. wymagania niezbędne do uzyskania kolejnych stopni. Polecam trzymanie się tych "minimalnych wymagań" przy pisaniu planu rozwoju i realizacji.

Wróć do „Nauczyciel stażysta”