Uzasadnienie wyboru podręcznika

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

lucas05
Kto: nauczyciel

Uzasadnienie wyboru podręcznika

Postautor: lucas05 » 2010-06-06, 16:24

Witam. Mam prośbę do szanownych Koleżanek i Kolegów: czy macie może albo może wiecie gdzie znaleźć w internecie uzasadnienie wyboru podręcznika Can Do? Jeśli nie tego podręcznika to może jakiegoś innego na wzór? kompletnie nie mam pojęcia co takie uzasadnienie powinno zawierać. z góry dziękuję

edit - poprawiłam tytuł z"Prośba o pomoc" na bardziej określający problem oraz poprawiłam pisownie na polskie litery- renati23
Ostatnio zmieniony 2010-06-09, 17:09 przez lucas05, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Re: Uzasadnienie wyboru podręcznika

Postautor: vuem » 2010-06-06, 16:57

A czy ten podręcznik nie został dopuszczony do użytku szkolnego przez ministerstwo?

lucas05

Postautor: lucas05 » 2010-06-06, 17:56

oczywiscie ze jest dopuszczony

chodzi mi tylko o to ze dyrektor polecil mi na pismie uzasadnic dlaczego wybieram ten podrecznik

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-06-06, 19:08

Może opis na stronie wydawnictwa pomoże, widywałem takie uzasadnienia, sam nie pamiętam, bym czy to pisemnie, czy ustnie musiał dyrekcji uzasadniać taki wybór.
Pewnie trzeba uwzględnić podstawę programową i jej realizację, atuty podręcznika z punktu widzenia uczniów i nauczyciela, różnorodność i skuteczność materiału i ćwiczeń w nim zawartych, bogactwo dodatkowych materiałów dydaktycznych...

Na stronie PWN jest taka krótka próbka prezentacji realizacji podstawy programowej za pomocą tego podręcznika:

http://www.wszpwn.com.pl/pub/files/angi ... jum_OK.pdf

W googlach widzę tylko uzasadnienie podręcznika do fizyki, ale jako wzór może posłużyć.

Spróbuję w wolnej chwili poszperać...ale może ktoś faktycznie pisał już, to Ci pomoże...

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2010-06-08, 19:59

no a dlaczego wybierasz ten podręcznik?
Jest tańszy, ma więcej kolorowych obrazków czy fajne piosenki? a może ładna byłą reprezentantka wydawnictwa i dała dwa długopisy firmowe?
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

Bookworm

Re: Prośba o pomoc

Postautor: Bookworm » 2010-06-09, 08:44

lucas05 pisze:Witam. Mam prosbe do sznowynych Kolezanek i Kolegow: czy macie moze albo moze wiecie gdzie znalezc w internecie uzasadnienie wyboru podrecznika Can Do? Jesli nie tego podrecznika to moze jakiegos innego na wzor? kompletnie nie mam pojecia co takie uzasadnienie powinno zawierac. z gory dziekuje

Myślę, ze jeśli nigdzie nie masz uzasadnienia to po prostu przedstawić jak chcesz wykorzystać zakres materiału, który zawiera podręcznik w określonej klasie i napisać o zaletach podręcznika w różnych aspektach, np. o TB co zawiera, zadaniach dodatkowych, itd, czyli dlaczego Ci się podoba ten podręcznik.

TU znalazłem odnośnie chemii, co prawda, ale nagłówki można wykorzystać ;-)

http://chemia.zamkor.pl/artykul/56/289- ... azjalnych/

Jescze tu:
http://wszpwn.pl/?page=seria&pcsu_id=10 ... sg_id=1001
i link "
Podręczniki serii Can Do a Nowa Podstawa Programowa" na w/w stronie

w tym ostatnim dużo jest dlaczego podręcznik "jest dobry" i wg mnie to należałoby napisać w uzasadnieniu.

Pozdrawiam,

Bookworm

Wróć do „Języki obce”