Możer stażysta może nie..

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

leniuszka
Kto: student
Przedmiot: Język rosyjski

Możer stażysta może nie..

Postautor: leniuszka » 2010-05-24, 19:12

Witam.
Dołączyłam do owego forum, ponieważ nurtuje mnie jedno, bardzo ważne dla mnie pytanie. Wychodząc z założenia, iż nauczyciel stażysta pracuje 9h tygodniowo, pytam: Czy mając tylko 4 godziny nauczania języka rosyjskiego w moim przypadku, pozostałe 5 godzin mogę jakoś dorobić, zajmując się zajęciami dodatkowymi, bądź czymś takim? I czy na takich warunkach może odbywać się staż? Bardzo dziękuje za odpowiedzi.

edzia

Re: Możer stażysta może nie..

Postautor: edzia » 2010-05-24, 20:18

Napisz po polsku, jaki jest problem, bo ja nic nie zrozumiałam.

A tytuł wątku!? :shock:

leniuszka

Postautor: leniuszka » 2010-05-25, 12:03

miało być: Może stażysta, może nie. Przepraszam za błąd, pisałam w pośpiechu. Myślę, że dość jasno określiłam mój problem. Chciałabym pracować od września jako nauczyciel stażysta w szkole prywatnej mając tylko 4 lekcje języka rosyjskiego w tygodniu. Czy jest to możliwe? Czy pozostałe 5 godzin można spędzić przygotowując materiały, bądź na zajęciach dodatkowych ( jakieś bym sobie zorganizowała z dziećmi) lub w bibliotece?

edzia

Postautor: edzia » 2010-05-25, 18:21

leniuszka pisze:miało być: Może stażysta, może nie.
Ja niestety nadal nie rozumiem. :oops:

Nie rozumiem też opisanego przez ciebie problemu.
leniuszka pisze:Chciałabym pracować od września jako nauczyciel stażysta w szkole prywatnej mając tylko 4 lekcje języka rosyjskiego w tygodniu. Czy jest to możliwe?
Tak, skoro tylko tyle ci oferują lub skoro tylko na tyle się godzisz.

leniuszka pisze:Czy pozostałe 5 godzin można spędzić przygotowując materiały
Na przygotowywanie się do tych lekcji możesz poświęcić nawet i 10 czy 20 godzin, z tego cię nikt nie będzie rozliczał. Ale i za to nie zapłaci.

leniuszka pisze:bądź na zajęciach dodatkowych ( jakieś bym sobie zorganizowała z dziećmi)
Nie wiem, o jakie zajęcia dodatkowe ci chodzi. Masz na myśli coś, za co dyrektor zapłaci i co wliczy ci do etatu? Nie ma takiej opcji.

leniuszka pisze:lub w bibliotece?
Do pracy w bibliotece musisz mieć kwalifikacje, więc odpada. Chyba, że chodziło ci o spędzenie twojego prywatnego czasu w bibliotece np. na przygotowywaniu się do lekcji - to jw. (tzn. możesz tam siedzieć, ale nie w ramach płatnej pracy).

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2010-05-25, 20:18

Może stażysta (ze mnie będzie) może nie (będzie) edziu;)

Chodzi Ci leniuszko o formalne rozpoczęcie stażu, na to potrzeba z tego co mi wiadomo - "zakontraktowanego" pół etatu, czyli 9 godzin dydaktycznych.

Utopia_
Przedmiot: Język polski

Postautor: Utopia_ » 2010-05-25, 21:08

Edziu, Leniuszkę zrozumiałam doskonale, natomiast Ciebie nie rozumiem w ogóle. Czepiasz się o jakąś literówkę w tytule wątku i udajesz, że nie pojmujesz treści (nie wiedzieć czemu, bo wszystko jest jasne), po czym szczegółowo i trafnie odpisujesz (jakbyś jednak rozumiała)... Wiem, że złośliwość ludzka nie zna granic, ale wkurza mnie, gdy jest ona całkowicie bezzasadna.

edzia

Postautor: edzia » 2010-05-25, 22:28

Utopia_ pisze:Czepiasz się o jakąś literówkę w tytule wątku
Nie o literówkę, lecz o sens tytułu wątku. A Ty - jak zrozumiałaś tytuł, choćby i bez tej literówki? ;)

Vuem, dzięki ;)

Utopia_ pisze:udajesz, że nie pojmujesz treści (nie wiedzieć czemu, bo wszystko jest jasne)
Nie pojmuję. Naprawdę. Możesz mi wytłumaczyć?

Utopia_ pisze:po czym szczegółowo i trafnie odpisujesz (jakbyś jednak rozumiała)
Nie rozumiem. Strzelałam. Myślisz, że trafnie? Wątpię, czy rozwiałam wątpliwości autorki pytania. Myślę, że niekoniecznie o to jej chodziło.

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-05-25, 22:47

Początkowo też myślałam tak jak Vuem.
Mam jednak wątpliwości. Może autorka myśli o takim zwykłym odrobieniu stażu jak to się w różnych zakładach pracy odbywa albo na jaki a UP kierują?
Raczej wątpię, że staż na stopień awansu zawodowego nauczyciela kontraktowego miała na myśli.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-05-26, 06:44

Zbieżność 9 godz. z określeniem nauczyciel-stażysta, pytanie o to, czy na takich warunkach może odbywać się staż - dla mnie jest to jednoznaczne.
Na mój gust żaden UP nie wysyłał by człowieka na staż na 4 godziny...

...choć trzeba przyznać, że leniuszka posługuje się nieporadnym stylem...a wszak jest już studentką ... na finiszu...no ale cóż ...znak czasów :mrgreen:

leniuszka

Postautor: leniuszka » 2010-05-26, 10:28

Pięknie mnie podsumowaliście, dzięki..
Dowiedziałam się już wszystko, co chciałam wiedzieć.

edzia

Postautor: edzia » 2010-05-26, 12:48

Jeśli faktycznie dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś wiedzieć, to nie dziękuj takim obrażonym tonem. Jeśli jednak czegoś jeszcze nie wiesz, to po prostu napisz, o co chodzi. Bo tylko konkretne i jednoznaczne opisanie problemu pozwoli nam udzielić ci rzeczowej i konkretnej odpowiedzi. Jak widzisz, nie tylko ja mam problem ze zrozumieniem twojej sytuacji.

Utopia_ pisze:Leniuszkę zrozumiałam doskonale
Jedynie Utopia_ dobrze zrozumiała, ale odpowiedzi nie udzieliła. :P

leniuszka

Postautor: leniuszka » 2010-05-26, 14:44

Mimo wszystko podziękowałam, tonem bardziej lub mniej obrażonym. I dowiedziałam się wszystkiego, za co dzięki! Uwielbiam gdy ktoś bez przerwy mnie poprawia.. Ehh.. :rotfl:

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-05-26, 14:51

Leniuszko, napisałem Ci wyżej, że powinnaś mieć umowę na co najmniej 1/2 etatu

EwKa201
Przedmiot: Przyroda

Postautor: EwKa201 » 2010-05-26, 17:25

Ja trochę z innego tematu. Czy to prawda, ze nauczyciel stażysta składa tylko sprawozdanie po odbyciu stażu bez innych dokumentów? Jeśli tak - to jakie przynajmniej podstawowe dokumenty trzeba zgromadzić skoro nietrzeba zbierać dokumentacji

Utopia_
Przedmiot: Język polski

Postautor: Utopia_ » 2010-05-26, 17:26

Oj, Edziu, Edziu, za to Ty odpowiedziałaś na każdą wątpliwość, choć nie zrozumiałaś. Widzisz, jaki ten świat dziwny... ":P"

Wróć do „Nauczyciel stażysta”