Nie pamiętam dokładnie, gdzie to czytałam, bo dysleksja moich dzieci była orzeczona w czasie ich wczesnej edukacji, a oboje pokończyli już studia. Większość pozycji była autorstwa pani dr hab. M Bogdanowicz, więc mniemam , że w którejś z Jej książek. Może jednak było to na jakimś portalu dla dyslektyków, ale wątpię... W Poradni dostałam zestawy ćwiczeń dla dzieci i też odradzano mi robienie dyktand. W czasie dyktanda dziecko jest tak skupione na poprawności pisania, że często je to blokuje, wykonując innego rodzaju ćwiczenie, gdzie również musi napisać samodzielnie słowo, pisze je zupełnie poprawnie. Poza tym dyktando jest nudne i sprawdza wyłącznie jedną umiejętność, więc szkoda czasu... to samo można zrobić sprawdzając umiejętność rozumienia + pisania (ćwiczenie z luką, odpowiedzi na pytania,... ). A szczególnie w okresie wczesnoszkolnym, gdy sprawność poprawnego pisania nie jest tą najistotniejszą, na której powinno zależeć uczącemu. Podobnie z tłumaczeniami, powinno nam zależeć, żeby uczeń reagował poprawnie w j. obcym, a nie tłumaczył słowo po słowie. Jeżeli zajęcia są prowadzone właśnie w ten sposób, to dlaczego sprawdzanie wiedzy ma wyglądać inaczej? To chyba logiczne

Przecież jeżeli uczymy na zajęciach pisania listów, to na kartkówce nie będziemy kazać uczniom pisać telegramy, więc zachowajmy tę samą logikę w czasie sprawdzania znajomości leksyki, gdyż nikt nie wprowadza słownictwa przez tłumaczenia

Ma to też dodatkową zaletę, bo wyrabia w uczniach umiejętność rozumienia intuicyjnego kontekstu i domyślania się znaczenia słownictwa, bez konieczności dokładnego tłumaczenia na j. ojczysty słowa po słowie, im wcześniej tym lepiej. Tym bardziej, że do 15 roku życia dzieci nie kojarzą słów z ich odpowiednikami polskimi, tylko przedmiotowo, dlatego tak ważne jest rozpoczynanie nauki j. obcego jak najwcześniej.
Zestawy ćwiczeń dla dyslektyków podałam
http://artelis.pl/artykuly/19530/dyslek ... o-sukcesow, a sposoby utrwalania poprawnej pisowni u dzieci
http://artelis.pl/artykuly/12471/ach-ta-ortografia, nie pamiętam jednak autorów tych wierszyków i byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi je podał.