Zwolnienie z W-f

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Skolim
Kto: uczeń

Zwolnienie lekarskie z wf, a egzamin klasyfikacyjny

Postautor: Skolim » 2009-12-03, 18:19

Witam!
Jest to mój pierwszy post na tym Forum, dlatego proszę o wyrozumiałość - jeżeli zamieściłem ten post w miejscu, w którym nie powinien być to bardzo przepraszam.

Ale do rzeczy. Przez cały wrzesień byłem chory - dostałem zwolnienie lekarskie na ten miesiąc. Przez październik normalnie ćwiczyłem, jednak na początku listopada lekarz zlecił pełno badań i wystawił zwolnienie z intensywnych ćwiczeń fizycznych (przez cały listopad nie ćwiczyłem na wf z powodu złego stanu zdrowia - zwolnienia od rodziców). W tym momencie dostałem zwolnienie lekarskie na 3 miesiące, czyli do 28 lutego.
Obawiam się, że z powodu tak dużej liczby nieobecności będę nieklasyfikowany. Jednak nie jestem w stanie ćwiczyć na wf, a tym bardziej zaliczać różnych ćwiczeń. Czy z takim zwolnieniem (3 miesiące) mogę starać się o całkowite zwolnienie z tego semestru - chyba tylko to może mnie uratować?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: Zwolnienie z W-f

Postautor: malgala » 2009-12-03, 18:47

Powinieneś być zwolniony. Decyzję o zwolnieniu podejmuje dyrektor szkoły na podstawie orzeczenia lekarskiego. Lekarz wystawił zwolnienie lekarskie i powinieneś przedstawić je dyrektorowi. Podejmie on decyzję o zwolnieniu z lekcji wf na okres objęty zwolnieniem lekarskim. Zamiast klasyfikacyjnej oceny śródrocznej będziesz miał wpisane "zwolniony".

Skolim

Postautor: Skolim » 2009-12-03, 19:50

Procedurę jako tako znam. Problem w tym, że nie wiem czy jest w ogóle sens starać się o to zwolnienie przez dyrektora jeśli do końca semestru pozostały dwa miesiące, a ja mam zwolnienie lekarskie na grudzień->luty? Czy po prostu dyrektor może na podstawie zwolnienia z dwóch miesięcy wystawić zwolnienie z całego tego semestru?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-12-03, 20:36

Otrzymujesz zwolnienie na okres wskazany w zaświadczeniu lekarskim. Jeśli masz wystarczającą ilość ocen z tego okresu, kiedy ćwiczyłeś i nauczyciel stwierdzi, że ma podstawy do klasyfikacji, otrzymasz ocenę śródroczną. Jeśli nie, to masz wtedy "zwolniony".
Skolim pisze:Problem w tym, że nie wiem czy jest w ogóle sens starać się o to zwolnienie przez dyrektora jeśli do końca semestru pozostały dwa miesiące, a ja mam zwolnienie lekarskie na grudzień->luty?

Nie potrzeba tu żadnych starań. Dostarczasz zwolnienie lekarskie i to wszystko.
Skolim pisze:Czy po prostu dyrektor może na podstawie zwolnienia z dwóch miesięcy wystawić zwolnienie z całego tego semestru?

Nie, zwolnienie to otrzymasz na okres wskazany przez lekarza, ale tak jak już wcześniej napisałam, może to oznaczać, że zamiast oceny klasyfikacyjnej będziesz mieć w dzienniku wpisane "zwolniony".

Skolim

Postautor: Skolim » 2009-12-03, 20:44

OK. Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź!

Pozdrawiam
Piotr

krysteg
Przedmiot: Inne

Zwolnienie z W-f

Postautor: krysteg » 2010-04-22, 16:30

Witam!
Jestem uczniem gimnazjum. Z racji nieszczęśliwego wypadku, jakiemu uległem nie mogę ćwiczyć na zajęciach wych-fiz. Za 1 półrocze mam ocenę. Moje pytanie jest następujące czy nauczyciel na koniec roku wystawi mi ocene z 1 półrocza czy napisze zwolniony?

P.S. Mam chyba 2 oceny albo 1 i mam zwolnienie do końca roku szkolnego :D

Shania

Postautor: Shania » 2010-04-22, 17:38

Prawdopodobnie wystawi tę samą którą miałeś na koniec pierwszego semestru. Sama miałam podobną sytuację.

676
Przedmiot: Inne

Postautor: 676 » 2010-04-24, 00:29

Prawdopodobnie napisze "Zwolniony". Miałem identyczną sytuację, kilka tygodni po rozpoczęciu II semestru zdiagnozowano u mnie chorobę, która wykluczyła mnie z zajęć WF. Zwolnienie było do końca roku, na świadectwie widniało właśnie "zwolniony".
Szanuj ucznia swego, możesz nie mieć żadnego...

Wróć do „Kącik uczniowski”