Newsy związane z edukacją

tu rozmawiamy o wszystkim czasami poważnie, czasami z przymrużeniem oka

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Jedliński
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Fizyka

Re: Newsy związane z edukacją

Postautor: Jedliński » 2010-03-27, 11:10

Rząd bierze się za Kartę nauczyciela

Ile lekcji w tygodniu może mieć nauczyciel? Czy to dobrze, że po dziesięciu latach pracy wyżej już awansować nie może? Na te pytania MEN zaczął szukać odpowiedzi

Dziś najliczniejszą grupą w czterostopniowym systemie (nauczyciel stażysta, kontraktowy, mianowany, dyplomowany) są nauczyciele dyplomowani. Według MEN za dwa lata będzie ich więcej niż połowa z 620 tys. W praktyce taki system oznacza również, że już po dziesięciu latach pracy nauczyciel osiąga wszystko, co w zawodzie możliwe.

Ale niskie zarobki (na początek ok. 1600 zł) powodują odpływ chętnych z zawodu - rocznie rezygnuje ok. 70 proc. początkujących nauczycieli. Dlatego rząd chce zmian.

Więcej... http://wyborcza.pl/1,75248,7698154,Rzad ... z0jN1S5SLu

edzia

Postautor: edzia » 2010-03-27, 11:23

Jedliński pisze:Dziś najliczniejszą grupą w czterostopniowym systemie (nauczyciel stażysta, kontraktowy, mianowany, dyplomowany) są nauczyciele dyplomowani. Według MEN za dwa lata będzie ich więcej niż połowa z 620 tys. W praktyce taki system oznacza również, że już po dziesięciu latach pracy nauczyciel osiąga wszystko, co w zawodzie możliwe.
A to myśmy taki system awansu wymyślili, nie MEN? Myśmy uzależnili osiąganie kolejnych stopni awansu w zasadzie tylko od lat pracy i papierologii?

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2010-03-28, 09:09

Hall się bierze za KN, ale to przedwyborcza wydmuszka zresztą chybiona. Po pierwsze MEN nie ma pomysłu na zmiany. Chce ruszyć KN, ale nie wie co w niej zmienić. Hall musi się chyba wykazać aktywnością, bo ostatnio jakoś cicho było, a tak ida matury i będzie się można znowu wykazać. Tymczasem nie ma politycznej mocy na zmiany. Zresztą jakie zmiany skoro jest pat, bo Hall by w ogóle zniosła KN, a na to się związki nie zgodzą
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

Jedliński

Postautor: Jedliński » 2010-03-31, 18:28

Do trzech lat więzienia grozi 17-latkowi, który podpalił chusteczkę tkwiącą w kieszeni nauczycielki. Nastolatka zatrzymali policjanci ze Szczecinka (zachodniopomorskie) - poinformowała Komenda Wojewódzka Policji w Szczecinie.

- Tłumaczył, że chciał tylko podpalić chusteczkę, żeby po klasie rozniósł się brzydki zapach i żeby przerwano lekcję. Gdy chusteczka się paliła, wyciągnął ją z kieszeni, rzucił na podłogę i przydeptał butem - powiedział Famulski.

Nastolatek usłyszał zarzuty naruszenia nietykalności cielesnej nauczycielki i narażenia jej na niebezpieczeństwo utraty życia albo doznania ciężkiego uszczerbku na zdrowiu. Grozi mu kara pozbawienia wolności nawet do trzech lat.

http://wiadomosci.onet.pl/2149209,11,na ... ,item.html

Jedliński

Postautor: Jedliński » 2010-04-02, 17:45

Badanie: Prawie 60 proc. uczniów narzeka na stan toalet

Prawie 60 proc. polskich uczniów narzeka na stan szkolnych toalet - wynika z badania przeprowadzonego w czterech europejskich krajach. Od kwietnia rusza program "Higiena z klasą", którego patronem jest m.in. Komitet Ochrony Praw Dziecka.

Aż 58 proc. ankietowanych polskich uczniów uważa, że szkolne toalety są bardzo złe lub niezbyt dobre. Niemal jedna trzecia (29 proc.) korzysta z toalety szkolnej zaledwie raz lub dwa razy w tygodniu, a 7 proc. nie robi tego nigdy. Ponad połowa (56 proc.) narzeka na permanentny brak papieru toaletowego, a 63 proc. twierdzi, że nie ma czym osuszyć rąk po umyciu.

Trzy czwarte badanych uczniów unika toalet w szkole i woli zaczekać na możliwość skorzystania z toalety w domu lub u kolegi, a˙45 proc. z nich wstrzymuje się cały dzień przed załatwieniem potrzeb fizjologicznych.

http://fakty.interia.pl/fakty-dnia/news ... go,1457761

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2010-04-02, 19:10

Gdzie oni te badania robili?

Jedyne, co mi się wydaje zgodne z rzeczywistością, to problemy z papierem, mydłem, czy ręcznikami albo suszarkami.

Jedliński

Postautor: Jedliński » 2010-04-02, 19:22

Zamaskowani bandyci wtargnęli na trening kick-boxingu w mysłowickiej podstawówce. Kijami bejsbolowymi pobili kilkanaście osób.

Według informacji policji, ok. 20 pod szkołę przyjechała samochodami grupa 20 zamaskowanych mężczyzn; na głowach mieli kominiarki. Kijami bejsbolowymi uszkodzili zaparkowane przed szkołą auta i wkroczyli na trening. Doszło do bijatyki, w której poturbowano kilkanaście osób. Incydent trwał kilka minut, potem napastnicy uciekli - jeszcze przed przybyciem policji.

Wstępne ustalenia wskazują na to, że motywem bijatyki były porachunki pseudokibiców Ruchu Chorzów i GKS Katowice. Choć w bijatyce ucierpiały przypadkowe osoby szczegółów na razie nie ustalono, bo pobici niechętnie współpracują z policją. W szpitalu nadal przebywają dwie osoby poszkodowane w bijatyce.

http://www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/ ... ob,56108,1
http://www.google.com/hostednews/epa/ar ... QzQP8RZOIg

Moim zdaniem jak nie współpracują z policją to dyrektor powinien wyprosić kixboxerów z szkoły.

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2010-04-02, 20:38

vuem pisze:Gdzie oni te badania robili?

Jedyne, co mi się wydaje zgodne z rzeczywistością, to problemy z papierem, mydłem, czy ręcznikami albo suszarkami.

Osobiście przyznam, że nigdy nie korzystałem z łazienki w szkole, w celu innym niż wypalenie papierosa. O korzystaniu zgodnie z przeznaczeniem nie mogło być mowy. Paskudne miejsce.
<3

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-04-02, 21:11

W kilkunastu szkołach odwiedzanych przeze mnie w ostatnich ... powiedzmy kilku latach nie było łazienki brudnej (chyba, że chwilowo), bez kafelek, dozowników (nie zawsze pełnych to fakt) itp.

Jeśli nigdy nie korzystałeś z łazienki w innym celu niż papieros, to znaczy, że przez całe swoje życie szkolne nie odczułeś potrzeby choćby oddania moczu, czy może biegałeś za szkołę?

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2010-04-02, 21:36

vuem pisze:Jeśli nigdy nie korzystałeś z łazienki w innym celu niż papieros, to znaczy, że przez całe swoje życie szkolne nie odczułeś potrzeby choćby oddania moczu, czy może biegałeś za szkołę?

Choćby oddania moczu? Że niby miałby tam ktokolwiek dokonywać defekacji? Dla mnie to już zupełnie niewyobrażalne. Oddanie moczu, wiążę się w przypadku osób wyposażonych w członek, z wyjęciem tego narządu i rozpoczęciem diurezy przy braku jakiegokolwiek kontaktu z toaletą. Zaś, technicznie rzecz biorąc, defekacja oznacza albo dotknięcie deski toaletowej, albo oddawanie kału w dość niewygodnych warunkach, gdzie należy wytężyć mięśnie, by przeciwstawić się grawitacji.

Jeżeli miałem potrzebę oddać mocz, to powstrzymywałem się od tej czynności do czasu, gdy mogłem to zrobić w domu. Pomijając aspekt estetyki tego miejsca, jakoś tak potrzebuję odpowiednich warunków do oddania moczu. Ważne dla mnie jest, by móc po fakcie umyć ręce, za pomocą mydła, a potem wytrzeć je w ręcznik. Zaś oddania stolca nie wyobrażam sobie, bez możliwości umycia odbytu i jego okolic.
<3

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-04-02, 23:03

Halayla, czy Ty czasem nie masz na nazwisko Miauczyński? :mrgreen: :twisted:

Zaczynam Ci współczuć, ten odwyk Cię wykańcza.

Ale trzymaj się, nie dawaj się pokusie :D

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2010-04-02, 23:16

vuem pisze:Halayla, czy Ty czasem nie masz na nazwisko Miauczyński? :mrgreen: :twisted:

Nie, ja mam nazwisko obcobrzmiące. Nie wiem co ono znaczy :D

Zaczynam Ci współczuć, ten odwyk Cię wykańcza.

Ale trzymaj się, nie dawaj się pokusie :D

To nie kwestia odwyku, bo całkiem dobrze mi bez papierosa. Po prostu nie wyobrażam sobie, że można nie umyć tyłka po skorzystaniu.
<3

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-04-02, 23:21

Pal sześć, co Ci do szczęścia potrzebne, ale lubisz używać słów "zawsze", "nigdy", "prawie każdy" - a to budzi wątpliwości.

Ale niechaj Ci będzie, nawet jako 7-latek nie szczałeś poza domem. :mrgreen:

Idę zajarać, bo umrę ze śmiechu. :wink:

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2010-04-02, 23:26

vuem pisze:Ale niechaj Ci będzie, nawet jako 7-latek nie szczałeś poza domem. :mrgreen:

Nie wiem. Nie pamiętam. Jestem pewien, że nigdy nie dokonałem defekacji poza domem.

Idę zajarać, bo umrę ze śmiechu. :wink:

Paskudny, przebrzydły palacz :D
<3

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-04-02, 23:29

haLayla pisze:Nie wiem. Nie pamiętam. Jestem pewien, że nigdy nie dokonałem defekacji poza domem.

To Ty biedaku nigdy nie byłeś na wędrówce w górach, pod namiotem, że i o rajdach z namiotem, czy rowerem nie wspomnę.

Chyba tylko rower treningowy Ci pozostaje...zainstalowany w WC oczywiście :mrgreen: :twisted:

Wróć do „Pogaduszki”