Nieklasyfikowany

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

dr18
Kto: uczeń
Przedmiot: Biologia

Nieklasyfikowany

Postautor: dr18 » 2010-12-13, 12:36

Witam.
Jestem uczniem technikum.
Moja sytuacja z biologi w tym semestrze wygląda następująco:
9 obecności na lekcji,
7 nieobecności na lekcji,
3 niezaliczone sprawdziany,
jedna ocena niedostateczna za brak referatu.
Nauczyciel od biologi z tego powodu chce mnie nie klasyfikować w tym semestrze.
Większość nieobecności na tej lekcji mam usprawiedliwione usprawiedliwieniem od lekarza z powodu przyczyn zdrowotnych.
Czy jeżeli te lekcje na których były wyżej wymienione trzy sprawdziany są usprawiedliwione przez lekarza to mogę być nieklasyfikowany?
Czy muszę otrzymać od lekarza jakieś zaświadczenie o tym, że chorowałem, żeby uniknąć egzaminu, czy już nie da się nic z tym zrobić?
Bardzo proszę o jak najszybszą pomoc.
Pozdrawiam.

magdak3
Kto: nauczyciel

Re: Nieklasyfikowany

Postautor: magdak3 » 2010-12-13, 15:20

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 30 kwietnia 2007 r. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych

§ 17. 1. Uczeń może nie być klasyfikowany z jednego, kilku albo wszystkich zajęć edukacyjnych, jeżeli brak jest podstaw do ustalenia śródrocznej lub rocznej (semestralnej) oceny klasyfikacyjnej z powodu nieobecności ucznia na zajęciach edukacyjnych przekraczającej połowę czasu przeznaczonego na te zajęcia w szkolnym planie nauczania.

2. Uczeń nieklasyfikowany z powodu usprawiedliwionej nieobecności może zdawać egzamin klasyfikacyjny.

3. Na wniosek ucznia nieklasyfikowanego z powodu nieusprawiedliwionej nieobecności lub na wniosek jego rodziców (prawnych opiekunów) rada pedagogiczna może wyrazić zgodę na egzamin klasyfikacyjny.

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: Nieklasyfikowany

Postautor: malgala » 2010-12-13, 15:43

Jeżeli masz 9 obecności i 7 nieobecności, to powinieneś być klasyfikowany.
Nieobecność na sprawdzianie nie zwalnia z obowiązku zaliczenia tego sprawdzianu w terminie uzgodnionym z nauczycielem.
Biorąc pod uwagę ocenę niedostateczną i te niezaliczone sprawdziany, postawiłabym ocenę niedostateczną.
Być może nauczycielowi nie chodzi o egzamin klasyfikacyjny w pełnym tego słowa znaczeniu. Chyba, że jest tych nieobecności więcej niż obecności albo przynajmniej tyle samo.
Dostajesz w ten sposób szansę na zaliczenie przedmiotu na ocenę pozytywną, bo raczej trzech sprawdzianów osobno już zaliczyć nie dasz rady.
Radzę z tej szansy skorzystać.

Wróć do „Kącik uczniowski”