od czego zacząć i jak przygotować się do pracy nauczyciela ?

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Connor
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

od czego zacząć i jak przygotować się do pracy nauczyciela ?

Postautor: Connor » 2010-08-24, 16:29

Witam wszystkich. Na wstępie chciałem zaznaczyć, że jestem nowy na forum i chciałem się dowiedzieć od starszych kolegów coś więcej na temat pracy nauczyciela. Od września zaczynam pracę jako pomoc nauczyciela i nauczyciel w świetlicy. Na razie jestem kompletnie zielony, ponieważ oprócz praktyk na studiach nie mam żadnego doświadczenia w pracy w szkole. Próbuje się samodzielnie przygotować do pracy, chociaż wiem że bardziej pomocne będą uwagi bardziej doświadczanych nauczycieli. Chciałbym się dowiedzieć na co zwracać uwagę i czy grono pedagogiczne przychylnie patrzy na młodych kolegów czy raczej traktuje ich jako konkurencję. Z góry dziękuje za odpowiedz.

Awatar użytkownika
iTulka
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Re: od czego zacząć i jak przygotować się do pracy nauczyciela ?

Postautor: iTulka » 2010-08-24, 23:02

Connor pisze:czy grono pedagogiczne przychylnie patrzy na młodych kolegów

Ja tam bardzo przychylnie patrzę na młodych kolegów :P
Dużo jest wątków o zaczynających pracę. Poczytałeś już?

Connor
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Connor » 2010-08-25, 08:30

Tak przeczytałem już kilka postów i zauważyłem, że w większości przypadków dużo zależy od dyrekcji i rodzaju szkoły(podstawowa czy gimnazjum). Ja zaczynam w szkole podstawowej i nie bardzo wiem od czego zacząć. W moim zakresie ma być kilka godzin świetlicy i zajęcia z języka angielskiego. Chciałem się dowiedzieć, czy jako Świeżak wypada się podpytywać starszych koleżanek, czy nie będzie to źle widziane przez grono pedagogiczne.

hanamat
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: hanamat » 2010-08-25, 08:42

Spokojnie, facet w szkole, a tym bardziej anglista to prawdziwy skarb. Dyrektor przydzieli ci opiekuna stażu, który ci wszystko wytłumaczy...innych pytać też możesz, bo z reguły nauczyciele to lubią i chętnie pomagają.

Wróć do „Nauczyciel stażysta”