"Karciana godzina"- dodatkowa godzina z KN

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Cecylia45
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: "Karciana godzina"- dodatkowa godzina z KN

Postautor: Cecylia45 » 2010-11-06, 20:21

Właściwie jakby się wczytać w przepis, to jest tam mowa, że
w ramach czasu pracy, który nie może przekraczać 40 godzin na tydzień, oraz ustalonego wynagrodzenia – nauczyciel jest obowiązany realizować:
„2) inne zajęcia i czynności wynikające z zadań statutowych szkoły, w tym zajęcia opiekuńcze i wychowawcze uwzględniające potrzeby i zainteresowania uczniów, z tym że w ramach tych zajęć: a) nauczyciel szkoły podstawowej i gimnazjum, , jest obowiązany prowadzić zajęcia opieki świetlicowej lub zajęcia w ramach godzin przeznaczonych w ramowych planach nauczania do dyspozycji dyrektora szkoły, z wyjątkiem godzin przeznaczonych na zwiększenie liczby godzin obowiązkowych zajęć edukacyjnych, w wymiarze 2 godzin w tygodniu, 2 b) nauczyciel szkoły ponadgimnazjalnej jest obowiązany prowadzić zajęcia w ramach godzin przeznaczonych w ramowych planach nauczania do dyspozycji dyrektora szkoły, z wyjątkiem godzin przeznaczonych na zwiększenie liczby godzin obowiązkowych zajęć edukacyjnych, w wymiarze 1 godziny w tygodniu”

czyli,że wycieczki nie powinny się liczyć. Ale u nas liczą...

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2010-11-07, 18:42

Przecież wycieczka to właśnie "czynność wynikająca z zadań statutowych szkoły - zajęcia opiekuńcze uwzględniające potrzeby i zainteresowania uczniów"
"My wish is world's command"

Awatar użytkownika
renati23
Administrator
Przedmiot: Inne

Postautor: renati23 » 2010-11-13, 18:32

IWONAB. pisze:Witam. Z tymi godzinami jest PROPORCJONALNIE do ilości godzin pracy. Na 18 godzin w etacie - 2 w promocji. Cecylia45 - jeżeli masz 17 + 4 = 21 godzin tygodniowo, to na tydzień musisz mieć wypracowane 2 godziny (2 x 45 minut) i 7 minut. Czyli w każdym tygodniu wychodzą Ci 2 godziny, a z tych minut raz na jakiś czas uzbiera Ci się jeszcze jedna godzina.

godziny ponadwymiarowe nie wpływają na czas godzin karcianych
- jeżeli jedna osoba ma 25 godz. dydaktycznych a druga 18 w gimnazjum to obie mają 2 godz. karciane (jeśli dydaktyczne to 2*45 min, jeżeli opiekuńcze to 2* 60 min)
- jeżeli jedna osoba ma 25 godz. dydaktycznych a druga 18 w liceum to obie mają 1 godz. karciane (jeśli dydaktyczne to 1*45 min, jeżeli opiekuńcze to 1* 60 min)

czyli max można mieć 2 godziny karciane

koma

Postautor: koma » 2010-11-13, 19:43

W mojej szkole nauczyciel przedmiotu ma wszystkie godziny po 45 minut.

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2010-11-19, 19:39

Czy na "godzinie" karcianej dyrektor może zlecić prowadzenie zajęć w systemie indywidualnego nauczania?
Dodam, że
1) wszyscy nauczyciele, którzy uczą owego ucznia otrzymują normalne wynagrodzenie za dodatkową godzinę pracy; jedynie języki zostały zlecone do realizacji na godzinie karcianej
2) prowadziłam na godzinach karcianych dwa kółka, które teraz mają być zlikwidowane na korzyść wspomnianego ucznia

koma

Postautor: koma » 2010-11-20, 09:29

Nie.
Na godzinach "karcianych" nie można prowadzić żadnych zajęć "planowych".
Nauczanie indywidualne takimi zajęciami jest.

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2010-11-21, 14:57

Jakaś podstawa prawna?

edzia

Postautor: edzia » 2010-11-21, 15:50

Karta Nauczyciela:
Art. 42.

2. W ramach czasu pracy, o którym mowa w ust. 1, oraz ustalonego wynagrodzenia nauczyciel obowiązany jest realizować:

1) zajęcia dydaktyczne, wychowawcze i opiekuńcze, prowadzone bezpośrednio z uczniami lub wychowankami albo na ich rzecz, w wymiarze określonym w ust. 3 lub ustalonym na podstawie ust. 4a albo ust. 7;
2) inne zajęcia i czynności wynikające z zadań statutowych szkoły, w tym zajęcia opiekuńcze i wychowawcze uwzględniające potrzeby i zainteresowania uczniów, z tym że w ramach tych zajęć:
a) nauczyciel szkoły podstawowej i gimnazjum, w tym specjalnych, jest obowiązany prowadzić zajęcia opieki świetlicowej lub zajęcia w ramach godzin przeznaczonych w ramowych planach nauczania do dyspozycji dyrektora szkoły, z wyjątkiem godzin przeznaczonych na zwiększenie liczby godzin obowiązkowych zajęć edukacyjnych, w wymiarze 2 godzin w tygodniu,
b) nauczyciel szkoły ponadgimnazjalnej, w tym specjalnej, jest obowiązany prowadzić zajęcia w ramach godzin przeznaczonych w ramowych planach nauczania do dyspozycji dyrektora szkoły, z wyjątkiem godzin przeznaczonych na zwiększenie liczby godzin obowiązkowych zajęć edukacyjnych, w wymiarze 1 godziny w tygodniu;

koma

Postautor: koma » 2010-11-21, 16:00

Można dodać jeszcze drugi akt prawny - Rozporządzenie ...w sprawie trybu organizowania nauczania indywidualnego, które mówi, że w czasie nauczania indywidualnego uczeń realizuje wszystkie zajęcia obowiązkowe, w czasie proporcjonalnym do planowych.
Czyli:
Możesz sobie chodzic do ucznia na zajęcia dodatkowe, aby mu pomóc, ale musisz miec coś płatnego w ramach nauczania indywidualnego.

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2010-11-21, 16:08

Dziękuję

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2010-12-15, 09:34

Odświeżę wątek.

Jeśli zatem realizowane były zajęcia indywidualne (bezpłatnie!) z zajęć dla ucznia obowiązkowych w ramach godziny "karcianej" to jak można ubiegać się o wypłatę wynagrodzenia za przeprowadzone godziny?

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2010-12-15, 19:39

SKładasz pismo do dyrekcji szkoły bodajże, gdzieś tu na forum to chyba czytałam. DOmagać się możesz 3 lata wstecz.

Awatar użytkownika
Afroditte

Postautor: Afroditte » 2010-12-16, 17:26

Też odnoszę wrażenie że to gdzieś tu czytałam ale nijak nie mogę teraz jak mi trzeba znaleźć :?
Chodzi mi o podstawę prawną takiego pisma i mniej więcej jak to ująć w nim...

-----
Właśnie znalazłam odpowiedź w innym wątku, pozwolę sobie ją tu wkleić może komuś się przyda:

jarko pisze:wystarczy podpis w dzienniku aby domagać się wypłaty

lukasch pisze:Po prostu napisz (albo najpierw powiedz szefowi,że napiszesz) pismo o zapłatę przepracowanej a nie zapłaconej Twojej roboty. Wskaż konkretne godziny,kiedy ile kasy ma Ci zapłacić (koleżankom też). Zapłata za Twoją pracę to nie jest prawo dyrektora ale jego obowiązek.

Klosewik
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: Klosewik » 2011-01-08, 15:24

U nas Dyrekcja stwierdziła, że jeżeli ktoś "nadrobił" w tym semestrze godzin karcianych, to nie przejdzie mu to na drugi semestr. Mam 4 godziny nadto. Czy pracowałm "ku chwale ojczyzny" ? :crazy:
Według niej, już ci , którzy mieli tych godzin za mało zrobionych, to mogą sobie je spokojnie odpracować w drugim półroczu. Czy to zgodne z zapisami ? Pomocy !

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2011-01-08, 15:31

No rozliczane są chyba w okresach półrocznych (nie jestem pewien, na mojej planecie papier ma ... nawet nie drugorzędne znaczenie) :wink:

Klosewik pisze:Czy pracowałm "ku chwale ojczyzny" ? :crazy:

No ale czemu praca "ku chwale ojczyzny" oznacza bycie popieprzonym :wink:

Wróć do „Prawo oświatowe”