Pearl pisze:nie pouczać tylko powiedzieć co czujemy w tej sytuacji,
Jasne, psychologiczny bełkocik

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
Pearl pisze:nie pouczać tylko powiedzieć co czujemy w tej sytuacji,
Pearl pisze: ostatnio wyłączyłam 3 dzieci z zabawy
Pearl pisze:Krzysiu (nazwijmy tak tego chłopca), wiem, że bardzo byś chciał tutaj siedzieć ale musisz wrócić na swoje miejsce (nazwanie tego co on czuje w danej chwili i spokojne przekazanie moich oczekiwań wobec niego).
-Ale ja chcę tutaj siedzieć!
-Wiem ale musisz usiąść na swoim miejscu.
Ku mojemu zdumieniu i nieukrywanemu zadowoleniu chłopiec wrócił na miejsce bez gróźb, krzyków, błagania czy kto tam wie czego jeszcze.
Jolly Roger pisze:Sprzęt multimedialny to małoktóra szkoła posiada.
Jolly Roger pisze:Zresztą bez niego można się obyć.
Jolly Roger pisze:Komputery DVD i takie tam to dzieciaki mają dość w domu.
Jolly Roger pisze:W szkole niech pracują nad umiejętnościami.
Pearl pisze:Nie wiem już skąd czerpać pomysły na lekcje by ich zainteresować...wiem, że ich cieszy choćby drobnostka ale nie potrafię sypać pomysłami prosto z rękawa
Dostać? U mnie idzie się do sekretariatu i prosi się o Statut (WSO jest już w statucie). Jeśli zaczynasz staż, otrzymujesz opiekuna i możesz jego zapytać, albo innego n-la jak to jest u was.nn_87 pisze:-od szkoły jako nauczyciel stażysta powinnam dostać statut szkoły i WSO)
To będą twoje zasady, a nie kogoś, kto pracował przed tobą. I nie zapomnij, że ma być zgodne ze statutem.nn_87 pisze:a sama bądź z innym nauczycielem powinnam napisać PSO (czy jest taka możliwość, że dostanę gotowe PSO ?)
nn_87 pisze:-po drugie powinnam posiadać program nauczania na podstawie którego będę pracowała (np. mogę ściągnąć ze strony wydawnictwa?)
Jedno lub drugie. To właściwie to samo tylko nieco inaczej napisane. Wydawnictwa mają, ale warto przejrzeć, bo czasami są tak obszerne, że warto je skrócić. U mnie zakazano gotowców, a jeśli chcemy z nich skorzystać to trzeba go przeorganizować i dostosować do grupy.nn_87 pisze:- ponadto muszę posiadać rozkład materiału i plan wynikowy (może być gotowy proponowany przez wydawnictwo?)