Nowa moda wśród moich uczniów...

o tym jakie są, jak sobie z nimi radzić, jak wychowywać bez porażek

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Kartina
Kto: nauczyciel
Przedmiot: WOS

Nowa moda wśród moich uczniów...

Postautor: Kartina » 2010-10-05, 15:27

Witam :wink:
Od 8 lat uczę w szkole średniej (Liceum + Technikum), jak chyba każdy nauczyciel miałam różne problemy z uczniami, jednak to co ostatnio wyprawiają chłopaki w 4 klasie technikum mnie trochę przerosło...Zadałam klasie zadanie domowe i postanowiłam że zbiorę zeszyty do domu, tak sobie sprawdzam te zadania ( oczywiście 90% to samo :twisted: ) jednak natknęłam się na coś takiego...
http://c.imagehost.org/0251/1_16.jpg

jest tego o wiele więcej i może lepiej żebym nie wklejała pozostałych zdjęć, spotkałam się kiedyś jak uczniowie rysowali penisy w zeszytach jednak to trochę mnie zdziwiło... Ci uczniowie mają już po 19/20 lat
Co z tym zrobić? Porozmawiać z nimi czy zgłosić?

Pozdrawiam wszystkich belfrów:)

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Re: Nowa moda wśród moich uczniów...

Postautor: haLayla » 2010-10-05, 16:36

Ktoś napisał wulgarne określenie na męski narząd płciowy z błędem.

Ale to nie jest nic nowego. My na nudnych zajęciach z michałków też rysujemy sobie penisy w zeszytach. Jednemu koledze zabrali zeszyt i na każdej stronie narysowali takiego.
<3

Cytryn

Postautor: Cytryn » 2010-10-05, 18:15

Przepraszam, że nie na temat, ale zauważyłam Miweus, że bardzo sprytnie posługujesz się- nawet rozmawiając tu z nami- pewnymi "psychologicznymi chwytami". Umiesz zjednywać sobie ludzi, nie zmieniając swoich przekonań( nie "dopasowując się" do oczekiwań).
Fajna rzecz. Gdzie się tego nauczyłeś? Zdradź- są może jakieś kursy? Piszę bez ironii, zupełnie serio, bo też tak chcę...

Kartina

Postautor: Kartina » 2010-10-05, 19:25

Na następnej lekcji będę musiała z tymi chłopakami porozmawiać bo teraz oglądam te zeszyty i z tego co widzę to sprawka 2-3 osób... muszę porozmawiać z innymi nauczycielkami czy też to zaobserwowały, takie głupoty jak w pierwszym zdjęciu pokazałam to jeszcze można zmazać, a co się stanie jeżeli Ci słabsi uczniowie zaczną pożyczać zeszyt od "lepszych" i im wypisywać jakieś bzdury?

miwues, postawiłabym jedynki, jednak z tego co przeglądam te zeszyty to 2-3 Żartownisi tak piszą wszystkim :? będę musiała dojść do tego kto jest taki "śmieszny"

http://b.imagehost.org/0172/P1870140.jpg
http://b.imagehost.org/0763/P1870143.jpg
http://b.imagehost.org/0624/P1870151.jpg

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-10-05, 19:48

Wszystkim, którzy w swoich zeszytach mają takie kwiatki postawiłabym 1 i to jeszcze z komentarzem "brak zeszytu przedmiotowego".
Daj im czas do następnej lekcji (nawet gdyby miała być na drugi dzień) na zaprowadzenie zeszytów. Maję być uzupełnione od pierwszego tematu i zapowiedz, że zbierzesz je do sprawdzenia. Ostrzeż jednocześnie, że jeżeli znów trafisz na jakiś brudnopis, to będzie kolejna ocena niedostateczna a te brudnopisy, które teraz oddali do sprawdzenia chwilowo rekwirujesz. Czy i jak je wykorzystasz zależy tylko od nich.
I nie wnikaj w to czy ktoś sam takie zapiski w swoim własnym zeszycie porobił, czy jest to sprawka kolegi.

Kartina

Postautor: Kartina » 2010-10-05, 19:59

malgala pisze:Wszystkim, którzy w swoich zeszytach mają takie kwiatki postawiłabym 1 i to jeszcze z komentarzem "brak zeszytu przedmiotowego".
Daj im czas do następnej lekcji (nawet gdyby miała być na drugi dzień) na zaprowadzenie zeszytów. Maję być uzupełnione od pierwszego tematu i zapowiedz, że zbierzesz je do sprawdzenia. Ostrzeż jednocześnie, że jeżeli znów trafisz na jakiś brudnopis, to będzie kolejna ocena niedostateczna a te brudnopisy, które teraz oddali do sprawdzenia chwilowo rekwirujesz. Czy i jak je wykorzystasz zależy tylko od nich.
I nie wnikaj w to czy ktoś sam takie zapiski w swoim własnym zeszycie porobił, czy jest to sprawka kolegi.

tylko podejrzewam że niektórzy nawet nie są świadomi że u nich w zeszycie coś takiego występuje :?

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2010-10-05, 20:00

miwues pisze:Ja bym jednak wniknął.

Ja dopiero wtedy, gdyby taka sytuacja się powtórzyła. Na razie chyba ich to bawiło. Nikt nie przejął się, że kolega robi mu głupie dopiski w zeszycie.
Teraz do uzupełnienia nie mają jeszcze dużo. Posiedzą, przepiszą i przy okazji poczują się w jakiś sposób odpowiedzialni za wygląd własnego zeszytu. Następnym razem, gdyby im jakiś dowcipniś podobny numer zrobił - zareagują.

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2010-10-05, 20:04

Kartina pisze:tylko podejrzewam że niektórzy nawet nie są świadomi że u nich w zeszycie coś takiego występuje

No to przynajmniej od czasu do czasu będą zmuszeni do zeszytów zaglądać. Przy okazji coś sobie powtórzą. Tylko na tym zyskają.

Kartina

Postautor: Kartina » 2010-10-05, 20:14

A miał ktoś może podobne doświadczenie z uczniami? Ja w sumie nie tak dawno chodziłam do szkoły i nie pamiętam takich ***.

Kartina

Postautor: Kartina » 2010-10-05, 22:01

dobra .... z nimi za przeproszeniem, prawda jest taka że to marne prowo a tutaj się wszyscy nabrali

wykropkowałam - malgala
Ostatnio zmieniony 2010-10-05, 23:04 przez Kartina, łącznie zmieniany 1 raz.

edzia

Postautor: edzia » 2010-10-05, 22:49

Kartina pisze:dobra ... z nimi za przeproszeniem, prawda jest taka że to marne prowo a tutaj się wszyscy nabrali
Dobrze się bawiłaś?

Edzia, z tego cytatu też ten z błędem wyraz napisany usunęłam - malgala
Ostatnio zmieniony 2010-10-05, 23:11 przez edzia, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2010-10-05, 22:58

Ale to nie było nawet śmieszne :roll:
<3

Art.3.9.UoSO

Postautor: Art.3.9.UoSO » 2010-10-05, 23:07

Malgala, zadanie dla administratora. Ustal IP, przekaż wraz z zawiadomieniem Policji i za demoralizację niech rodzina buja się z kuratorem do pełnoletności bachora.

Awatar użytkownika
malgala

Postautor: malgala » 2010-10-05, 23:13

"Dowcipnisia" więcej nie napisze. Dostała bana.
Kopia została, namiary również.

Wróć do „Problemy dydaktyczno-wychowawcze”