Awans na mianowanego a zaświadczenia z konferencji, kursów

rady, wskazówki, wymiana doświadczeń

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

meganeng
Kto: nauczyciel

Awans na mianowanego a zaświadczenia z konferencji, kursów

Postautor: meganeng » 2010-05-13, 10:13

Witam,

proszę o udzielenie informacji czy podczas awansu na nauczyciela mianowanego należy gromadzić wszystkie zaświadczenia z uczestnictwa w konferencjach i kursach czy nie są one wliczane do awansu (jestem nauczycielem j. angielskiego)? Oczekuję na Waszą odpowiedź. Dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Re: Awans na mianowanego a zaświadczenia z konferencji, kursów

Postautor: Jolly Roger » 2010-05-13, 14:02

czy podczas awansu na nauczyciela mianowanego należy gromadzić wszystkie zaświadczenia z uczestnictwa w konferencjach i kursach

nie

czy nie są one wliczane do awansu (jestem nauczycielem j. angielskiego)?

są wliczane, ale wystarczy opisać je w sprawozdaniu.
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

Yoka
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Yoka » 2010-05-14, 16:03

dobrze przy opisaniu ich w sprawozdaniu dołączyć kopie zaświadczeń w załącznikach, żeby nie być gołosłownym.

edzia

Postautor: edzia » 2010-05-14, 16:46

Yoka pisze:dobrze przy opisaniu ich w sprawozdaniu dołączyć kopie zaświadczeń w załącznikach, żeby nie być gołosłownym.
Jeżeliby hołdować zasadzie, iż cokolwiek napisze się w sprawozdaniu, musi być poświadczone zaświadczeniem (żeby nie być gołosłownym), to w końcu doszlibyśmy do absurdu.

Przygotowałam uroczystą akademię - zaświadczenie. Plus zdjęcie z akademii, autografy występujących tam "aktorów", podziękowanie od dyrekcji. Plus stosowna notka w lokalnej prasie.

Przeczytałam Kartę Nauczyciela - zaświadczenie, że przeczytałam (któż mogłby je wystawić?), ba przydałoby się zaświadczenie, że przeczytałam ze zrozumieniem, bo ktoś mógłby przecież zarzucić, że tylko zajrzałam i zamknęłam. Zatem stosowne zaświadczenie może wystawiłby polonista. Ale musiałby przecież sprawdzić, czy czytałam ze zrozumieniem. Zatem jakiś test konieczny. Ale trzeba wziąć od razu kolejne zaświadczenie, że w ogóle przeprowadzono test czytania ze zrozumieniem (Karty Nauczyciela oczywiście).

Przeczytałam jakąś książkę z pedagogiki (to w ramach pogłębiania swej wiedzy) - procedura odowadniania jak w przypadku Karty Nauczyciela. Żeby nie być gołosłownym.

Uczestniczyłam w lekcjach prowadzonych przez opiekuna stażu - koniecznie dołączyć konspekt tej lekcji, zaświadczenie podpisane przez opiekuna stażu, podpisy uczniów i notatkę z przeprowadzenia rozmowy na temat tej lekcji. Jednak rozmowa "pohospitacyjna" powinna się odbyć w obecności świadków, by rozmawiano na temat, a nie o czym innym. Oczywiście podpisy tych świadków na wagę złota.

Umiem obsłużyć komputer, ale trzeba wykombinować zaświadczenie. Najlepiej więc zapisać się na kurs obsługi typu "Abc obsługi komputera" - na pewno wystawią zaświadczenie. Można też w ramach udowowodnienia przygotować jakieś materiały na komputerze i je załączyć. No, ale tu może być ryzyko, że te materiały przygotuje za nas ktoś inny. Więc żeby nie być gołosłownym, że to my sami, to buch! - zaświadczenie oryginalności i autentyczności wystawione przez Okręgową Stację Badania Autentyczności Materiałów Edukacyjnych.

Inaczej dyrektor po prostu NIE UWIERZY!

;)

Yoka

Postautor: Yoka » 2010-05-16, 10:57

ale mowa wyżej była o szkoleniach i konferencjach zewnętrznych, a tu dostaje się certyfikaty.

Nic nie pisałam o zaświadczeniach, że ktoś był odpowiedzialny za organizację akademii z okazji jakiegoś święta

hanamat
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: hanamat » 2010-05-16, 15:56

Yoka, zaswiadczenia i certyfikaty ze szkoleń zewnętrznych należy gromadzić, bo niektórzy dyrektorzy, czytając sprawozdanie ze stażu życzą sobie zaświadczeń (zwłaszcza w dużych szkołach). Natomiast do komisji nie dajesz żadnych załączników i poświadczeń, tylko o nich piszesz. Pozdrawiam

Yoka

Postautor: Yoka » 2010-05-16, 18:15

tak, jestem świadoma.

Miałam na myśli załączniki do sprawozdania.

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2010-05-18, 12:48

zaświadczenia i certyfikaty z różnych konferencji dla językowców to niewiele znaczące świstki. Nie wpływają na wykształcenie nauczyciela. Dobór konferencji opisane w sprawozdaniu może podpowiedzieć jak nauczyciel kształtuje swój rozwój osobisty. Czy jest to przypadek (pójdę, bo dają gratisy) czy też świadomy wybór.

Dlatego w aneksie powinny znaleźć się tylko zaświadczenia ze szkoleń, które znacząco wpłynęły na rozwój nauczyciela. np kursy tworzenia budżetu unijnych projektów, kurs kierownika wycieczki czy kursy kierunkowe, które pomagają np w prowadzeniu zajęć pozalekcyjnych.

Dlatego w teczce mozna załączyć kopie dyplomów potwierdzających uprawnienia, ale w sprawozdaniu nie potrzeba tego dodawać.
We gonna ride the sea,

we pray to the wind and the glory

That's why we are raging wild and free

orzezwienie

Postautor: orzezwienie » 2010-05-27, 18:59

Witam serdecznie :D Pytanie odnośnie szkoleń itp.Czy w sprawozdaniu na mianowanego opisuję tylko i wyłącznie te szkolenia, które odbyłam w okresie stażu czy mogę np wcześniejsze szkolenia,które tak naprawdę są mi bardziej przydatne.Dokładnie to jest tak.Staż na mianowanego rozpoczęłam 1 września 2007r a kurs SI ukończyłam 30 czerwca 2007.Czy mogę to ująć czy absolutnie nie?
Jeżeli ktoś się orientuje w tej kwestii będę wdzięczna :D

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-05-27, 19:21

W sprawozdaniu powinnaś uwzględnić tylko to, co było w okresie stażu.
Dokonując autoprezentacji możesz wymienić również wszystkie istotne działania od momentu uzyskania stopnia nauczyciela kontraktowego.

orzezwienie

Postautor: orzezwienie » 2010-05-27, 19:47

Ojoj to nieciekawie :( mam nadzieje,że ukończone zaświadczenia nie będę rzutowały na ocenę mojego dorobku :) Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź :D

hanamat

Postautor: hanamat » 2010-05-28, 09:29

A czemu nieciekawie, sprawozdanie piszesz wyłącznie do dyrektora...ale jak ci bardzo zależy to w sprawozdaniu do dyrektora napisz że tuż przed rozpoczęciem stażu na mianowanego w czerwcu 2007 ukończyłaś szkolenie SI, które umożliwiło ci podejmowanie "takich i takich działań w okresie stażu. Pozdrawiam

orzezwienie

Postautor: orzezwienie » 2010-05-28, 14:36

Czyli moje sprawozdanie widzi tylko i wyłącznie dyrektor? I zatwierdzenie jego podpisem świadczy o tym,że napisałam tam prawdę? A na podstawie czego komisja mi zadaje pytania? Mojej autoprezentacji?

hanamat

Postautor: hanamat » 2010-05-28, 17:14

Tak, twoje sprawozdanie czyta tylko dyrektor i wystawia ocenę za okres stażu oraz stosowne zaświadczenia, o których mówi rozporządzenie z listopada 2007. Ty na komisji prezentujesz swój dorobek , czyli to, czego dokonałaś w okresie stażu (najefektowniej jest wspomagac sie prezentacja multimedialną), po czym zdajesz egzamin (pytania z wymagań zawartych w rozporządzeniu z grudnia 2004)

Wróć do „Awans zawodowy nauczyciela”