Nie wiem czy to będzie dość oryginalne

, ale ja w mojej niemieckojęzycznej klasopracowni mam:
- zamiast zasłon 5 flag krajów niemieckojęzycznych;
- na tylnej ścianie między szafami mam graffiti wykonane przez uczniów, są to najważniejsze zabytki w collage (razem zrobiliśmy projekt - oni wykonali);
- ławki miałam stare, więc je odremontowaliśmy malując w kolory flagi niemieckiej;
- wokół tablicy symetrycznie mam przyczepione antyramy: trochę gramatycznych tablic, sama je wykonałam, a z drugiej strony mam tablice LEARN ENGLISH - LERN DEUTSCH wydrukowane własnym sumptem;
- na jednej ze ścian wiszą dwie antyramy z naszych wyjazdów zagranicznych;
- na parapety kupiłam w sklepie IKEA metalowe osłonki na kwiatki, a na nich farbami do malowania na szkle uczniowie namalowali flagi;
- Na ławkach jest przyklejony pasek/naklejka (po niemiecku/angielsku), żeby nie malować po ławkach - rymowanki nie podam, bo prawa autorskie mają moi uczniowie

--> fakt faktem trzeba odnawiać te naklejki;
- nad kontaktem ze światłem mam nakleję "Włącz/Wyłącz światło", nad koszem mam napis
"Wrzucaj śmieci do kosza".
Inne pomysły:
- znalazłam kiedyś w Interencie szablony do składnia związane z GB (np. Big Ben), dałam koleżance, a ona z dzieciakami wzięła stare akwarium i zrobili Anglię w miniaturze, dodali sztuczną trawę i dużo kratywnosci;
- w zeszłym roku na ścianie miałam powieszone różne hasła z pociągów, autobusów niemieckich (np. proszę tu skasować bilet), itp. (z III klasami powtarzaliśmy w ten sposób zwroty komunikacyjne - największą furorę zrobiło hasło dodane dla żartu:
Czy chcesz zostać moją żoną" - miała wiele przypadków oświadczyn i dużo śmiechu w klasie

);
- teraz widziałam w Auchan ciekawe postery z napisami London, collage na temat USA;
- można w kącie urządzić kącik czytelniczy (stolik, obrus + plus gazety/ książki w danym języku, ma się zrobioną mini kawiarnię jednostolikową - można tam ćwiczyć dialogi)
powodzenia w szukaniu pomysłów :)