Student -nauczycielem??

miejsce dla rozpoczynających pracę (można się radzić, żalić, chwalić, dzielić doświadczeniami)

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

edzia

Re: Student -nauczycielem??

Postautor: edzia » 2010-08-28, 17:18

Zależy, co dokładnie powiedziała. Bo jeśli cię nie zatrudniła z powodu niespełnienia wymagań kwalifikacyjnych, to raczej oszukała (może sama nie wie?). Ale może było też tak, że miała kandydatów ze studiami wyższymi, więc po prostu ich wybrała.

Awatar użytkownika
Roxi

Postautor: Roxi » 2010-08-28, 17:45

arsandra pisze:Czyli jednym słowem ta dyrektorka mnie oszukała;)?

Dziwne,że dyr.tak ci powiedziała...,bo kwalifikacje do nauczania języka obcego masz nawet po samym Kolegium..

Ja swego czasu uczylam w przedszkolu niemieckiego.mgr.caly etat.myslalam wowczas,z ebede robic staz,ale pani dyr.mi powiedziala,ze owszem kwlifikacje do nauczania mam,ale nie moge zrobic stazu,bo nie mam dyplomu z wychowania przedszkolnego..Tak wiec staz niestety odbylam rok pozniej juz w innej placowce,ale tak sie teraz zastanawiam,czy dyr miala wowczas racje?przeciez w przepisach jasno i wyraznie jest napisane,ze aby nauczac jezyka obcego w przedszkolu,wystarcza studia z jezyka a nie jeszcze wych.przedszkolne....

Awatar użytkownika
arsandra
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: arsandra » 2010-08-28, 18:10

edzia pisze:Zależy, co dokładnie powiedziała. Bo jeśli cię nie zatrudniła z powodu niespełnienia wymagań kwalifikacyjnych, to raczej oszukała (może sama nie wie?). Ale może było też tak, że miała kandydatów ze studiami wyższymi, więc po prostu ich wybrała.

To, czy były inne osoby z mgr, tego nie wiem. Ale wiem, że tak powiedziała mi na rozmowie, że musiałaby poszukać, ale że jej zdaniem chyba nie mogę w liceum uczyć jedynie z licencjatem. Dodała, że te przepisy się ciągle zmieniają. :) W innych szkołach zdarzało się, że mi dziękowali, bo wybrali kogoś, kto ma studia mgr, to rozumiem. No ale ta szkoła i dyrektorka, o której wspominałam, to właśnie ta cała sytuacja tak wyglądała, stąd wniosek, że mnie oszukała, bo jeśli by chciała, to mogłaby mnie przyjąć i nie byłoby to wbrew żadnym przepisom. :)

Awatar użytkownika
malgala
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2010-08-28, 18:51

arsandra pisze:...musiałaby poszukać, ale że jej zdaniem chyba nie mogę w liceum uczyć jedynie z licencjatem

Raczej powinnaś się cieszyć, że ie trafiłaś do szkoły, w której dyrekcja obowiązujących aktów prawnych nie zna.

Awatar użytkownika
arsandra
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: arsandra » 2010-08-28, 19:03

Cieszę się :P A jeszcze bardziej z tego, że w ogóle mi się udało trafić :P Mam nadzieję, że na uczniach się nie zawiodę:P

E.M.
Kto: student

Postautor: E.M. » 2010-10-28, 10:59

witam!
moze ktos bedzie wiedzial czy bedac inzynierem po kierunku inz srodowiska na politechnice moge uczyc matematyki w gimnazjum? oczywiscie wiem ze potrzebne jest przygotowanie pedagogiczne mialam bardzo duzo matematyki i fizyki na studiach i przedmiotow , na ktorych matematyka byla nieodlacznym elementem.
moi poprzednicy pisali tu, ze np. po europeistyce mozna uczyc historii i wosu po szkole muzycznej, w ktorej bylo duzo plastyki mozna jej uczyc.
w rozporzadzeniu jest napisane, ze mozna nauczac przedmiotu jesli sie go studiowalo, badz jesli tresci studiow sa zgodne z nauczanym przedmotem. No sadze ze na studiach jak najbardziej tresci przewyzszaja poziom gimn.
ale w kuratorium malo mila Pani powiedziala mi ze nie moge uczyc nic w gimn nic nic nic i niczego.
wiec nie rozumiem. zle mnie poinformowala?

niutek
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane, Inne

Postautor: niutek » 2010-11-03, 14:06

jeśli zrobisz kurs kwalifikacyjny z pedagogiki to będziesz mogła uczyć, a jeśli nie to trzeba studia podyplomowe z tych przedmiotów. :)

E.M.

Postautor: E.M. » 2010-11-03, 15:24

dzieki wielkie za odpowiedz w innym kuratorium powiedzieli ze jesli dyrektor stwierdzi ze matma na studiach byla ok:) to moze mnie przyjac. ale stwierdzila ze mamy bardzo wielu matematykow i ze marne szanse ze zostane przyjeta. moge uczyc tez fizyki w sumie na studiach chyba bylo jej wiecej niz matmy:)
tylko jedna rzecz mnie zastanawia bo nie bardzo chca przyjmowac nauczycieli bez przygotowania pedagogicznego, a tylko zatrudniony nauczyciel ma prawo isc na kurs z przygotowania pedagogicznego opisanego w rozparz. te 270godz kurs trwa mniej wiecej pol roku. a jak nie jestes zatrudniony to najmarniej 3semestry podyplomowki zeby miec przyg pedag. lipa ze zwykla osoba nie moze isc na ten krotszy kurs nie rozumiem czemu jest tylko dla czynnych zwodowo

izaw1990

Re: Czy student może uczyć języka obcego po roku 2006???

Postautor: izaw1990 » 2010-11-23, 12:32

Ja chciałabym zapytać o następującą sprawę. Obecnie studiuję prawo i jestem na pierwszym roku. Na studia udałam się od razu po technikum. Chciałabym pracować na początku w szkole jako nauczyciel prawa i wosu. W kwietniu chciałąbym złożyć podania do szkół. Proszę powiedzieć czy tak młodą osobę przyjęliby do pracy czy jeszcze za wcześnie. Prawo to studia jednolite.

E.M.

Postautor: E.M. » 2010-12-03, 10:10

bez przygotowania pedagogicznego raczej Cie nie przyjma... pewnie podczas studiow bedziesz mogla je sobie zrobic i jak zrobisz to mysle ze wtedy mozesz sie o cos starac. ja wlasnie bede bronic inz a na mgr ide na pedagogike zeby zdobyc przygotowanie pedagogiczne:)

koma

Postautor: koma » 2010-12-03, 20:15

izaw1990 pisze:Chciałabym pracować na początku w szkole jako nauczyciel prawa i wosu.

Jesteś studentka pierwszego roku i chcesz uczyć w szkole średniej??
Oj, chyba musisz sama sie najpierw pouczyć.
Zrobisz dyplom mgr, to wtedy pomyśl o uczeniu innych.

justysiakorcz

Czy można zostać nauczycielem matematyki mając tyt inżyniera

Postautor: justysiakorcz » 2011-02-14, 19:12

Mam pytanie. w styczniunntego roku dostałam tytuł inżyniera z matematyki stosowanej. Jestem tez w trakcie drugiego z czterech semestrów studium pedagogicznego. Czy mogłabym podjąć pracę w charakterze nauczyciela matematyki w jakiejkolwiek szkole w tej sytuacji?

master3696
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

Postautor: master3696 » 2012-03-19, 12:49

Witam, odkopuje trochę ten temat:

Jestem studentem 3 roku W-F, w tym roku bronię licencjata, czy jest szansa żeby teraz dostać się na staż do szkoły Podstawowej np. Czy muszę zakończyć pierw edukację ?

Proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam
Sebastian

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-03-19, 13:57

Szansa jest, tylko Ci trudno będzie. U nas właśnie jeden nauczyciel został zatrudniony po licencjacie i od razu robił magistra.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

master3696
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

Postautor: master3696 » 2012-03-19, 14:08

Powiedzmy że na razie chciałbym się komuś pokazać z dobrej strony, dlatego chciałbym wybrać się na staż, ale nie wiem czy prawnie mogę odbywać staż, nie będąc nauczycielem kiedyś wiem że tak można było ale jak to wygląda teraz.

Pozdrawiam

Wróć do „Nauczyciel stażysta”