mnóstwo pytań - początkująca nauczycielka :)

czyli miejsce, w którym dyskutujemy o pracy w klasach I-III

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

grazia86
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Re: mnóstwo pytań - początkująca nauczycielka :)

Postautor: grazia86 » 2010-08-27, 21:45

Takie rulony ze słodyczami :wink: A co ja mam tym biednym dzieciom powiedzieć? :D Czy rodzice mają z nimi wejść do sali? No co z tymi słodyczami?

olluska

Postautor: olluska » 2010-08-27, 22:25

Witam :)! Dziewczyny jakie jeszcze macie obawy? Ja codziennie nowe:(! iTulka czy możesz napisać o tych lekturach :)? A ile zbieracie pieniędzy klasowych? Co z wyprawka? Czy sami kupujecie materiay plastyczne czy rodzice kupujaą? Jeżeli sami to ile pieniędzy zbieracie na ten cel a jeżeli rodzice to co proponujecie, żeby kupili? Na co przeznaczacie karciane godziny? O matko! tyle pytan ...

Awatar użytkownika
iTulka

Postautor: iTulka » 2010-08-27, 22:25

grazia86 pisze:Jak ja zaczynałam szkołę to się nie przynosiło tyt

Przynosiło, tylko rzadziej, ja tam paradowałam z tytą pierwszego września i byłam z niej bardzo dumna, a było to w jeszcze w czasach komuny :mrgreen:
Po spotkaniu na sali z dyrekcją zaproś dzieci wraz z rodzicami do klasy i bądź tam gospodarzem. U mnie rodzice wchodzą tłumnie do klasy przy każdej uroczystości, a już pierwszy dzień kariery szkolnej to prawdziwe święto - rodzice fotografują, kamerują, pytają... i bacznie obserwują :wink:
Nie przetrzymuj ich długo, powiedz, że więcej informacji udzielisz na pierwszym zebraniu, a codziennie przed zajęciami i po nich jesteś do ich dyspozycji. Pewnie już po spotkaniu część rodziców zostanie, by porozmawiać. A masz przygotowane karteczki z wyprawką, czy to już przekazała rodzicom szkoła?

olluska

Postautor: olluska » 2010-08-27, 22:27

1 września na pewno rozdam plany zajęć, poświęcę trochę czasu na poznanie dzieci. Też nie wiem co to są tyty!

grazia86

Postautor: grazia86 » 2010-08-27, 22:30

Ja już miałam wczoraj pierwsze spotkanie z rodzicami i zasypali mnie pytaniami. Przekazałam informacje od dyrekcji,a prócz tego jeszcze niektóre swoje,ale to nie wystarczyło,więc pierwszego pewnie znowu zbiegnie się tłum,a następne zebranie w połowie września i tu już chyba nie będę miała o czym im mówić :lol: To co z tymi słodyczami w takim razie,bo dalej nie wiem:D

Awatar użytkownika
iTulka

Postautor: iTulka » 2010-08-27, 22:36

olluska pisze:poświęcę trochę czasu na poznanie dzieci

Olluska, dzieci tego dnia są zazwyczaj zmęczone z nadmiaru wrażeń, no i chcą jak najszybciej poznać zawartość tyty ;) Lepiej chyba poznać je bliżej pierwszego dnia zajęć, kiedy nie ma już rodziców i jest czas na zabawy integrujące. A pierwszego września powiedz im parę miłych snów, tak żeby nie mogły się doczekać kolejnego dnia :)

Awatar użytkownika
iTulka

Postautor: iTulka » 2010-08-27, 22:45

grazia86 pisze:a następne zebranie w połowie września i tu już chyba nie będę miała o czym im mówić

Oj, obawiam się, że będzie to najdłuższe zebranie w karierze tej klasy :wink: Masz już przygotowane dokumenty, z którymi należy zapoznać rodziców?
grazia86 pisze:To co z tymi słodyczami w takim razie,bo dalej nie wiem

Ale w jakim sensie "co ze słodyczami"? Bo też nie wiem :D
olluska pisze:iTulka czy możesz napisać o tych lekturach

To może napisz mi na privka jakie masz pytania i postaram się wyjaśnić :wink:

grazia86

Postautor: grazia86 » 2010-08-27, 22:45

To może te tyty mają jakąś ogólnopolską nazwę?:D A czy wie ktoś może jak zmienić się ze studenta w nauczyciela? Mam na myśli podpis przy nicku,bo zmieniłam w tym ogólnym profilu,a na profilu z forum nie ma takiej opcji (a przynajmniej nie zauważyłam). Wiem,że to nie w temacie,ale jeśli ktoś wie to proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
iTulka

Postautor: iTulka » 2010-08-27, 22:51

grazia86 pisze:A czy wie ktoś może jak zmienić się ze studenta w nauczyciela?

Wiem, że nasze moderatorki znają ten trick ;)

grazia86

Postautor: grazia86 » 2010-08-27, 22:54

Z dokumentów zapewne status i system oceniania,ale dużo informacji,zwłaszcza od dyrekcji rodzice otrzymali już wczoraj,to też było długie spotkanie :wink: Pewnie troszkę przesadziłam i będzie o czym gadać,bo nawet jeśli mnie się skończą pomysły to rodzice mnie znowu zarzucą tematami. A z tymi słodyczami chodziło mi o stronę techniczną,czyli kiedy dzieci przychodzą już do mojej sali z rodzicami i ja do nich mówię to chyba nie będą połykać cukierków. Rozumiem,że powinnam jakoś rozpocząć,a potem im pozwolić jeść? W tym miejscu widzę ogólny chaos :lol: Ech,sama się z siebie śmieję,że o takie rzeczy pytam,ale co zrobić jak ja naprawdę nie wiem co się z tym robi :P

edzia

Postautor: edzia » 2010-08-27, 22:59

grazia86 pisze:Z dokumentów zapewne status
Statut. :)

Awatar użytkownika
iTulka

Postautor: iTulka » 2010-08-27, 23:03

Dziewczyny, czemu Wy się tak tłumaczycie z Waszych pytań, jakbyście się wstydziły :) To normalne! Lepiej zadać nawet dziwne pytanie tutaj, niż potem stanąć w niepewnej sytuacji przed uczniami (o rodzicach nie wspomnę:P).
grazia86 pisze:A z tymi słodyczami chodziło mi o stronę techniczną,czyli kiedy dzieci przychodzą już do mojej sali z rodzicami i ja do nich mówię to chyba nie będą połykać cukierków.

No popatrz, tu mnie zagięłaś, bo ja nie przypominam sobie, żeby dzieci jadły te słodycze już w klasie. Na pewno, gdyby zaczęły jeść podczas mojego przemówienia, poprosiłabym, aby odłożyły cukierki, dopóki nie skończę.
grazia86 pisze:Z dokumentów zapewne status

Statut, kochana :) To pewnie literóweczka, ale nie zaszkodzi podmuchać na zimne ;)

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-08-27, 23:26

grazia86 pisze:A czy wie ktoś może jak zmienić się ze studenta w nauczyciela?

Grazia, za chwilę tego przeobrażenia dokonam :D

grazia86

Postautor: grazia86 » 2010-08-28, 09:50

Ślicznie dziękuję za zmianę,teraz czuję się jak pełnoprawny nauczyciel :)
Przepraszam też za literówkę, oczywiście wiem,że to statut, ale jakoś szybko pisałam i nie zwróciłam uwagi na ten banalny błąd :wink:

Awatar użytkownika
Roxi

Postautor: Roxi » 2010-08-28, 14:38

Jak wygląda praca nauczyciela edukacji wczesnoszkolnej?
Zajęcia trwają przykładowo od 8 do 12.30-czyli 4 bloki lekcyjne.I w tym czasie nauczyciel realizuje edukację polonistyczną,następnie powiedzmy matematyczną,przyrodniczą,do tego w międzyczasie nauczyciel specjalista język obcy albo wf?Czy nauczyciel kształcenia zintegrowanego zajmuje się też edukacją muzyczną,plastyczną i techniczną?

Wróć do „Edukacja wczesnoszkolna”