powiadomienie o ocenie 1 na koniec roku

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

antie
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

Re: powiadomienie o ocenie 1 na koniec roku

Postautor: antie » 2010-06-03, 23:23

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ

z dnia 30 kwietnia 2007 r.

w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych

§ 19. 1. Uczeń lub jego rodzice (prawni opiekunowie) mogą zgłosić zastrzeżenia do dyrektora szkoły, jeżeli uznają, że roczna (semestralna) ocena klasyfikacyjna z zajęć edukacyjnych lub roczna ocena klasyfikacyjna zachowania została ustalona niezgodnie z przepisami prawa dotyczącymi trybu ustalania tej oceny. Zastrzeżenia mogą być zgłoszone w terminie 7 dni od dnia zakończenia zajęć dydaktyczno-wychowawczych.
2. W przypadku stwierdzenia, że roczna (semestralna) ocena klasyfikacyjna z zajęć edukacyjnych lub roczna ocena klasyfikacyjna zachowania została ustalona niezgodnie z przepisami prawa dotyczącymi trybu ustalania tej oceny, dyrektor szkoły powołuje komisję, która:
1) w przypadku rocznej (semestralnej) oceny klasyfikacyjnej z zajęć edukacyjnych - przeprowadza sprawdzian wiadomości i umiejętności ucznia, w formie pisemnej i ustnej, oraz ustala roczną (semestralną) ocenę klasyfikacyjną z danych zajęć edukacyjnych;
2) w przypadku rocznej oceny klasyfikacyjnej zachowania - ustala roczną ocenę klasyfikacyjną zachowania w drodze głosowania zwykłą większością głosów; w przypadku równej liczby głosów decyduje głos przewodniczącego komisji.

Taki jest zapis obowiązującego Rozporządzenia. Uczniu 676 poczytaj sobie owo Rozporządzenie i wskaż, który przepis obowiązującego prawa został złamany w Twojej szkole, w świetle opisywanej przez Ciebie wcześniej sytuacji i w związku z tym uprawniał opisywanego przez Ciebie ucznia do żądania przeprowadzenia egzaminu ?

Który § powyższego Rozporządzenia mówi Twoim zdaniem o tym, że nauczyciel nie może wystawić oceny ndst. jeśli na miesiąc przed klasyfikacją "przewiduje" dla ucznia ocenę dop.? Na który byś się powołał żądając od dyrektora szkoły przeprowadzenia egzaminu sprawdzającego?

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2010-06-03, 23:27

Widzisz antie,

Prosiłem go o to, ale obawiam się, że nie ma nic w zanadrzu poza stwierdzeniem "łamanie tych przepisów w mojej szkole było na porządku dziennym" :mrgreen:

676
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: 676 » 2010-06-03, 23:29

vuem pisze:Nauczyciel nie może ukrywać ocen przed uczniem. Powinien wyraźnie oświadczyć uczniowi jaką ocenę końcową mu wystawia.

I znów nie mogę powstrzymać się od zapytania: A pytacie jakie oceny otrzymacie, a nauczyciel odpowiada: no comment, czy cierpliwie czekacie... :wink:

A tymczasem wyglądało to u nas tak, że nauczyciel twierdzi, że on ma termin wyznaczony przez dyrektora jasno, że on musi po prostu do XY czerwca wpisać ocenę do dziennika, a co tam jest, to już sobie uczeń sam ustali w drodze przeczytania karteczki od wychowawcy.

Oceny końcoworoczne to przecież "gorący temat", zawsze na czasie, jak to mówią. ;) O propozycje to się już na przełomie maja i kwietnia wszyscy wypytywali u nas zawsze, a w takim maju to praktycznie co lekcje. U Was nie? :)

Proponuję pozostawić takie status quo. Ty miej swoje zdanie, ja swoje.

W porządku. :)

Dopisek w odpowiedzi dla Antie

Uczniu 676 poczytaj sobie owo Rozporządzenie i wskaż, który przepis obowiązującego prawa został złamany w Twojej szkole, w świetle opisywanej przez Ciebie wcześniej sytuacji i w związku z tym uprawniał opisywanego przez Ciebie ucznia do żądania przeprowadzenia egzaminu ?

Przecież podawałem.

§ 11
9. Przed rocznym semestralnym) klasyfikacyjnym zebraniem plenarnym rady pedagogicznej nauczyciele prowadzący poszczególne zajęcia edukacyjne oraz wychowawca klasy są obowiązani poinformować ucznia i jego rodziców (prawnych opiekunów) o przewidywanych dla niego rocznych (semestralnych) ocenach klasyfikacyjnych z zajęć edukacyjnych i przewidywanej rocznej ocenie klasyfikacyjnej zachowania, w terminie i formie określonych w statucie szkoły.

Natomiast przypadku opisywanym przeze mnie uczeń nie został poinformowany o przewidywanej dla niego ocenie niedostatecznej w formie określonej w statucie szkoły. Oceny ucznia nie uległy zmianie na tyle, by prognozy nauczyciela mogły się nagle zmienić. Czyli nauczyciel o sytuacji ucznia wiedział, ale o niej nie powiedział. Nauczycielowi "nagle" przypomniało się, że sytuacja ucznia jest "jedynkowa".

I jeszcze dodatkowo...

Od kontroli pracy nauczyciela jest dyrektor szkoły. A jeśli podwładny (uczeń) ma kontrolować pracę swojego przełożonego (n-la), to to jest właśnie skandal.

Uczeń nie jest podwładnym nauczyciela. Zresztą - nawet, jeśli uznać ucznia za podwładnego, to przypominam o tym, że sami chętnie (podobnie, jak zresztą inne grupy zawodowe) organizujecie strajki, i latacie po sądach pracy, gdy uważacie, że dzieje Wam się krzywda ze strony WASZYCH przełożonych. No, a Wasi "podwładni" - analogicznie latają po urzędach, kuratoriach i dyrektorach - ze skargami na Was. I jeszcze macie czelność się dziwić? Oj, to chyba lekka hipokryzja z Was wychodzi, prawda?
Szanuj ucznia swego, możesz nie mieć żadnego...

antie

Postautor: antie » 2010-06-03, 23:47

676 pisze:

Przecież podawałem.

§ 11
9. Przed rocznym semestralnym) klasyfikacyjnym zebraniem plenarnym rady pedagogicznej nauczyciele prowadzący poszczególne zajęcia edukacyjne oraz wychowawca klasy są obowiązani poinformować ucznia i jego rodziców (prawnych opiekunów) o przewidywanych dla niego rocznych (semestralnych) ocenach klasyfikacyjnych z zajęć edukacyjnych i przewidywanej rocznej ocenie klasyfikacyjnej zachowania, w terminie i formie określonych w statucie szkoły.

Natomiast przypadku opisywanym przeze mnie uczeń nie został poinformowany o przewidywanej dla niego ocenie niedostatecznej w formie określonej w statucie szkoły. Oceny ucznia nie uległy zmianie na tyle, by prognozy nauczyciela mogły się nagle zmienić. Czyli nauczyciel o sytuacji ucznia wiedział, ale o niej nie powiedział. Nauczycielowi "nagle" przypomniało się, że sytuacja ucznia jest "jedynkowa".

Ale przecież nauczyciel poinformował ucznia o "przewidywanej" ocenie.
A, że była ona wyższa od tej, którą wystawił ostatecznie? Przecież była tylko "przewidywana".
Z owego zapisu nie wynika, ze ocena wystawiona na koniec roku musi być identyczna z tą "przewidywaną"
To już Twoja nadinterpretacja - bardzo naciągana zresztą :?

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2010-06-03, 23:55

miwues, a propos. Miałeś ostatnio urodziny, prawda? :D
<3

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-06-03, 23:58

676 pisze:A tymczasem wyglądało to u nas tak, że nauczyciel twierdzi, że on ma termin wyznaczony przez dyrektora jasno, że on musi po prostu do XY czerwca wpisać ocenę do dziennika, a co tam jest, to już sobie uczeń sam ustali w drodze przeczytania karteczki od wychowawcy.

Oceny końcoworoczne to przecież "gorący temat", zawsze na czasie, jak to mówią. ;) O propozycje to się już na przełomie maja i kwietnia wszyscy wypytywali u nas zawsze, a w takim maju to praktycznie co lekcje. U Was nie? :)

Czyli uczniowie zainteresowani żywo swoimi ocenami dopytują nauczyciela jaką ocenę przewiduje w ich wypadku, a ten odpowiada, że nie powie, tylko karteczkę do wychowawcy wypisze?

Bez sensu. Nie rozumiem przyczyn. Dziwak może :wink:

Nie podasz przykładów, o które prosiłem?

Ignorując to tracisz twarz chłopie.

Oskarżanie, że wszyscy, ze na porządku dziennym...a potem nie znajdywanie, ani jednego przykładu zakrawa na plotkarstwo zwykłe i wybujałą wyobraźnię.

676

Postautor: 676 » 2010-06-04, 00:00

Ale przecież nauczyciel poinformował ucznia o "przewidywanej" ocenie.

Nauczyciel skłamał co do przewidywań. Bo jak to? Przewidywał dwójkę, a potem - z wcale nie gorszych ocen - zaczął przewidywać jedynkę? To się kupy nie trzyma.

Z owego zapisu nie wynika, ze ocena wystawiona na koniec roku musi być identyczna z tą "przewidywaną"

To, że ocena jest "przewidywana" nie oznacza chyba, że może być wzięta z kosmosu?

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2010-06-04, 00:01

Zasugerowałem się zmianą cyferki przy słowie wiek :)
<3

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2010-06-04, 00:02

@edzia: skąd Ci się wzięło, że u nas uczeń kontroluje nauczyciela? Kontroluje nas Dyrekcja. Właśnie po to, by uczeń był oceniany jak należy i nie musiał szukać na nas "haka".

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2010-06-04, 00:03

A to wszystkiego najlepszego :D
<3

antie

Postautor: antie » 2010-06-04, 00:07

haLayla pisze:A to wszystkiego najlepszego :D

Ode mnie również 8)

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-06-04, 00:07

twoje zdrowie miwuesie :D

676

Postautor: 676 » 2010-06-04, 00:08

Nie podasz przykładów, o które prosiłem?

Ale o jakie przykłady Ci prosi? Odrzucenia wniosku ucznia o egzamin ustalający ocenę? No to Ci przecież podałem. U mnie, w szkole, w przypadku, który tutaj opisywałem wcześniej.

antie

Postautor: antie » 2010-06-04, 00:11

:shock: Faktycznie - przypadek beznadziejny :ble:

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-06-04, 00:12

676 pisze:Ale o jakie przykłady Ci prosi? Odrzucenia wniosku ucznia o egzamin ustalający ocenę? No to Ci przecież podałem. U mnie, w szkole, w przypadku, który tutaj opisywałem wcześniej.

Wskaż proszę post, bo nie mogę znaleźć.

Wróć do „Kącik uczniowski”