zatrudnienie n-la kontraktowego

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

kojot
Kto: nauczyciel

zatrudnienie n-la kontraktowego

Postautor: kojot » 2009-05-05, 22:23

witajcie! potrzebuje porady! Czy nauczyciel kontraktowy może być zatrudniony w jednej placówce i być odelegowany z tej placówki do innych w ramach tego jednego etatu? Wiem, że może tak być n-l mianowany nie wiem natomiast jak to się ma do kontraktowego?

edzia

Re: zatrudnienie n-la kontraktowego

Postautor: edzia » 2009-05-05, 23:44

Chodzi Ci o uzupełnienie etatu w innej szkole? Jeśli tak, to przepis jest następujący:
Art. 22. 1. Organ prowadzący szkołę może nałożyć na nauczyciela obowiązek podjęcia pracy w innej szkole lub szkołach i na tym samym lub - za jego zgodą - na innym stanowisku, w celu uzupełnienia tygodniowego obowiązkowego wymiaru zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych w wymiarze nie większym niż 1/2 obowiązkowego wymiaru zajęć. W wypadku niewyrażenia zgody nauczyciel otrzymuje wynagrodzenie za część obowiązkowego wymiaru zajęć.
Nie ma tu mowy o zatrudnieniu na podstawie mianowania, więc dotyczy pewnie wszystkich nauczycieli.

kuuupiec
Przedmiot: Język niemiecki

pół etatu, nauczyciel kontraktowy - jaka umowa?

Postautor: kuuupiec » 2010-07-20, 13:16

Witam :D jestem nauczycielem kontraktowym z licencjatem. Od września Pani dyrektor proponuje mi pół etatu, mam pytanie jaka więc umowa będzie mnie obowiązywać? Czy obligatoryjna jest umowa na czas nieokreślony nawet na pół etatu? Czy tylko dla "pełnoetatowców"? Nurtuje mnie ta sprawa, wolałbym umowę na czas nieokreślony bo gwarantuje nieco większą stabilizację zawodową. Pozdrawiam :D

dim2dm
Przedmiot: Muzyka

Postautor: dim2dm » 2010-07-20, 20:41

Najprawdopodobniej będziesz miał umowę o pracę na pół etatu (czyli 9/18 etatu). Jeśli tak, to do 31 sierpnia. Czy dyrekcja podpisze z Tobą umowę na rok, czy na dłużej to tak naprawdę zależy od możliwości szkoły (perspektywy pracy w przyszłych latach) i od dobrej woli dyrektora. Pierwsza umowa o pracę z nauczycielem zwykle jest podpisywana na rok. Później to tak jak napisałem.

Czy w zeszłym roku pracowałeś w tej szkole?

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-07-20, 21:57

Chyba, że będzie to umowa na zastępstwo lub z góry wiadomo, że w przyszłym roku nie będzie dla Ciebie godzin, to wtedy na czas określony.

kuuupiec
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: kuuupiec » 2010-07-20, 22:12

Rozumiem, no ja w tej szkole robiłem staż na kontraktowego także pierwsza umowa była na jeden rok szkolny i tak się zastanawiam jaka będzie teraz umowa. Oby na czas nieokreślony! :D

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-07-20, 22:14

Pierwsza musiała być na rok, bo z nauczycielem stażystą innej się nie zawiera.

Wróć do „Prawo oświatowe”