Urlop dla poratowania zdrowia

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

ada2010
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Informatyka

Re: Urlop dla poratowania zdrowia

Postautor: ada2010 » 2010-03-05, 13:28

właśnie tak było u mnie i kadrowa powiedziała,że na urlop mogę iść jak wróce do pracy i przepracuję 7 lat. to co było sie nie liczy, bo jest przerwa (na macierzyński). nie przekonuje jej moje tłumaczenie, ona tak rozumie ten zapis. Co mam zrobić - chcę iść na urlop!

fruzia

Postautor: fruzia » 2010-03-05, 16:57

Pisz podanie o urlop zdrowotny, idź do lekarza po skierowanie. Wszystko przedstaw kadrowej i poproś o pisemną odmowę z uzasadnieniem. Uzasadnienie skonsultuj może z kuratorium albo z Departamentem Pragmatyki Zawodowej Nauczycieli. Możesz też zasięgnąc opinii u radcy prawnego jeśli należysz do związku.

jendrek12
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: jendrek12 » 2010-03-09, 21:47

Potrzebuję pomocy :
W czerwcu 2009 otrzymałem wypowiedzenie na podstawie art.20 KN .Przed podpisaniem wypowiedzenia złożyłem wniosek o urlop dla poratowania zdrowia , gdyż po 12 latach pracy chciałem z niego skorzystać . Dyrektor przyznał mi urlop na okres wakacji czyli na lipiec i sierpień uzasadniając iż tylko do września jestem pracownikiem ( 3 - miesięczne wypowiedzenie) Następnie przeszłe w stan nieczynny . Moje pytanie jest czy należy mi się urlop wypoczynkowy za rok szkolny 2008/2009 , gdyż nie dostałem ani jednego dnia - pomocy

edzia

Postautor: edzia » 2010-03-09, 23:18

Zdecydowanie nie należy się. Urlop zdrowotny "pochłania" urlop wypoczynkowy, gdyż jest udzielony dla podobnych celów tj. dla odpoczynku (jest na to odpowiednia interpretacja sądu, pewnie gdzieś wyżej cytowana, poszukaj).

I urlop wypoczynkowy jeśli przysługuje, to za rok kalendarzowy, a nie szkolny.

sunrise
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: sunrise » 2010-03-10, 11:39

Bardzo proszę o udzielenie mi odpowiedzi na następujące pytania:
Czy aby uzyskać prawo do pierwszego urlopu zdrowotnego nauczyciel przez cały okres 7-letniej pracy musi być zatrudniony na czas nieokreślony?
Czy można wnioskować o roczny urlop od grudnia?

krg54
Przedmiot: Przyroda

Postautor: krg54 » 2010-03-10, 22:48

Wymóg zatrudnienia na czas nieokreślony dotyczy momentu składania wniosku o urlop dla poratowania zdrowia. Tutaj też pojawia się taki sam problem, jak przy określaniu, co oznacza stwierdzenie: " po przepracowaniu 7 lat w szkole ". " Mądre ministerialne głowy chcą na siłę tłumaczyć coś, co jest jasno zapisane w KN, nazywając to interpretacją. Zdrowo myślący dyrektorzy nie potrzebują takich interpretacji i wydają sensowne decyzje.
A jeśli chodzi o odpowiedź na drugie pytanie, to jest ona oczywista. Jeśli lekarz wyda odpowiednie orzeczenie, to dyrektor powinien bez zbędnej zwłoki udzielić n-lowi urlopu dla poratowania zdrowia. Czasami jednak może przesunąć termin rozpoczęcia takiego urlopu, choćby ze względu na zabezpieczenie prawidłowego funkcjonowania placówki ( zatrudnienie zastępującego n-la ). Jeśli natomiast będzie uprzedzony o takiej ewentualności, to nie ma powodu do tego, by w w/w terminie nie udzielić urlopu. Zresztą to jest urlop dla poratowania zdrowia, a nasze zdrowie nie wie, co to początek i koniec roku szkolnego i niestety szwankuje kiedy chce.

asiak_71
Przedmiot: Język polski

Postautor: asiak_71 » 2010-03-12, 17:17

Witam! Przebywam obecnie na urlopie zdrowotnym (do 30.06), przedtem korzystałam z urlopu macierzyńskiego. Jestem nauczycielem mianowanym zatrudnionym na czas nieokreślony. Moja Dyrekcja poinformowała mnie, że podpisze ze mną nową umowę; nie może dać mi pełnego etatu, a być może nie będę miała nawet dziewięciu godzin. Zapewne jest to (niestety) zgodne z prawem?! A może nie? Czy mógłby mi odpowiedzieć ktoś znający przepisy; czy to prawda, że jeśli pracuje się na mniej niż pół etatu, nie jest to wliczane do stażu pracy/emerytury? Z góry dziękuję za odpowiedź.

krg54

Postautor: krg54 » 2010-03-23, 19:43

Aktualnie wymiar etatu nie ma żadnego wpływu na uznanie okresu zatrudnienia jako składkowego w rozumieniu obowiązujących przepisów ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Zatrudnienie w niepełnym wymiarze czasu pracy nie skraca stażu. Oznacza to, że rok przepracowany na część etatu liczy się jako rok do ogólnego stażu emerytalnego. Nauczyciel będzie miał zatem prawo wliczenia do okresów składkowych całego okresu zatrudnienia, niezależnie od tego, czy był zatrudniony na 1/4 czy na 1/2 etatu. Miało to znaczenie dla n-li chcących odejść na emeryturę z art.88 KN, bo art.91b mówi, że" Do nauczyciela zatrudnionego w wymiarze niższym niż połowa obowiązującego wymiaru zajęć nie stosuje się przepisów art. 54-61, 71, 72 i 86-91."

Monika Kawka
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Monika Kawka » 2010-03-28, 21:17

witam,

Od wrzesnia chciałabym skorzystać z urlopu zdrowotnego. Mój dyrektor twierdzi, ze starając się o zdrowotny muszę mieć bardzo dobre papiery ze względu na to iz obecnie jestem na urlopie wychowawczym. Udałam się do kilku specjalistów, a ostateczne orzeczenie wypisze mi lekarz rodzinny na podstawie orzeczeń specjalistów. Czy są jakies specjalne druki, na których lekarz specjalista opisze moją chorobę? Czy tez lekarz specjalista może to zrobić w dowolny sposób? Będę wdzięczne za odpowiedź.

Paweł Ł.

Urlop zdrowotny, a praca w warunkach szkodliwych...

Postautor: Paweł Ł. » 2010-04-10, 15:12

Jak wiadomo nauczyciel może starać się o taki urlop po przepracowaniu 7 lat... Jak to jest, że możemy dostać urlop dla podreperowania zdrowia, a praca nasza nie jest uznawana za pracę w szkodliwych warunkach? Skoro nie ma szkodliwych warunków, to wszystko jest okey i taki urlop nie powinien mieć miejsca? Jest jakieś wyjaśnienie tej kwestii?

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2010-04-10, 15:16

Ale pracujemy głosem.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-04-10, 15:46

Głosem pracuje wiele osób.

Tak się zastanawiam, czy czy nie jest to po prostu wywalczony kiedyś przywilej?

krg54

Postautor: krg54 » 2010-04-11, 12:49

Prokuratorzy i sędziowie też taki urlop mogą otrzymać! Jeśli nie chcesz korzystać, to nie musisz! Filozofować też wcale nie trzeba.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-04-11, 16:01

Tak więc prokuratorzy i sędziowie też mają przywileje.

To nie filozofowanie, tylko wyrażanie zdania.

krg54 pisze:Jeśli nie chcesz korzystać, to nie musisz

I właśnie wg mnie, to korzystać powinni nie ci, co chcą, tylko ci co muszą :wink:

Pamiętajmy, że wielu, co choć nawet powinni, czy muszą, to jednak takiej możliwości nie mają.

Paweł Ł.

Postautor: Paweł Ł. » 2010-04-11, 19:42

krg54 pisze:Prokuratorzy i sędziowie też taki urlop mogą otrzymać! Jeśli nie chcesz korzystać, to nie musisz! Filozofować też wcale nie trzeba.

Po co zabierasz głos w tym wątku, skoro piszesz nie na temat...Tak trudno wywnioskować z pierwszego postu o co tu chodzi. Co mnie prokuratorzy obchodzą, ku...

Wróć do „Prawo oświatowe”