nauczyciel przedmiotow zawodowych ekonomicznych bez przyg.pe

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

agaagnieszka
Kto: student
Przedmiot: Język francuski

nauczyciel przedmiotow zawodowych ekonomicznych bez przyg.pe

Postautor: agaagnieszka » 2010-07-26, 21:08

Witam

Mam takie pytanie bardzo chciałabym uczyć w szkole zawodowych przedmiotów ekonomicznych skończyłam zarzadzanie i marketing w specjalności finanse i rachunkowość obecnie jestem studentką kierunku edukacja techniczno-informatyczna (ostatni semestr) będę mogła po tym kierunku nauczać informatyki i techniki w szkole. Pytanie moje jest takie czy mimo tego, iż na dzień dzisiejszy jak również dzień 1.09.2010. nie będę posiadała jeszcze uprawnień pedagogicznych to czy dyrektor mimo braku tych uprawnień będzie mógł mnie zatrudnić jako nauczyciela przedmiotów zawodowych ekonomicznych? Czy uprawnienia jakie za jakiś czas zdobęde na nauczanie informatyki i techniki będę mogła tak jakby "przenieść" na nauczanie zawodowych przedmiotów ekonomicznych - czy jednak na ich nauczanie musze robić jakiś odrębny kurs?
Będę wdzięczna za wszelką pomoc

maniakos
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Inne

Re: nauczyciel przedmiotow zawodowych ekonomicznych bez przyg.pe

Postautor: maniakos » 2010-07-27, 19:15

Pewno studiujesz na kierunkach pedagogicznych. Ja mam wykształcenie techniczne. Dodatkowo skończyłem studia podyplomowe: Przygotowanie pedagogiczne. W grupie miałem: ekonomistów, lekarza, prawników, psychologów, matematyków, polonistów itd. itp.

agaagnieszka

Postautor: agaagnieszka » 2010-07-27, 22:34

znaczy jeden kierunek już skończyłam zarządzanie i marketing ale po tym kierunku nie mam uprawnień pedagogicznych. Teraz studiuje edukacje techniczno-informatyczną po której mogę uczyć informatyki i techniki ale chce się dowiedzieć czy dyrektor może mnie zatrudnić do nauczania przedmiotów ekonomicznych mimo iż na dzień 1.09.2010 nie będę miała jeszcze uparwnień pedagogicznych ?

edzia

Postautor: edzia » 2010-07-27, 22:53

agaagnieszka pisze:czy dyrektor może mnie zatrudnić do nauczania przedmiotów ekonomicznych mimo iż na dzień 1.09.2010 nie będę miała jeszcze uparwnień pedagogicznych ?
Może, jeśli jest taka potrzeba w szkole, co w praktyce oznacza, że nie ma innego kandydata na to stanowisko z pełnymi kwalifikacjami.

Art. 10.
3. W szczególnych przypadkach uzasadnionych potrzebami szkoły z osobą, o której mowa w ust. 2, legitymującą się wymaganym poziomem wykształcenia, lecz nieposiadającą przygotowania pedagogicznego, dopuszczalne jest nawiązanie stosunku pracy, o ile osoba ta zobowiąże się do uzyskania przygotowania pedagogicznego w trakcie odbywania stażu. W przypadku gdy nauczyciel w ciągu pierwszego roku pracy w szkole nie uzyska przygotowania pedagogicznego z przyczyn od niego niezależnych, z nauczycielem może być zawarta umowa o pracę na kolejny jeden rok szkolny. Staż wymagany do ubiegania się o awans na stopień nauczyciela kontraktowego przedłuża się do czasu uzyskania przygotowania pedagogicznego.

agaagnieszka pisze:Czy uprawnienia jakie za jakiś czas zdobęde na nauczanie informatyki i techniki będę mogła tak jakby "przenieść" na nauczanie zawodowych przedmiotów ekonomicznych
Moim zdaniem tak.

agaagnieszka

Postautor: agaagnieszka » 2010-07-27, 23:45

bardzo Pani dziękuję za odpowiedź :)

Wróć do „Nauczyciel stażysta”