Prawa rodziców w doborze nauczyciela

jak sobie z nią radzić, jak uniknąć rutyny

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Cytryn

Re: Prawa rodziców w doborze nauczyciela

Postautor: Cytryn » 2010-04-07, 08:13

To kobiety często dominują, robią kariery, manipulują nami. To one się wyemancypowały, mogą ubierać męskie stroje, a my wciąż jesteśmy trzymani w ryzach.

Nie mówię, że do końca ma rację, tym bardziej w odniesieniu do polskiej rzeczywistości
( gdzie kobieta gorzej zarabia, ma na głowie cały dom, który jeszcze musi utrzymać- model polskiej rodziny jest jaki jest- poza wyjątkami), ale coś w tym jest...
Jeszcze kilkadziesiąt la wcześniej kobieta w spodniach, idąca ulicą z papierosem w zębach, klnąca, całująca się publicznie z chłopakiem budziłaby zgorszenie. Dziś są to codzienne obrazki, których nie szczędzą mi gimnazjaliści mieszkający na moim osiedlu...Kobieta coraz bardziej upodabnia się do mężczyzny, ale proces ten odbywa się powoli i nie razi tak bardzo, jak widok mężczyzny w szpilkach. Po prostu ten anglista wyprzedza swoje czasy- gdyby założył kolczyki i ufarbował włosy, nikt by nie zwrócił uwagi. Ale myślę, że za klika lat( bo to postępuje coraz szybciej) widok faceta w pończochach i mini nikogo już szokować nie będzie...ani w szkole, ani w urzędzie! :lol: (ja już teraz chwilami mam problem z określeniem, czy na ulicy idzie facet czy dziewczyna?).

Awatar użytkownika
iTulka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Możliwość wyboru nauczyciela

Postautor: iTulka » 2010-08-11, 18:21

Z nieoficjalnych źródeł dowiedziałam się, że w naszej szkole podobno oferuje się rodzicom zapisującym dzieci do klasy pierwszej możliwość wyboru nauczycielki. Przecież większość rodziców nie zna nauczycieli i kieruje się jedynie pogłoskami. Jak dla mnie to troszkę niesmaczne, kolejny dowód na to, że jesteśmy produktem marketingowym.
Co o tym sądzicie?

Awatar użytkownika
iTulka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: iTulka » 2010-08-11, 18:45

miwues pisze:najchętniej wybierają nauczycielki:
1. Wymagające,
2. Życzliwe,
3. Kompetentne.

Oby wszyscy rodzice kierowali się takimi zasadami. Z drugiej strony, co ma powiedzieć np. nauczyciel nowy, którego nikt nie zna i do którego nikt dzieci nie zapisuje? Co innego starać się o przepisanie dziecka w środku roku szkolnego, kiedy nauczyciel powiedzmy zawiódł oczekiwania rodziców. Ale z góry zakładać, że ta, czy ta pani będzie taka? Jakoś mi się ten pomysł nie podoba.

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2010-08-11, 19:14

iTulka, ale przynajmniej rodzic może mieć pretensje tylko do siebie, bo przecież sam wybrał nauczyciela, bądź zrezygnował z tego prawa.
<3

Wróć do „Szkolna codzienność”