egzamin

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

edzia

Re: egzamin

Postautor: edzia » 2010-06-15, 18:06

Jedyne, co w opisanej sytuacji można poradzić uczennicy, to to:

§ 4. 1. Nauczyciele na początku każdego roku szkolnego informują uczniów oraz ich rodziców (prawnych opiekunów) o:
3) warunkach i trybie uzyskania wyższej niż przewidywana rocznej (semestralnej) oceny klasyfikacyjnej z obowiązkowych i dodatkowych zajęć edukacyjnych.

Jeśli uczennica nie pamięta, co nauczyciel mówił w tej sprawie na początku roku, niech poprosi o przypomnienie. Jeśli nic nie mówił, niech powie teraz. Wówczas, jeśli uczennica spełnia warunki, może w trybie zaproponowanym przez n-la starać się o uzyskanie oceny wyższej. Tak więc jedyna droga dla pytającego o możliwość uzyskania oceny wyższej, niż przewidywana, to spełnienie warunków i trybu określonych w § 4 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia.

Ocena, choć już wpisana długopisem, do dnia klasyfikacji jest oceną "przewidywaną".

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2010-06-15, 22:03

Wskaż proszę fragment w cytowanym orzeczeniu NSA, który dotyczy trybu ustalania oceny klasyfikacyjnej. Nie umiem nic znaleźć.

Podstawę prawną już cytowałem. Na dokładkę spytam kolegi, czy wie na czym polega zasada "czyje prawo, tego wykładnia"?. Pan Frączek reprezentuje MEN, a MEN jako autor prawa dokładnie wyjaśnia co ma na myśli pisząc o "trybie ustalania oceny". Jeśli sam autor Twoim zdaniem nie wie co chce nam przekazać, to w takim razie osiągnęliśmy stan, w którym dalsza dyskusja jest bezcelowa. (Przypomina to sytuację, w której pewien felietonista "zdawał" maturę z polskiego i - zdaniem "ekspertów" - nie zdałby, ponieważ jego interpretacja własnego(!) tekstu była niezgodna z opinią "ekspertów").

Dla mnie Roma locuta, casa finita. Ostateczne decyzje podejmie Dyrektor Szkoły, do której uczęszcza autorka pierwszego wpisu w tym wątku.

Kończę wypowiedzi w tym wątku i dziękuję wszystkim za cierpliwe czytanie.

Awatar użytkownika
gracjowa
Kto: uczeń
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

Postautor: gracjowa » 2010-06-16, 20:36

hmm...mam podobny jak Maślorz...dostałam 4 z W-F na koniec również długopisem i wiem, że moja ocena została wystawiona niesprawiedliwie ponieważ tylko ja i moja koleżanka ćwiczyłyśmy na każdym wf a reszta zbijała bąki i dopiero pod koniec roku poszli zaliczać!! Na co dzień trenuje Western(konie) , startuje w zawodach, przynależę do klubu i nie pomogły zaświadczenia od mojego trenera i prezesa klubu...mojej koleżance z tego samego klubu bezproblemowo uznali takie zaświadczenie w innej szkole...zreszta wszystkim "juniorom" z klubu...Jakoś w połowie pierwszego semestru przyniosłam zaświadczenie od Prezesa naszego związku(ogólnopolski) ze reprezentowałam Polske na Mistrzostwach Europy Centralnej na Węgrzech i w Pucharze Europy w Veronie...powiedzieli że nie liczą się sukcesy z jeździectwa...warto dodać ze jestem w technikum na profilu hodowla koni!! nasza wychowawczyni niestety nie ma doświadczenia w nim byciu wiec nie umie(albo nie chce jej się) nic z tym zrobić...co mogę zrobić w tej sytuacji??

676
Przedmiot: Inne

Postautor: 676 » 2010-06-17, 15:00

Pozostaje Ci tylko czuć niesmak. A nauczycielom - nie dziwić się, że taki niesmak czasem pozostawiają.
Szanuj ucznia swego, możesz nie mieć żadnego...

Fenzopi

egzamin

Postautor: Fenzopi » 2010-06-20, 19:00

Witam.
Jestem uczniem 3gim i na koniec roku otrzymałem ocenę niedostateczną.
Jest możliwości przyspieszenia egzaminu komisyjnego ?
Jeżeli nie miałem jedynki na semestr i tak będę musiał poprawiać cały semestr ?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-06-20, 19:47

Fenzopi pisze:Jestem uczniem 3gim i na koniec roku otrzymałem ocenę niedostateczną.
Jest możliwości przyspieszenia egzaminu komisyjnego ?

Mając ocenę niedostateczną będziesz zdawał egzamin poprawkowy.
Egzaminy poprawkowe odbywają się w ostatnim tygodniu sierpnia.
Nie ma możliwości przyspieszenia ich terminu.
Fenzopi pisze:Jeżeli nie miałem jedynki na semestr i tak będę musiał poprawiać cały semestr ?

Na egzaminie musisz wykazać się znajomością materiału programowego z całego roku.
Zgłoś się do nauczyciela jeszcze przed zakończeniem zajęć. Powinien udzielić informacji co i w jakim zakresie będzie obowiązywać na egzaminie.

Fenzopi

a

Postautor: Fenzopi » 2010-06-21, 11:34

A mogę się odwołać od oceny ? znajomy pisał poprawkę i dostał świadectwo dopiero na rozpoczęcie roku dla mnie to późno , muszę przecież gdzieś iść do szkoły.

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-06-21, 13:36

Fenzopi pisze:A mogę się odwołać od oceny ?

Od oceny odwołać się nie możesz. Możesz tylko wnioskować o ponowne jej ustalenie, jeżeli była wystawiona sprzecznie z trybem jej ustalania.
Fenzopi pisze:znajomy pisał poprawkę i dostał świadectwo dopiero na rozpoczęcie roku dla mnie to późno

Świadectwo dostaniesz przed rozpoczęciem roku.

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2010-06-21, 16:23

W wielu szkołach ponadgimnazjalnych będzie organizowany tzw. "II nabór". W związku z niżem demograficznym pojawi się sporo wolnych miejsc. II nabór trwa do 31 sierpnia, więc spokojnie zdążysz coś wybrać.
Po zdaniu egzaminu otrzymasz świadectwo i będziesz miał jeszcze kilka dni na ogarnięcie spraw dalszej nauki.

Fenzopi

a

Postautor: Fenzopi » 2010-06-21, 17:31

Jeżeli wystąpię o ponowne ustalenie oceny to nadal będę mógł zdawać poprawkę ?
I w jakich przypadkach o taki coś mogę wystąpić ?

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2010-06-21, 21:37

Ponowne ustalenie oceny wymaga, aby Dyrektor Szkoły stwierdził naruszenie trybu wystawienia oceny klasyfikacyjnej. Tryb wystawiania oceny znajdziesz w waszym Statucie Szkolnym. Przejrzyj go starannie i sprawdź dokładnie, czy rzeczywiście znalazłeś jakieś poważne uchybienia.
Jeśli tak to masz 7 dni od zakończenia roku na zgłoszenie zastrzeżeń na piśmie do Dyrekcji Szkoły. Wskaż dokładnie gdzie i jakie popełniono uchybienia proceduralne, bo sprawa będzie dokładnie badana. Dowody muszą być przekonujące, a uchybienia bezdyskusyjne.

Jeśli doszłoby do tego to możesz otrzymać ocenę jaka była uprzednio lub wyższą. W przypadku ustalenia oceny niedostatecznej zachowujesz prawo do egzaminu poprawkowego.

edzia

Postautor: edzia » 2010-06-21, 21:49

Witold Telus pisze:Tryb wystawiania oceny znajdziesz w waszym Statucie Szkolnym. Przejrzyj go starannie i sprawdź dokładnie, czy rzeczywiście znalazłeś jakieś poważne uchybienia.
Jakie przykładowe uchybienia mogłyby, Twoim zdaniem, Witold, stanowić naruszenie trybu ustalania oceny?

Fenzopi

Postautor: Fenzopi » 2010-06-21, 22:29

Czy mógłbym się porównać do innego ucznia mającego gorsze oceny od moich ?
Na stronie mojej szkoły nie ma wso bym musiał udać się do pedagoga który raczej nie chętnie pomaga uczniom.Mógłby Pan wymienić kilka przykładowych sytuacji w jakich mogę się oddalić od oceny ?
Jeżeli miałem zaświadczenie , że potrzebuje więcej czasu na sprawdzianach a nauczyciel mi tego nie zapewnił to się do tego kwalifikuje ?

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2010-06-22, 07:56

@edzia: tryb wystawienia oceny określa wso. Żeby stwierdzić jakieś uchybienia trzeba dysponować ich statutem. Ja nie dysponuję, więc nie jestem w stanie odpisać.

@Fenzopi: o ile nauczyciel to widział (co potwierdził podpisem) i o ile jesteś w stanie wykazać, że nie dałeś rady ogarnąć sprawdzianu z powodu braku czasu. No i oczywiście jeśli na Twoich sprawdzianach są braki a nie błędy wpływające na wynik sprawdzianu - wtedy masz podstawę do roszczeń.
Po wso zgłoś się do Dyrekcji, do szkolnej biblioteki, a jeśli i stamtąd nie wydostaniesz to będziesz musiał przejść się do komórki oświatowej w waszym samorządzie terytorialnym.
Porównywanie swoich ocen z innymi to strzał samobójczy.

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2010-06-22, 09:34

miwues pisze:Będę się upierać, że tryb ustalania oceny rocznej określa rozporządzenie, a nie statut szkoły. ;)

Będę się upierać, że prawodawca naprawdę wie, co chce nam przekazać w swoim akcie prawnym. Dla osób niedokładnie rozumiejących pojęcie "trybu wystawiania oceny" MEN uprzejmie wyjaśnił co to jest i gdzie tego szukać. Sugeruję trzymać się opinii autora, a nie tworzyć własnych. W końcu to autor wie najlepiej co chciał napisać, prawda?
miwues pisze:Poza tym dyrektor nie może nie udostępnić statutu, bo to jest dokument urzędowy, a więc informacja publiczna.
Pisząc o udostępnieniu statutu miałem na myśli sam dokument - zazwyczaj jest to forma papierowa. Coś takiego Dyrektor Szkoły powinien posiadać. Jak nie ma Dyrektor to na pewno jest w szkolnej bibliotece albo gdziekolwiek w szkole. No chyba, że udostępniono jego treść w internecie albo ogłoszono na szkolnej tablicy ogłoszeń.
BTW: w naszym JST przechowywane są papierowe kopie statutów podległych samorządowi. Między innymi po to, aby je udostępniać zainteresowanym (były wypadki, gdy Dyrektor jakiejś placówki odmawiał pokazania Statutu "bo Ty mi nie będziesz mówić co mi wolno"). Mam wrażenie, że nie jest to zjawisko odosobnione. Statut szkoły jest wtedy zamieszczany na samorządowym BIP-ie.

Wróć do „Kącik uczniowski”