Ekwiwalent za niewykorzystany urlop.

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

ukasz94
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Informatyka

Ekwiwalent za urlop-zatrudnienie na podstawie kodeksu pracy

Postautor: ukasz94 » 2009-06-24, 15:21

Witam wszystkich
Chciałbym się dowiedzieć czy w wykorzystany urlop wlicza się dni przerwy między świętami BN (dni wolne od zajęć szkolnych), Dni Wielkanocne Tj Czwartek, Piątek, Wtorek
Bo w jako wykorzystany urlop na swiadectwie mam wliczone 10 dni (ferie) oraz dni wolne od pracy w szkole ale nie świąteczne
Dziękuję

Pysia512
Przedmiot: Religia

Ekwiwalent za urlop

Postautor: Pysia512 » 2009-08-30, 09:47

Zawsze miałam problem z różnymi przepisami i do końca życia się z nimi nie zaprzyjaźnię, nie zrozumiem :-( . Bardzo proszę o wytłumaczenie mi jak to jest z ekwiwalentem urlopowym. Pracuję w szkole i w przedszkolu (tylko kilka godzin) Tu i tu mam umowę na czas nieokreślony. Wiadomo - przedszkole jest nieferyjne, więc gdy w szkole miałam wolne to w przedszkolu itak pracowałam (oprócz lipca i sierpnia, ale np czerwiec też do końca). (Ze szkoły pod koniec lipca i sierpnia dostałam kilka zł. za "godziny nadliczbowe", natomiast z przedszkola nic). W czerwcu P. Dyrektor Przedszkola wywiesiła kartkę z urlopami i przy moim nazwisku była informacja: "31dni - ekwiwalent". Co to znaczy?

myniaczek
Przedmiot: Inne

Re: Ekwiwalent za niewykorzystany urlop.

Postautor: myniaczek » 2009-08-31, 21:43

Witam,

I bardzo proszę o pomoc - w 2008 roku przebywałam na L4 a potem miałam urlop macierzyński, który skończył mi się we wrześniu - i wtedy też wróciłam do pracy. Miałam zaległy urlop - 8 tyg (zgodnie z KN). Czy ktoś wie do kiedy ten urlop trzeba wykorzystać?
i czy rozwiązanie stosunku pracy w 2009r (umowa do końca sierpnia) obliguje pracodawcę do wypłaty ekwiwalentu za urlop?

Pozdrawiam
myniaczek

aniaCOnni
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: aniaCOnni » 2009-11-28, 20:10

witam
jestem zatrudniona w szkole od września do 7 grudnia, czy przysługuje mi ekwiwalent za urlop? jeśli tak, to czy powinnam się o niego upomnieć, czy jest wypłacany z góry? obecnie jestem chora, czy mogę wybrać ten urlop? jak rozliczanie jest l-4?
dziękuję i pozdrawiam

Awatar użytkownika
bzyk
Przedmiot: Przyroda

Postautor: bzyk » 2009-11-30, 19:08

Proszę szukać w tematach na tym forum, bo już temat był poruszany co do wypłaty L4 http://www.45minut.pl/forum/topics29/l4 ... vt5999.htm

a co do ekwiwalentu, to przysługuje Tobie, ale to zostaje wypłacone na wakacje, więc przypomnij się w czerwcu.

yoda79

Ekwiwalent za urlop

Postautor: yoda79 » 2010-02-13, 16:16

Przepracowałem w jednej szkole na zastępstwie od 1.09.2009 do 31.01.2010. Czy należy mi się jakiś ekwiwalent i/lub część urlopowego?

edzia

Postautor: edzia » 2010-02-15, 16:40

Należy się połowa urlopu, tj. 4 tygodnie. Jeśli więc o ten okres nie zahaczyły ci ferie zimowe, to dostaniesz ekwiwalent za 4 tygodnie urlopu, jeśli zaś zahaczyły - odpowiednio mniej.

pollylol
Przedmiot: Język angielski

umowa na nastepstwo a wynagrodzenia za wakacje

Postautor: pollylol » 2010-06-24, 15:58

Witam. Od 1.09 jestem na umowie "na zastępstwo do czasu powrotu Pana X". Pan X wraca 28.06. Czy przysługuje mi w związku z tym wynagrodzenie za wakacje lub ekwiwalent. Jesli tak to prosze o podanie podstawy prawnej.

marcellchen

czy nalezy mi sie ekwiwalnet ??

Postautor: marcellchen » 2010-06-24, 18:39

witam,

pracuje w szkole, w technikum na miejsce innego nauczyciela, ktory zrezygnowal ze szkolnictwa w pazdzierniku 2009, zaczalem prace od 2 listopada 2009, podpisalem umowe o prace do 25 czerwca 2010. Czy nalezy mi sie ekwiwalent za urlop ?? dzis dostalem jakies pieniadze, ale z tego co wiem, to kazdy z moich kolegow i kolezanek ze szkoly tez je dostal. starsze kolezanki mowia ze to jakis fundusz wakacyjny i ze ekwiwalentu juz nie dostane .... jak to wiec jest ??czy 760 zl to wlasnie ten ekwiwalnet czy moze fundusz wakacyjny ??

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2010-06-24, 21:33

Zapytaj w księgowości co to za pieniądze, to się dowiesz.

hack1983
Przedmiot: Informatyka

ekwiwalent_za_urlop_nauczyciel

Postautor: hack1983 » 2010-06-30, 09:32

Od 01.09.2009 zostałem zatrudniony w szkole jako nauczyciel + wychowawca w internacie. Umowę miałem na czas określony do 26 czerwca 2010r przy czym było zaznaczone w umowie nie dłużej niż do funkcjonowania internatu. W sumie miałem ponad etat: 6 godzin - jako nauczyciel informatyki i 26 godzin jako wychowawca w internacie. Problem jest tego typu ze internat przestał działać w maju i to co miałem zaznaczone w umowie (nie dłużej niż do funkcjonowania internatu) umowa wygasła w dniu końca maja. W czerwcu już tylko uczyłem, czyli miałem te 6 godzin. Na okres czerwca podpisałem aneks do umowy na ten 1 miesiąc czyli te 6 godzin lekcyjnych. I tutaj jest problem i nawet w księgowości nie wiedzą jak sobie z tym poradzić. Dzwonią po kuratorium i tak na prawdę nikt nie wie do końca jak to powinno być. Powinni mi wypłacić ekwiwalent za urlop i twierdzą ze ustala się to z ostatniego miesiąca pracy czyli z tych tylko 6 godzin. I tutaj jestem stratny ponieważ jak bym nie podpisał tego aneksu to by mi ekwiwalent liczyli z ponad etatu i wtedy bym dostał dość sporo pieniędzy a tak dostanę całe g.
I tutaj jest moje pytanie czy mają racę że mi wypłacą z tych 6 godzin czy to się jakoś uśrednia? Chodzi o to ze przyjmują mi stawkę zarobków z ostatniego miesiąca pracy a wtedy już nie wiele zarabiałem. W szkole twierdzą ze taki jest przepis prawny aczkolwiek sami jeszcze nie są pewni. Jak to ma być faktycznie? proszę o rade jak rozwiązać ten problem żebym nie był stratny.

Tutaj jeszcze zamieszczam rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu w sprawie szczegółowych zasad ustalania wynagrodzenia oraz ekwiwalentu pieniężnego za urlop wypoczynkowy nauczycieli link
http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 737&type=2
a tutaj jest nowelizacja
http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 634&type=2

wyczytałem tam żę ten ekwiwalent wylicza się z wynagrodzenia zasadniczego w wysokości należnej w miesiącu wykorzystywania urlopu (§ 2 ust. 1).

No ale to dziwne jest i trochę nie logiczne ponieważ np jeżeli:

weźmy pod uwagę sytuacje jak ktoś ma odwrotna sytuacje cały rok mało zariba miesiąc ma wyższe zarobki to znów dostanie ekwiwalent za ten ostatni miesiąc czyli tak na prawdę zyska! Nic dziwnego nie jest w tym ze nagle mi się zmieni wymiar godzin i dlaczego mam być stratny?. Wychodzi z tego że w takich przypadkach nie ma co podpisywać tego aneksu na te 6 godzin bo będe stratny z drugiej strony jestem nauczycielem który cały rok pracował z dana klasą także też nie ładnie by było żebym postawił dyrektora przed w sytuacji ze przez miesiąc nie ma kto ich uczyć . Ciekawy problem może ktoś mi doradzi jak mam z tego wybrnąć żeby nie być stratnym powołując się na jakieś przepisy.

pollylol

CZy tylko ekwiwalent za urlop przy umowie na zastępstwo?

Postautor: pollylol » 2010-07-02, 10:44

Od 1.09.09 do 28.06.09 bylam zatrudniona w szkole na pelny etat "na zastepstwo". Czy faktycznie nalezy mi sie tylko ekwiwalent za niewykorzystany urlop, a nie pelne wynagrodzenie wakacyjne?

marcellchen

Postautor: marcellchen » 2010-07-02, 11:35

a powiedz dlaczego maja zaplacic Ci wynagrodzenie wakacyjne, gdy Twoja umowa skonczyla sie 28 czerwca ?? Nie jestes juz pracownikiem szkoly, dostalas ekwiwalent za urlop, ewentulanie jakies pieniadze wakacyjne i tyle. Nic wiecej nie dostaniesz, bo nie masz umowy.

mr_pl

Postautor: mr_pl » 2010-07-02, 17:28

Świadczenie urlopowe + ekwiwalent za urlop. Miałem podobną sytuację.
Cokolwiek napisałem powyżej na pewno nie jest prawdą. Młodzi ludzie nigdy nie mają racji.

Awatar użytkownika
iTulka
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: iTulka » 2010-07-02, 21:28

Potwierdzam. Też tak miałam. Choć niewątpliwie to krzywdzące dla nauczyciela, który przepracował praktycznie cały rok nauki.

Wróć do „Prawo oświatowe”