witam,
właśnie stoję przed wyborem podrędczników na przyszły rok szkolny. Tak się złożyło, że dostała w spadku w gimnazjum klasy z trzema różnymi podręcznikami. Mam więc porównanie i dochodze do takich wniosków:
Deutsch Aktuell Kompakt - bez polotu, po prostu poprawny, ale nie pobudza wyobraźni i nie zachęca do nauki, mały nacisk na mówienie, a i teksty raczej mało odkrywcze.
Kompass - wg mnie jeden z fajniejszych. Gramatykę wprowadza w sposób dedukcyjny, dużo tekstów do tłumaczenia, trochę mniej do słuchania, ale wg mnie jeden z lepszych podręczników.
Team Deutsch - zachwyciłam się nim i wybrałam dla obecnej pierwszej klasy i niestety.... trochę się rozczarowałam... Może to dlatego, że ta klasa okazała sie słabiutka z języków obcych. Brakuje mi porządnego wprowadzania gramatyki. Wg mnie podręcznik dla zdolnych uczniów, przeciętniak może mieć problemy.
No i teraz muszę wybrać podręcznik na przyszły rok. Trochę się obawiam znowu wybrać team deutsch, zastanawiam się nad kompass i magnet i niestety sama nie wiem. Na pierwszy rzut oka magnet jest całkiem fajnym podręcznikiem, fajnie że kładzie tak duży nacisk na mówienie, ale trochę brakuje mi dłuższych tekstów do czytania. No i odnoszę wrażenie, że wprowadza materiał o wiele wolniej niż np. team deutsch. Macie podobne odczucia?
W podstawówce pracuję od tego roku z podręcznikiem "wir" (ten sam autor, który stworzył magnet) i jestem zachwycona!!! Dzieciaki nawet stwierdziły, że niemiecki jest fajniejszy niż angielski