Przyglądam się od dłuższego czasu tej naszaj dyskusji na temat zaj art. Pracuję z młodzieżą już jakiś czas w gimnazjum. Przeszłam już sztuczny twór pod nazwą SZTUKA- połączenie muzyki i plastyki na jednej godzinie. Teraz ministerstwo serwuje nam kolejną "nowość" zaj art. Czyba nigdy nie doczekamy normalności. Ciągle musimy udowadniać, że nie jesteśmy wielbłądami i dawać radę. Tyle w tonie narzekającym... BRR!!
od września zaczynam uczyć zaj art. Pracuję w dwóch szkołach i w każdej dyr ma inne podejśćie do sprawy
W jednej pozwalają mi na moją kreatywność, ale pracuję w całej klasie (bo są tylko dwie). Planuję bawić się w różnego rodzaju projekty. mam w głowie kilka pomysłów, ale jeszcze musze to ubrać w słowa. Projekty krążące wokół muzyki i plastyki. Bo jak inaczej w całej klasie, w której zainteresowania są różne? Przerobiłam już w tych klasach muzykę i plastykę w klasie I, a w drugiej mam zaj art dwie godziny. Teorii jak najmniej- więcej działań- kończących się jakimś efektem. taki projekt można robić przez miesiąc. W sumie na rok przewiduję kilka projektów. Dlaczego projekty, bo Ci uczniowie mają po skończeniu gimnazjum umieć pracować w grupie, i pokazać komisji jakiś projekt. Niekoniecznie z plastyki i muzyki.
W tej drugiej szkole zrobiłam w pierwszej klasie tylko muzykę- a w drugiej klasie mam 1- plastykę i 1- zaj art. Przedstawiłam dyr swoje pomysły (na projekty). Wyobrażenie wicedyr było, że to w ramach tych zaj art powstanie zespół muzyczny (najlepiej orkiestra symfoniczna

), albo pracownia rzeźby itp. pirli pirli

Kazali zrobić ankiety wśród uczniów- zrobiłam i wyszło, że dzieci chcą głównie śpiewać, rysować, malować. Mają w tej szkole b.dużo zajęć (3 języki), trudno ich zebrać po lekcjch na koło plast czy zesp wokal, a jeszcze zaj art???? Cienko to widzę. Dlatego chcę mieć te 2 godziny obok siebie (plast i zaraz zaj art). Najlepiej żeby te godziny były w planie lekcji a nie jako pozalekcyjne.
Polski nauczyciel wiele potrafii- i z tym damy radę. W każdej szkole będzie inaczej.
Proponuję, żeby w tym miejscu dzielić się pomysłami. Ale dzielić się- a nie tylko oczekiwać, że ktoś mi coś da:)
Pozdrawiam
domini6